dissabte, 17 de gener del 2009

E pur si muove…


Més enllà de les excrecències dels iniciativeros, aquests dies han passat i passen coses importants al nostre país. I el més important de tot és que passen en l’entorn sobiranista.

Cal començar la seva anàlisi per la proposta de CiU de situar en Ramon Tremosa de cap de llista a les eleccions europees. Aquesta és una magnnífica notícia. I punt.

Aquesta notícia és extraordinàriament positiva ens la mirem com ens la mirem. Jo donaré els meus motius, de manera somera: és bona perquè trenca la inèrcia de grisor en la que s’havia instal·lat la política catalana. Ramon Tremosa és una persona preparadíssima, treballador infatigable i patriota incombustible, sobiranista de pedra picada… i amb criteri propi. És per tant un luxe el seu pas a la política activa.

És també una notícia positiva perquè implica un pas més en la consolidació del projecte de la Casa Gran del Catalanisme. En el seu moment ja vaig dir que CDC i Artur Mas, amb l’aposta de la Casa Gran havien obert un camí molt interessant, i que calia observar la seva evolució amb esperança. La designació d’en Tremosa és un pas més en aquest procés, un pas més que atorga molta credibilitat al projecte. La mateixa credibilitat que si haguessin posat en López Tena. Idèntica. És treballar en una mateixa direcció, una direcció correcta.

El nomenament d’en Tremosa ha estat una molt bona notícia per a moltíssima gent. Ha estat rebuda, com no podia ser d’una altra manera, amb evidents mostres d’entusiasme per una enorme part del sobiranisme.

De fet la notícia, sincerament, hauria d’acabar aquí, amb aquesta valoració. Tanmateix, també han passat altres coses des d’aquest nomenament, i val la pena que m’hi refereixi, fins i tot a risc d’allargar massa el post.

D’entrada, la demencial reacció d’en Guardans. Em resulta inexplicable, i crec que aquest posat d’amant abandonada que va plorant la seva ofensa per tot arreu és un error greu per a un polític. Tanmateix, i gràcies als seus plors infantils, ens hem assabentat de detalls prou interessants. Com p.ex. quan revel·la la conversa amb Artur Mas, i la pregunta que li planteja, de què votaria en un referèndum d’autodeterminació. La seva resposta negativa és prou eloqüent de perquè en Guardans ja no encapçalarà la llista de CiU, però també de la sinceritat i la importància del gir de CDC amb tot això de la Casa Gran del Catalanisme. Clarament s’estan preparant per a un escenari on el dret de decidir marqui l’horitzó polític de Catalunya.

Hi ha una altra cosa que confirma aquesta visió, i és la posició de La Vanguardia. Els seus laments se situen clarament en els laments de qui tant de temps porta apostant per una sociovergència, i que ara observa, amb desconcert i temor, el gir sobiranista que implica la Casa Gran. Per això van atacar en Tremosa i el seu nomenament. Fins al punt de cercar la puerilitat aquesta dels anys de militància d’en Tremosa a CDC, fins l’any 2002. Això és tan irrellevant que haver-ho convertit en el seu argument indica prou clarament el seu nivell de col·lapse. En Tremosa fa més de 6 anys que no milita a CDC, i no ho fa perquè discrepava de la línia política que seguia. Té més valor encara, la seva actual independència. Molt més valor.

Però després, i permeteu-me que també m’hi refereixi, em semblen absolutament fora de lloc, incomprensibles, algunes de les crítiques rebudes des del sobiranisme. I si no crítiques, distància o ninguneo amb què s’ha rebut i tractat la notícia.

Llegint alguns comentaris o posts sembla com si hagués molestat que CDC hagi fet aquest pas d’inequívoc component sobiranista. Que encara queden molts interrogants oberts, oh i tant! Però, amics, del que es tracta és d’analitzar i saber valorar cap a on s’està caminant. I aquest pas és positiu des de tots els punts de vista. És un pas que si abans de saber-ho ens ho haguessin preguntat a tots i cadascun de nosaltres, hauríem aplaudit. Posar-se estupendos i anar a cercar arguments pels pèls és francament quimèric, una mica fora de lloc.

Vull referir-me, i des del carinyo i la complicitat, a les reaccions que he llegit a tres companys de BAT BLOCS. En Josep Sort, en un post al Bloc Gran del Sobiranisme, va aplaudir molt la decisió i va manifestar la seva sorpresa per la intel·ligència d’en Mas, però finalment ens va venir a dir que en un 90% de les opcions no es plantejava votar en Tremosa. I que no ho faria si no pronunciava la paraula màgica (que entenc vol dir “independència”). És una anàlisi enraonada amb un desenllaç decebedor. I no ho dic perquè em vulgui ficar en el que vota o deixa de votar el patriota Sort, amb això no m’hi fico, sinó per com ho motiva. En una situació com l’actual, en un procés com el que estem vivint, amb tot el que s’ha escrit (ell mateix), sotmetre el vot a en Tremosa a que aparegui amb un cartell que digui “independència” em sembla massa pobre i menystenidor. Si es tenen altres opcions, cap problema, cadascú amb el seu vot fa el que vol, no cal dir-ho. Però sotmetre a aquest judici previ el sobiranisme impecable i agoserat d’en Tremosa em sembla excessiu. Hi poden haver molts motius per no votar un patriota com en Tremosa, però perquè al seu cartell no hi aparegui la paraula independència em sembla un excés.

