dilluns, 19 de gener del 2009

Construir nació "o/i" construir estat????


La situació de desànim i desorientació en què està sumit el sobiranisme arran dels consecutius governs tripartits i l’estratègia d’Esquerra ens ha abocat a un escenari polític molt complexe, que pot tenir conseqüències imprevisibles.

L’exemple més evident d’aquesta fatiga i desànim és que per primera vegada en molt de temps l’abstenció que s’està donant en les diferents eleccions és sobiranista. Fins al punt que Convergència i Esquerra perden vots simultàniament. L’escenari, és per tant, molt complicat.

En aquest context s’ha produït el nomenament d’en Ramon Tremosa com a candidat a les eleccions europees per part de Convergència, i Esquerra està cercant aquesta personalitat independent que pugui encapçalar la seva llista. Totes dues formacions són per tant conscients de la situació, i cerquen, a través de personalitats que no són els polítics del seu “staff”, superar-la.

Però hi ha diferències substancials. En el cas d’en Tremosa, aquest nomenament s’insereix en el projecte de la Casa Gran del Catalanisme, i en l’assumpció del dret de decidir com a eix polític, respon per tant a una estratègia. En el cas d’Esquerra aquesta altra personalitat possible assumirà aquest repte en un partit que no ha rectificat gens ni mica la seva estratègia, que continua governat per una direcció absolutament sotmesa als sociates, un partit, en definitiva, a la deriva. El nomenament d’una personalitat no és per tant per a Esquerra i la seva direcció una evolució ni un resultat lògic d’una nova estratègia, sinó un intent desesperat d’evitar que continuï l’enorme sagnia de vots que pateix (és l’únic partit amb més exvotants que votants!).

En el darrer post potser vaig cometre un error, el de simplificar algunes anàlisis. Demano excuses als afectats, que alhora són companys i amics. Potser ni ells ni jo la vam encertar al definir o descriure la situació. Però fet l’intent, i sentat el que vaig dir, avui el que vull és abordar un debat pendent que em sembla clau.

El mes de desembre vaig tenir l’ocasió d’assistir -i comentar- a un debat polític de primer nivell, convocat pel Fòrum Tagamanent, entre en Quico Homs i en Joan Carretero. Va ser un debat apassionant, ple d’energia, idees i matisos.

Un dels moments estelars del debat el va protagonitzar en Joan Carretero, quan va venir a resumir les hores de debat que ja portàvem, dient una cosa així com que "ja ha passat el moment de construir nació i ens hem de centrar en construir estat, en tenir un estat propi".

Vet aquí en el fons el gran debat subjacent en tot plegat. Després entendreu perquè faig servir el terme “subjacent”.

Ahir diumenge, en una entrevista a El Periódico li preguntaven a Ramon Tremosa què votaria ell en un hipotètic referèndum per la independència. I ell responia: "Si l'Estat autonòmic donés un finançament com el de Navarra i una selecció de futbol com la d'Es-còcia, no hauria de votar sí, ja em sentiria còmode".

La pregunta evident i “facilona” que una resposta d’aquest tipus em provoca és si a aquestes alçades ens hem de desgastar en una estratègia que, tot i hipotèticament permetre’ns fites històriques com les assenyalades, l’únic que fa és encaixar-nos a Espanya.

I la resposta, tan evident com “facilona”, és que no. Bé, com a mínim els independendistes no hem pensat mai que aquesta sigui la nostra estratègia ni la nostra fita. Però és que fins i tot el que és decebedor és que, després de tot el que està passant, després del fracàs de l’Estatut, després de tot això, encara pensem que tenim possibilitats d’entendre’ns amb els espanyols. La resposta és, per tant, negativa. Sempre ha de ser negativa, per a un independentista.

