divendres, 2 de gener del 2009

ENTRE EL PERONISME I EL JACOBINISME


Els nous anys sempre comencem amb bons desitjos. Jo me n’estaré. Me n’estaré perquè a força de somiar amb la llibertat del meu país he après que aquest somni només és possible des de la realitat més dura. És l’escenari en el que hem de treballar, no en el de les demagògies, la parauleria, la falta de virtuts i valors, l’engany sistemàtic i el trilerisme polític a què ens ha acostumat el tripartit.

Maluardament per tant, la meva primera reflexió de l’any, d’aquest 2009 és per a la situació en què ens trobem, en què es troba el país.

La primera constatació és que ja hem posat, de manera inequívoca, tots els ous a la cistella dels espanyols. Com uns badocs estem esperant –i consumint-nos- quin serà el resultat del finançament i quina serà la sentència del Tribunal Constitucional en relació a l’Estatut. No és una espera tàctica, per posar-nos en marxa. No, és una espera estratègica, per veure com ens hi podem “acomodar”.

Parlem del nou finançament i mentres tant hem oblidat definitivament reivindicar la fi de l’espoli fiscal. Esperem les almoïnes com si nosaltres no tinguéssim res a dir en uns recursos que surten de Catalunya, de la butxaca de tots i cadascun dels catalans, i que no retornen i són miserablement usurpas i usats pel govern espanyol.

Parlem de la sentència del TC, amb més por que autoexigència. Esperant un impossible miracle o com a mínim una graciosa concessió en forma de sentència interpretativa, que deixés tot tan empantanegat com fins ara, i com ara ens permetés anar fent la viu-viu. I amb aquestes pors hem oblidat fins i tot que l’Estatut és una llei aplicable, perquè està en vigor. No està suspesa la seva aplicació, tot i que per l’actitud del tripartit i del govern espanyol ho sembli.

Per tant, tots els ous a la cistella d’Espanya.

Però què és el que està passant a Espanya? Dues coses molt preocupants.

La primera, el gir “peronista” del govern Zapatero, dels sociates. Aquest gir ja fa un temps que ha començat, amb tot el tema dels xecs, de la negació de la realitat, del retorn lineal dels diners de la renda… Però ha arribat a la seva apoteosi amb les previsions realitzades per al finançament de municipis i d’autonomies.

El model anticrisi peronista consisteix en repartir uns diners que no es tenen. Endeutament per a cobrir els 8 mil milions d’euros destinats als ajuntaments i endeutament, diuen que de 10 mil milions d’euros destinats a les autonomies.

Costa d’entendre una política d’aquesta mena, d’estirar més el braç que la màniga en un moment en que justament el que cal és recuperar la confiança en una gestió austera i que dipositi la màxima confiança en els ciutadans, alliberant-los de pressió tributària, alhora que s’hauria de garantir que les institucions poden fer front a les seves obligacions en un context de finançament suficient.

Pel que fa a les autonomies, el “nou” model ni és nou ni resol res, a banda que de fet ni existeix. Però l’expressat fins ara és a més a més de peronisme, jacobinisme en estat pur.

L’autonomia política es basa en la capacitat de gestionar autònomament uns recursos. El pla ZP el que fa és onflar els recursos disponibles amb una pluja de milions que treu de l’endeutament.

L’endeutament implicarà, per als catalans, pagar el doble o el triple dues vegades. La primera perquè no resolent-se la distribució dels recursos disponibles, és a dir, els generats i recaptats, no soluciona el problema. Catalunya el que ha reivindicat, ja sigui per la via de la denúncia de l’espoli fiscal com per la més modesta d’un millor finançament és que en el moment de distribuir allò que tots hem aportat, els criteris siguin menys letals per al nostre futur, siguin més justos, i per tant, descomptada la solidaritat, els recursos disponibles no alterin, p.ex. l’ordinalitat, és a dir, que no es modifiqui la renda disponible.