Després hi ha el cas del company Jordi Carbonell, al seu bloc Tenim el que ens mereixem. Tot i que no ens coneixem, en Carbonell també comparteix aventura amb BAT BLOCS. És per tant també des de la camaraderia i la confiança patriòtica que li retrec la seva anàlisi. Al seu últim post llegia que el fet que en Tremosa hagués fet unes declaracions on deia que volia treballar en la Comissió d’Infraestructures, confirmava les seves sospites. Company, crec que hi ha en la teva anàlisi un excés de “zel” i purisme. Primer, perquè a mi em sembla que davant una persona amb la trajectòria d’en Tremosa, parlar de sospites, com aquell que perspicaçment hi troba el gat amagat em sembla excessiu. Referir-se a en Tremosa quasi com un “tecnòcrata” em sembla un altre excés. A veure, és o no és en Tremosa un sobiranista convincent? No crec que hi hagi ningú que ho pugui dubtar. És o no és una aposta sobiranista per part d’en Mas? O ens han canviat en un dia al Tremosa, o això és així. Especular a partir d’ara què podrà fer en Tremosa al Parlament europeu i què hauria pogut fer en López Tena és, directament, posar-se molt, massa, esplèndit. Creus de debò que en Tremosa no estarà a l’alçada dels debats polítics d’arrel nacional? Quin inconvenient hi trobes en que enviem, al lloc on s’estan decidint aspectes clau per al nostre país des del punt de vista econòmic i d’infraestructures, la persona més preparada que tenim a aquest país? Jo només puc fer que aplaudir. Perquè, no ens enganyem, la gent que tinguem a Brusel·les és important i pot fer un paper molt important. Però la sobirania, la construcció de l’estat la farem aquí, al nostre parlament, als nostres carrers. Per tant, calma i no comencen amb “sospites”. Què saps, amic Carbonell, del paper que pot jugar en López Tena a la política catalana? Igual t’emportes una sorpresa, no et sembla? O no? En tot cas, pensar que només el que nosaltres pensem és l’únic bo, i la resta, fins i tot essent decisions excel·lents, les defineixes com a sospitoses… sincerament, em sembla un excés. Un excés que ens aboca, també, a tenir el que ens mereixem...

Finalment, a través de l’amic Arnera, llegeixo el que diu el company Solano. Amb en Solano, l’Arnera se’ns arrenglera ràpidament en el Tarot, i, menystenint o quasi ignorant el que implica l’operació Tremosa, ens diuen que les cartes del Tarot són molt clares, i el nostre futur, escrit. Ras i curt, que ens aboquem a un nou postpujolisme de l’anar fent, del país endreçadet, però sense ambició ni res que s’hi assembli. Em sembla una anàlisi injusta i agoserada. Primer, perquè em sembla que, per la trajectòria d’en Tremosa, no podem menystenir el que implica que encapçali una llista al Parlament europeu. Vaja, a mi em costa molt menystenir-ho, tant pel Tremosa patriota sobiranista, com pel que significa d’implicar persones preparadíssimes. Però és que també em sembla una anàlisi massa agoserada. De fet les paraules d’en Guardans ens ho indiquen. Si en Mas realment li va plantejar què votaria en un referèndum d’autodeterminació… collons, les coses estan molt i molt aprop del que sempre hem demanat a Convergència. Que hi poden haver decepcions, sens dubte. Que els convergents poden continuar tenint temptacions… segur. Que nosaltres podem tenir altres opcions, d'acord. Però volem ignorar deliberadament els passos que fan i que coincideixen amb els que sempre els hi hem exigit??? Jo no ho trobo raonable. Poden haver-hi moltes anàlisis polítiques, però treure d’entrada el Tarot no em sembla just ni raonable.

Torno, per acabar el capítol Tremosa, al que he dit al començament: és una excel·lent notícia.

L'episodi Mònica Sabata i Esquerra
Però hi ha hagut més notícies en l’entorn sobiranista: el capítol Mònica Sabata i Esquerra. Aquest episodi és molt més polièdric. Disculpeu, un cop més, l’extensió que està agafant el post.

D’entrada dir que hauria estat un luxe per al país tenir dos candidats com en Ramon Tremosa i la Mònica Sabata.