Una de les conclusions a les que em pensava que ja havia arribat el sobiranisme, en la seva màxima extensió (els independentistes fa temps que hi vam arribar), després de tot el que ha passat i està passant, és que amb Espanya no hi ha absolutament res a fer. I que, a més a més, el nostre rellotge vital com a nació està en un inaturable compte enrere. No ens queda massa temps. És difícil de quantificar-ho, però tots els elements que configuren la nostra nació i el món actual fan preveure que la causa de la llibertat de Catalunya, el nostre fet nacional, no tingui gaire marge vital. És urgentíssim, per tant, posar-s’hi. Però no per a negociar un nou status amb Espanya, sinó per a crear un estat propi, per tenir un estat propi. No ens podem desgastar en estratègies intermitges. Cal posar tota la carn a la graella per aquest objectiu, l’estat propi.

Des d’aquest punt de vista hauria pogut titular tranquilament aquest article com a “construir nació o construir estat”.

Però hauria estat una simplificació excessiva. En aquests moments, hauria estat una simplificació excessiva.

Perquè… quina és la situació de la que partim en aquests moments?

Tornem a alguns dels elements de l’inici del post. La situació no és fàcil. Per una banda tenim a CiU, i tenim el projecte de la Casa Gran del Catalanisme, amb l’assumpció del dret de decidir com a eix polític. Hem aplaudit la designació d’en Tremosa perquè implica aprofundir en aquesta estratègia, que és bona per al país des de tots els punts de vista. És a dir, Convergència, tal i com avui reconeixia en Tremosa en una entrevista a El Punt, es mou perquè també s’està movent la societat.

No podem menystenir aquesta aposta estratègica de CDC. Al contrari, l’hem d’aplaudir. Però dit això, tots tenim una altra pregunta: és CDC, ni que sigui de la mà de la Casa Gran el partit que pot liderar, assumir el compromís, de fer el camí cap a la plena sobirania, cap a l’exercici polític del dret de decidir i, finalment, la independència?

Jo ho veig difícil. Aquest camí no el podrem fer sense Convergència, però tampoc el podrà fer en solitari Convergència. No ho crec, vaja.

En aquest punt totes les mirades s’adrecen a Esquerra. I aquí comença el drama.

Fa una setmana vaig ser convidat al Bloc Gran del Sobiranisme a escriure-hi un article. El vaig titular “ERC o la teoria del caos”. Hi explicava perquè ERC ha comès una errada monumental, de conseqüències imprevisibles, que ha acabat sumint el nostre país en un caos. Dintre d’aquest caos, la mateixa Esquerra n’és la principal víctima. Perquè com a conseqüència de tot el que han fet i ha passat Esquerra ja no serveix als objectius pels quals molts ens en vam fer militants en el seu moment.

Això ja és percebut així per la majoria dels que algun dia els vam votar. I ho hem deixat de fer. Però és que a més a més, Esquerra és en aquests moments un partit absolutament desacreditat, una marca absolutament en fallida, i jo diria que irrecuperable. S’ha trencat el compromís bàsic amb la seva gent. S’ha trencat aquesta complicitat bàsica que fa que les persones ens sentim unides a un projecte.

La desnaturalització del projecte d’Esquerra ha estat tal que ja resulta absolutament irreconeixible. Partint de la idea que tots els independentistes som d’alguna manera “antisistema”, perquè combatem el sistema que ens lliga a Espanya… l’actual direcció d’Esquerra ha convertit aquest partit en un model dels “antisistema”, però no pas en l’acepció independentista, sinó de l’extrema-esquerra.

Acollonits, acomplexats, per aquests repartidors de carnets d’esquerres que són els sociates (avui mateix l’inefable Joan Ferran parla d’en Puigcercós dient que en temes de dreta/esquerra no se sap si és carn o peix), han promogut una conversió antinatural del partit en un partit amb uns postulats més propis de l’extrema-esquerra que de cap altra cosa. Les “posses” antisistema i d’esquerranisme radical i tronat són un continu. I el seu allunyament del gruix del país, absolut.