Tot això no s’hi entra. I se supleix per una pluja extra de milions que tenen l’origen en l’endeutament públic. No havent-se solucionat el primer problema, és obvi que la nostra participació en el futur retorn d’aquest endeutament també ens compromet de manera lesiva, perquè estarem obligats a tornar més.

És a dir, el negoci de les cabres.

Però a més a més, ens diuen en què ens hem de gastar aquests diners “extres” que sa graciosa majestat es digna concedir-nos. Això és la fi de l’autonomia política. Per fer això, és a dir, per a que et donin uns diners i et diguin en què els has de gastar, ja estaven bé els governs civils. És, com a molt, pura descentralització administrativa, els delegats del govern, els prefectes. Pur jacobinisme.

S’apropien d’uns recursos que són nostres, els distribueixen com volen i ho fan de manera lesiva totalment per a Catalunya, s’endeuten com volen per nosaltres, sense demanar permís, i a sobre ens diuen en què ens ho hem de gastar, allò que haurem de retornar nosaltres.

És demencial.

I acceptar aquest joc és igualment demencial.

Però entra en la lògica política en què estem instal·lats. Hi ha una evident captura de la iniciativa política a Catalunya per part del govern espanyol. I per part del govern espanyol hi ha, alhora, una estratègia evident d’introduir una nova LOAPA fàctica, via TC, via sentències del TS i via legislació ordinària.

En efecte, el neocentralisme espanyol, aquest cop vestit de “talante”, és implacable en la recentralització de l’estat. Això és així en la seva activitat legislativa i reglamentària ordinària. Des de la invasió competencial via legislació ordinària (que no té, al davant, un govern català que defensi les seves competències, això és així, us repto a què em digueu quantes qüestions o recursos d’inconstitucionalitat ha plantejat el tripartit), fins al desplegament de polítiques via p.ex. ajuts o subvencions que invaeixen competències exclusives autonòmiques. El cas paradigmàtic és la llei de dependència, on per uns recursos extres la Generalitat fa cessió de les seves competències, en un perillosíssim antecedent.

Tot això és d’una total permeabilitat en les institucions de l’estat, absolutament podrides i absolutament centralistes, que només necessitaven d’observar aquest comportament per abraonar-se sobre els diferents recursos que tenen plantejats. Així, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional protagonitzen una nauseabunda cacera competencial de proporcions devastadores sobre l’actual estructura d’autonomia política, i fonamentalment en les seves dimensions més crítiques o polítiques (p.ex. educació).

La peça clau d’aquest procés serà la sentència del TC sobre l’Estatut. Davant la qual només estem mirant, els catalans, com intentem que ens escatxini el mínim possible. Amb una miopia i una absoluta falta d’idees i de convenciment sobre el que és just i sobre el que volem.

La política catalana, els partits i els polítics catalans i m’atreviria a dir que bona part de la malament dita societat civil, es troba atrapada en una fatídica sala de miralls, d’aquests que deformen la realitat. Tancats, sense poder-ne sortir, es miren a ells mateixos i als altres, i només es preocupen de com es veuen, ignorant la distorsió del mirall, o de com veuen als altres, de què els poden acusar. I així, les seves compareixences diàries davant la premsa són delirants, un pur insult per a qualsevol persona que s’ho miri amb dos dits de seny.

Suposo que la primera mesura, el primer desig, per a aquest 2009 seria agafar una maça i emprendre-la contra tots els miralls, rebentar-los, un a un, i deixar així despullats i patètics tota aquesta classes política tan vanitosa com irresponsable i tan pagada de si mateixa que mentre cecs caminem cap a l’abisme fan veure que saben on van.