Però pel damunt de tot hi ha, evidentment, la monumental errada de donar per liquidat l’eix nacional i llençar-se als braços del PSC-PSOE abraçant un suposat eix social com a guia natural de l’actuació política a Catalunya i de l’estratègia d’Esquerra.

I a això em referia quan parlava que qui sigui candidat d’Esquerra a les europees, si és aquesta personalitat independent i clarament independentista que estan buscant, fins i tot si és un bon amic meu, a qui s’estan “treballant”, l’únic que es trobarà serà un partit absolutament presoner d'una estratègia nefasta, letal, que vol mantenir com sigui. “L’estratègia és bona ni que els resultats siguin dolents”.

Això no és només una percepció meva. Això és una percepció generalitzada que la mateixa direcció d’Esquerra alimenta contínuament. En aquest sentit és del tot revelador que l’inefable Huguet es refereixi al projecte de la Casa Gran del Catalanisme com la Casa Gran del Capitalisme. O totes les animalades que profereix en Tardà. I totes les "boutades" que profereixen, dia rere dia, els membres de la direcció d'Esquerra.

Esquerra s’ha convertit en una nova Euzkadiko Ezquerra. Així ho demostra contínuament la seva direcció. I així ho veuen ja els seus més exvotants que votants.

Davant aquesta situació, amb una Esquerra absolutament encegada pel poder i pel pacte amb els sociates, la majoria de la gent n’ha desertat. Esquerra ha deixat de ser útil. De fet molts la veiem com un autèntic obstacle en el camí cap a la independència. El seu descrèdit ja no és reversible. La seva fallida electoral és inevitable, i la captura de bona part de la seva militància per les xarxes clientelars i l’extremisme marxistoide ens aboca a un partit col·lapsat, absolutament col·lapsat i inservible.

Per això molta gent veu -veiem- amb més il·lusió de la que serenament podria pertocar la candidatura d’en Tremosa. La gent n’està tipa, de l’actual situació, tipa. I l’única manera que veuen de posar´hi remei és aquest gir sobiranista de la Casa Gran, i més encara si és de la mà de candidats solvents i compromesos com en Tremosa.

Però de la mateixa manera, molts també veiem els riscos d’aquesta situació. Sense cap mena de dubte, davant la possibilitat d’un tercer tripartit, de continuar amb la situació actual, el sobiranisme es pot desplaçar massivament cap a CDC si fa bé les coses. Millor construir nació que destruir-la, com està fent el tripartit.

Tanmateix, això no resol el nostre problema de fons i les angoixes que patim els independentistes. Podem posar tots els ous al cistell convergent? La resposta ha de ser negativa. Per més que hi poguem acudir en un moment de trasbals i caos com l’actual. Però la resposta ha de ser i és negativa.

La necessitat d’una proposta independentista clara i coherent continua essent una necessitat per al país. Estem d’acord que Esquerra ja no ho pot ser. L’actual Esquerra és un partit del que Macià en fugiria per cames. Si Macià aixequés el cap!!!!

Davant d’això i al marge de les anàlisis cojunturals que poguem fer, hi ha una pregunta i una corrent de fons molt clara, que s'expressa cada cop amb més claredat i contundència. Si això és així, que és així i compartit per una enorme majoria de l’independentisme… què s’hi pot fer?

La gent de Reagrupament, la proposta política de Reagrupament era la bona per al congrés d’Esquerra, i la que hauria donat sortida a aquesta situació. Però ja es va veure que l’actual Esquerra està dominada per les xarxes clientelars del poder. Tenen més pes els càrrecs i poder que s’ocupa (pel poder que atorga internament per a controlar el partit) i l’extremisme social de bona part de la seva militància que el llegat de Macià i la ideologia transversal i independentista que històricament havia caracteritzat aquest partit.

Si estem d’acord en la importància del paper històric que havia de fer Esquerra, i alhora estem d’acord que ja no el pot fer, que això és ja impossible… què s’hi pot fer? L’amic Arnera parlava fa una setmana de “una altra cosa”. L’amic Sort parlava ahir del paper que poden fer les CUP o el Partit Republicà Català. Tot i que per les seves propostes socials jo me’n sento molt allunyat, les CUP potser sí serien un revulsiu interessant, com a mínim representen un independentisme desacomplexat i coratjós, amb un gens menyspreable arrelament municipal. Però els veig tan “marcians” en el que és el model de societat que vull….

No ho sé. L’únic que visualitzo és l’atzucac en el que estem sumits, el caos en el que ens ofeguem. En aquest caos s’explica perfectament l’esperança amb que bona part de l’independentisme ha vist –hem vist- la designació d’en Tremos. Però també s’explica perfectament que la xarxa s’ompli de mostres desesperació independentista i de propostes per trencar amb aquesta fatalitat. No sé si Reagrupament podrà redreçar la situació a Esquerra, no sé quin paper poden fer les CUP, ni el PRC… L’únic que sé és que a l’actual Esquerra no li penso donar ni una sola oportunitat més, i em sembla que, com jo, la majoria del sobiranisme els ha abandonat o els abandonarà.

Per tant, si no trobem una sortida a l’actual situació, molta gent optarà –optarem?- per construir nació, a la vista de la falta de propostes creïbles per a construir estat, o fins que aquestes no arribin. En aquest sentit, la campanya d’Esquerra als dos anys del segon tripartit, allò de “estem construint un estat, disculpeu les molèsties”, era una broma de mal gust, de pèssim gust. Un autèntic insult, mentre el país cau a trossos i la desesperança s’apodera de tots nosaltres.

No podem esperar més, però tampoc podem esperar menys…

14 comentaris:

  1. D´acord amb la teva reflexió al 100% com quasi bé sempre. La pregunta és si pot haver-hi per les properes eleccions nacionals un Front Patriòtic que aglutini tot l´independentisme català (PRC, UNC, Catalunya Acció..., em consta que està en estudi per part d´aquestes organitzacions). Les CUP per mí són una altra cosa. CDC necessita "pressió" per seguir sobiranitzant-se, i una veu separatista radical hereva del llegat de Francesc Macià podria ser molt útil. En fi, de moment votem Tremosa, i a les nacionals esperem què passa amb tot plegat.
    Salut Elies!

    P.S.Per cert, seria interessant veure si Reagrupament no se´n surtís en la batalla per redreçar Esquerra, que marxés en bloc del partit per formar part d´aquest hipotètic Front Patriòtic (de moment poder es tracta de politica-ficció, però ja veurem..). El cert és que com bé dius el temps s´esgota....

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu comentari, company. I disculpes a tu i a tots els lectors per l'extensió del post.

    He intentat fer-lo més curt, però per al que volia dir, no me n'he ensortit. Sempre acabo confiant en la benevolença dels lectors i en que trobeu interessant el que explico.

    I molt concretament, avui i per a aquest tema volia fer una reflexió contundent.

    Però veig, amb satisfacció, que en el primer comentari ja s'ha pogut copsar el missatge bàsic, que CiU necessita pressió, però... qui pot fer? I mentre no existeixi aquesta pressió... què fem?

    I sí, les CUP per a mi també són una altra cosa. Però ens agradi o no també són una expressió important de l'independentisme.

    Elies

    ResponElimina
  3. Potser m'equivoqui, però penso que fent Nació, s'arriba a un punt que s'acaba fent estat.

    Soc dels que pensa que el gran èxit electoral d'ERC al 2003 i tan tristment malbaratat, es deu en gran part al "fer Nació" de CiU.

    I ho dic perqué per edat, tinc una certa memoria històrica del que ha passat, i crec que les coses passen quant han de passar, quant la societat ha madurat i está preparada per fer un altre pas, i la Catalunya postfranquista, no ho estaba de preparada.

    Malhauradament, hem de tornar a refer el camí, i despues dels tripartits, haurem de fer Nació una temporada.

    Cordialment.