10 comentaris:

  1. Tens tota la raó. Avui pensava, què cony faríem sense la blogosfera denunciant el que hauria de denunciar la premsa tradicional? Que aquest no és un país normal és que hàgim d'estar fent la feina dels altres. A mi, com deia en Joan Arnera, tampoc m'agrada la política, però necessitem d'ella per el nostre alliberament. I sense la gent com vosaltres la realitat que volem denunciar des d'aquí encara seria més silenciada. Potser per això té tan d'èxit la catosfera. Perquè no trobem els mecanismes per a llegir i interpretar la realitat que ens dona la xarxa. També en això som diferents, perquè tot i les traves, aquí estem, actuant, de la forma que creiem millor. Alguns d'una forma brillant.

    Molt bon any.

    Salut!!

    ResponElimina
  2. Grandíssim post, company, grandíssim.
    Molt Bon Any, Elies.
    Veritablement em donaria per satisfet si el 2009 fos l'any de la trencadissa de miralls, fos l'any de veure-hi clar, col•lectivament, d'una vegada.
    Una abraçada i molta salut!

    ResponElimina
  3. Certament, company, però el gir "peronista" del PSOE no ve d'ara. Potser, ara, alguns us hi fixeu més, però és quelcom que ve de lluny.

    I no ho oblideis, benvolgut Elies, el peronisme, és una de les mùltiples formes en que es camufla el feixisme.

    I és que la Espanya castellanoborbònica, no dona més de si, a Espanya, hi ha gent individualment encantadora, però sociològicament, a la Espanya castellanoborbònica hi subjau el pòsit del feixisme, o sino, per qué et creus tu que el dictador morí al llit?. Mira! fins i tot et diré que vist amb la perspectiva que em donan els anys, inclús al sí de molts dels que lluitarem contra la dictadura hi he trobat actituds feixistoides.

    I tampoc oblideu que el jacobinisme fou l'acomodament al republicanisme de la clàssica monarquia absolutista, de la mateixa manera que la Esglèsia Catòlica s'apoderá de moltes festes paganes reconvertint-les en cristianes. És que canviat les tradicións, costa molt, i moltes vegades és més ràpid i còmode readaptar la realitat que canviar-la. Aquesta és la questió, aquí, hem readaptat la realitat del partit ùnic (el movimiento) en un parell de partits, tolerant (cada vegada menys) a alguns de minoriratis.

    Tornem a passos gegantins a la restauració dels Cánovas i Sagastas de mitjans-finals del S- XIX. És el màxim democràtic que dona de si la ja mencionada Espanya castellano-borbònica. Después d'aixó, venen els cops d'estat i les dictadures, que si ara no es donen, és perque el context internacional no els és gens faborable, però no per manca de ganes.

    Cordialment.

    ResponElimina
  4. TENS TOTA LA RAO.
    AQUEST POBLE NOSTRA, VA "PICAR" CON UN OCELLET PERDUT,"SI TU NO VAS ELLOS VUELVEN". ES QUE POTSER SON TAN DIFERENTS?.
    PERO CAL SEGUIR LLUITAN,NO PODEM DEIXAR CORRA RES.NO PODEM ABANDONAR CATALUNYA, PERO SI PODEM DONAR UNA LLIÇO ALS VENUTS I ALS MENTIDERS. JUGANT AMB BCN.....

    ResponElimina
  5. Hola Elies,
    bon any!
    El document Solbes és lamentable: més del mateix, però no hi ha assignació finalista dels recursos, per sort. Això estava en l'aire aquestes darreres setmanes, amb les acusacions a la Comunidad de Madrid de no haver destinat a Sanitat els diners previstos per Sanitat. Però, finalment sembla que el model que proposen no ho preveu. De fet, els serveis bàsics (educació, sanitat, i serveis socials) aniran en un sol paquet, en un sol fons. I tampoc es diu que s'obligui a destinar els recursos d'aquest fons de garantia exclusivament a aquests serveis. Tota manera, el model que proposen és més del mateix...canviar-ho tot perquè no canvïi res. Es garanteix l'status quo, i la única millora vindrà dels diners addicionals...els rumors diuen que seran 8.000 milions i no 10.000 com dius tu. Tot i que es podrien treure de la màniga al final 1.000 milions més perquè sembli que els sociates d'aquí han aconseguit negociar alguna cosa. La meva previsió doncs: 9.000 milions a repartir entre totes les CCAA.