    ResponElimina
  4. Bon dia.
    Tres coses:

    Penso que el Sr. Tremosa es mal aguanyat per anar a les eleccions Europees...

    El Reagrupament, no mourà fitxa, el Sr. Doctor no ens vol curar els mals que patim els ex votants d’ERC.

    Les CUP no es volen presentar a les Autonòmiques per que saben que només els volem per fer-los servir de llebre..., però m’agraden, no tenen cap complex i diuen las coses pel seu nom!! Tot i que diuen que amb l’edat et tornes mes conservador, hi ha gent de la meva generació que necessitem una Altre Cosa!! Però, i si les altres coses son com els partits convencionals?? Doncs, a caseta i sense votar a ningú

    ResponElimina
  5. Elíes,
    Jo crec que no es pot jutjar en Tremosa pel que diu o deixa de dir al Periodico. Fa temps que el conec -i tu també- i sabem de sobres quina és la resposta "facilona". Potser és que ja ha començat a fer de convergent prudent en campanya. Però jo tinc clar que sap sobradament la resposta "facilona" i no li fa cap mena d'escarafall.

    ResponElimina
  6. Admirat Elies, com sempre has retratat magníficament la situació, 100% d'acord amb el que dius, i la meva esperança està en aquest possible Front que s'està gestant com molt bé ha dit Gos Gànguil, la pregunta serà com l'acceptarà la societat Catalana tant acostumada als partits tradicionals i a marxar el cap de setmana a fer un "kit kat", temps tindrem de parlar-ne i de llegir-te. Tan sols un punt més i es dir-te que per a mi les CUPS també les veig molt allunyades del meu projecte social. Veurem.

    salutacions molt cordials.

    Joan P.

    ResponElimina
  7. Benvolgut Elies,

    Per què han de ser alternatius construir nació o construir estat?.
    No ho són.

    La qüestio rau, tal com ho veig, en que no es pot, de veritat, realment, "construir estat" sense que hi hagi una "nació reconstruida en tot el que es fonamental i bàsic". Les teories i els papers ho aguanten tot. Però la realitat és la que és.
    Ja ens entenem.
    Wales s'està recuperant. Però si ara, per al 2010, s'apretessin totes les virtualitats, somiant amb un estat galès..crec que farien una solemne tonteria. Estan reconstruint Wales, si, per assolir , de facto, una base nacional diferenciada pròpia, àmplia i majoritària. Pero els hi queda molta feina i camp a recòrrer.

    Sense recuperar i avençar en la reconsstrucció nacional, no es pot treballar en construir un estat.(els anuncis d'E són d'un cinisme més que agressiu).

    I quant a R. Tremosa, demostra que es intel.ligent, al Periódico. Posa unes hipòtesis impossibles de ser realitat i queda "bé", des d'una consideracio electoral, que des d'ara fins el 7 de juny es el que ha de fer, prioritàriament.

    Fets, més que paraules, i molt mes que respostes a entrevistes en territori enemic, quan l'objectiu es assolir molt bon resultat electoral, i evitar donar peu a campanyes milosevistes des dels mèdia del Psoe.

    Cordialment,
    Andreu

    ResponElimina
  8. Actualment l'única pressió que fa Erc no és ni al Psc-PsoE per dur-los cap al catalanisme, ni a CiU per dur-la cap a posicionaments sobiranistes/independentistes, és als militants de Reagrupament. Concretament el pressiona per tal que, boicotejats i fastiguejats, abandonin el partit.

    ResponElimina
  9. La construcció de la nació va arribar al seu màxim possible, ja no es podia continuar sense topar amb l'estat central, fa uns anys i ara estem reculant. L'únic que podria evitar aquesta reculada seria la construcció del nostre estat propi el més aviat possible. I potser no seria suficient, només cal veure les dificultats a Andorra per mantenir la cultura pròpia.