    ResponElimina
  6. Elisenda, si no ho tenia mal entès els diners finalistes són els de l'aportació addicional, siguin els que siguin. No em referia directament als del finançament.

    Em referia a la compareixença del ZP dient que serien diners -el fons addicional amb el que maquillaran les males xifres del model de finançament- que s'haurien de destinar a sanitat, educació, dependència...

    Però en fi, gràcies per la teva aportació, en saps molt més d'això.

    ResponElimina
  7. Jo crec que el Zapatero només vestia la història per dir que no eren diners perquè els catalans malbaratessin.

    En el document Solbes el que queda clar és que els diners addicionals s'afegeixen al pot base. El pot base és el repartiment actual. I es repeteix vàries vegades que, com sempre s'ha fet, es respectarà l'status quo actual.

    Hauries de llegir el document Solbes sencer...té cada perla! realment he de reconèixer que aquests funcionaris de l'Estat són bons, no són pas uns mindundis...i se ne'n foten de nosaltres amb una ironia...està penjat a la web del ministeri.

    I tens raó amb el tema endeutament...la veritat és que vaig trobar que el Rajoy estava força encertat en la seva compareixença...tot perquè els socialistes no volen reduir la despesa de l'Estat, i seguir envaïnt competències a tort i a dret.

    Però bé com tu dius, el problema el tenim nosaltres, no ells. Avui parlava amb un amic que em deia que la sort del finançament estava cantada quan els catalans, després del caos de rodalies i la Maleni, vam ser capaços de donar 25 diputats al PSOE...

    ResponElimina
  8. Mira dies, quan et llegeixo ja no sé per què optar: si per tallar-me les venes en un bany calent o fer-me el hara-kiri en la doble direcció. Però, alerta!, amics independentistes, l'ofensiva sociata per conquerir el centre sociològic de Catalunya ja ha s'ha posat en marxa i amb quina força, nanos! O sigui que comencem a esmolar les eines perquè la feina de desmuntar-los la parada serà dura, molt dura. Tenen molts mitjans supeditats al seu diktat, només Internent (via amb la qual no comptaven) pot fer que el gra al cul que els ha sortit passi del que és ara, un gra de la mida d'una magdalena, a una pústula de la mida d'una mona de Pasqua i, potser més endavant (esperem-ho) a una molèstia de la grandària d'un partís de noces. Astúcia, intel·ligència, enginy i força és el que ens cal. No podem perdre el temps amb dubtes hamletians. I, per cert, Elisenda, a què treu cap plorar pels plats que ja estan trencats? Per la via de la queixa contínua no aconseguirem res de res.

    ResponElimina
  9. Com ja comento al meu bloc, els nostres polítics no sabem que dos i dos fan quatre i que d'on no n'hi ha no en pot rajar...
    Fa temps que he deixat d'escoltar les notícies referides al nou sistema de finançament. Tal i com ho tenen muntat és impossible que en traguem alguna cosa de bo.

    ResponElimina
  10. Caramb, Agnès, no em pressionis d'aquesta manera! Només em faltaria pensar que sóc el responsable d'aquests mals pensaments que te venen en llegir-me!!!!

    Bromes de bon rotllo a banda, tens raó amb el que dius. I crec que des dels blocs compromesos, com tots els BAT BLOCS, el que fem és denunciar el que no denuncia ningú. Això no ha de fer venir cap mal pensament, sinó mobilitzar, despertar...

    Cal estar sempre en guàrdia! I sempre a punt per agafar la falç, si és que mai l'hem deixada...

    Elies

    ResponElimina