    ResponElimina
  10. Benvolgut Elies,
    El post l' he trobat curt, perquè hi fas una reflexió molt interessant.
    Les CUP han avançat amb el municipalisme i hi fan una bona feina, per la seva manera de ser desferien l' invent si fessin el salt.
    Al ritme que van els aconteixements, el tripi no esgota la legislatura, venen mesos molt dificils. No hi ha temps per bastir una nova marca electoral, ni cal.
    El tripi va sumar al 2006 per 46.000 sufragis de coll, i avui hi ha al Principat 1000 persones que van a l' atur... cada dia. Tu mateix.
    ERC serà qui més hi perderà a la comptesa, tant si es fa coincidint amb les europees com si aguanten fins la tardor, hi perderà tant que un Congrés extraordinari serà inevitable i la direcció renovada.
    Ho saben.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  11. "Si no tingués prou evidències que ERC vol seguir fent més tripartits, avui no seria candidat"

    Ramón Tremosa al seu ùltim comentari a l'Avui d'avui.

    ResponElimina
  12. Disculpa que faigi una aportació fora del tema del fil , crec que es important.




    שגרירות ישראל EMBAJADA DE ISRAEL







    COMUNICADO DE LA EMBAJADA DE ISRAEL


    Violaciones del alto el fuego por parte de Hamás


    19 al 21 de enero de 2009







    El pasado sábado 17 de enero Israel decretó un alto el fuego unilateral; al día siguiente, el 18 de enero, la organización terrorista Hamás anunció el alto el fuego. Desde entonces, Hamás ha perpetrado varios ataques y mantiene su estrategia de rearme:



    · 19 de enero: Un barco de la marina estadounidense interceptó un barco iraní cargado de armas para Hamás que se dirigía a Gaza. La detención se produjo en el marco del compromiso de Estados Unidos para poner fin al contrabando de armas; Estados Unidos solicitó la ayuda de Egipto para realizar el registro completo de la embarcación.

    · 20 de enero: Hamás lanzó 8 bombas de mortero desde el campo de refugiados de Al-Mawzi en el centro de la franja de Gaza; dos de los proyectiles cayeron en la propia franja y los otros en el Néguev occidental (territorio israelí).

    · 20 de enero: Dos incidentes de disparos de armas ligeras contra fuerzas israelíes presentes en el paso de Kisufim.

    · 21 de enero: Los terroristas de Hamás han continuado con el tráfico de armas a través de los túneles que seguían operativos y han iniciado la reconstrucción de los demás túneles destinados al contrabando de armas.



    No dudamos de que cualquier reacción israelí a estas violaciones de Hamás encontrará su espacio en los titulares de prensa.

    Brindamos esta información (publicada en escasos medios de comunicación españoles) para situar los acontecimientos en su contexto y poder establecer las relaciones causa-efecto.





    Para más información:

    Departamento de Prensa

    Tel.: 91-782 95 10

    prensa@madrid.mfa.gov.il





    Departamento de Prensa

    Madrid, 22 de enero de 2009







    Velázquez 150 - 28002 Madrid – Tel. 91 782 95 10

    www.embajada-israel.es – embajada@embajada-israel.es

    ResponElimina
  13. Bona anàlisi. Si ens dediquéssim a construir nació i estat alhora no hi hauria dilema. El que és clar, per mi, és que amb només un 6% d'immigrants que parlen el català no hi ha res a fer si no tens un estat. Sempre ens n'hem sortit, però ara estem en una situació que no hem viscut mai que ens aboca a la provicianització també lingüística. El català acabarà sent com el gallec, que a les teles espanyoles ni el tradueixen.

    En un referèndum, el Tremosa votaria 'sí', això és indubtable. Però el fitxatge del Tremosa no és cap garantia de res, és una esperança, de moment. Veurem com s'acaba tot.


    Salut!

    ResponElimina
  14. Marc, en Ramon jo crec que és més que una esperança. És una realitat. Fixa't la Vanguardia com l'ataca.

    El problema, la qüestió, és que davant la situació en què estem, necessitem canvis.

    No és suportable veure com estem, seguir així.

    ResponElimina