Després, lamentar el comportament indigne, indignament gratuït, d’Esquerra amb la Mònica. No em sembla gens just, de fet em sembla una estupidesa total, que un cop van conèixer la negativa de la Mònica Sabata, la seva única preocupació hagi estat desmentir que li haguessin proposat, i assenyalar que s’està parlant amb molta gent. Com si aquesta noia fós tan estúpida com per confondre una conversa en relació a unes eleccions amb una proposta electoral. Per favor! És curiós, perquè mentre escampaven aquesta versió, encara membres de l’executiva d’Esquerra la trucaven “perquè s’ho repensés”. Com es pot mentir d’aquesta manera? De debò que em supera.

Però tornem a la proposta que fa Esquerra a la Sabata. Cal veure, d’entrada, que no és una proposta reactiva, després del tema Tremosa. La proposta se li havia fet abans de conèixer el tema Tremosa. Les coses com siguin. Però així com en la proposta Tremosa tots hi hem vist un aprofundiment en les línies estratègiques de la Casa Gran, en la proposta Mònica Sabata era massa evident que la direcció d’Esquerra buscava algú que els ajudés a recuperar la credibilitat perduda.

Esquerra arriba a aquestes eleccions europees en un moment pèssim, en el que el fracàs de la seva estratègia ja és visible… i temut. Esquerra, com a marca electoral, està en fallida. I com a projecte polític, clarament qüestionat pels seus electors. Fixeu-vos la distància que va des d’aquella Esquerra encara plena de supèrbia de les eleccions generals, on van menysprear i “ningunejar” una persona capacitadíssima com l’Elisenda Paluzié, fins ara, on desesperadament busquen algú que “doni la cara per ells”.

El fracàs de la seva estratègia és tan bèstia, tan monumental, que les hòsties han vingut una darrere l’altra, i les que veurem. Esquerra és un partit encegat, dominat per una burocràcia clientelar que viu al marge de la realitat, i amb tanta supèrbia que s’atreveixen a dir que “l’estratègia és bona, ni que els resultats siguin dolents”.

Mònica Sabata hagués estat una excel·lent candidata. Però no hauria tingut res al darrere. Bé, hauria tingut un partit totalment desacreditat. En Tremosa podrà navegar ara sobre l’onada sobiranista de la Casa Gran. Però la Sabata hagués quedat engolida pel reflux d’Esquerra, no hauria pogut fer-hi res.

Esquerra té ara al seu davant una difícil situació: o continua buscant aquest perfil independent i amb prestigi que els pugui “ajudar” (o que estigui disposat a suïcidar-se amb ells), o tira d’algun dels seus, com en Bernat Joan o en Portabella. En tot cas, i ni que hi acudeixin amb Coalición Canaria (això sí que serà per veure-ho, anar de la mà d’uns socis del PP a unes eleccions), la desfeta és més que previsible.

Per acabar el capítol Sabata, criticar de nou la gent de la direcció d’Esquerra. Ho haurien tingut molt fàcil per quedar bé, per agrair-li que hagi escoltat l’oferta i per donar-li tot el suport en la seva decisió de continuar treballant en l’àmbit civil, que és també cabdal. No ho han fet. Han preferit quedar com uns autèntics energúmens desagraïts, i aquí sí que se n’han ensortit.

I per acabar el post, avui volia parlar de la boira. Hem pujat al poble de la meva àvia, a Les Garrigues, com cada any, a buscar l’oli nou. El millor oli del món. Són tants records els que em porta aquest paisatge de les Garrigues altes assetjades per la boira… La serra al fons, practicament inivisible. I el bosc i els camps d’oliveres i ametllers submergits en aquest paisatge d’un encís misteriós. Avui m'hagués agradat més esplaiar-me en aquest trajecte... quasi vital.

17 comentaris:

  1. Esperava amb candeletes la teva opinió sobre l'afer Tremosa, i no m'has decebut gens.
    El que si que us demanaria a tu i a la resta de blocaires que teniu simpaties per en Tremosa i que potser l'acabeu votant es que, abans de les eleccions, recomanessiu el vot per a ell, perquè ens estem jugant molt amb aquestes eleccions encara que no ho sembli. Penseu que Convergència les agafarà com un test cap a les seves ambicions sobiranistes: Si en Tremosa treu un resultat bastant acceptable o molt bo (si en Guardans va fer un 17% dels vots fica-li minim un 25%) s'avançarà més ràpid en aquesta direcció. En canvi, si els avenços son magres o els resultats fossin similars (hecatombe) tindria greus consequencies per al pinyol, la Casa Gran i Catalunya.
    Gràcies i demano disculpes per si he estat massa atrevit.

    ResponElimina
  2. Elies,
    Una anàlisi política que et manté com a líder dels analistes.
    Jo si votaré al Ramon Tremmosa. No soc de quedar-me a casa i no votar, però a vegades a un li passa pel cap, però en aquest cas ni per un moment dubtaré.
    Sobre ERC i la Mònica Sabata. Ho has dit tot.

    ResponElimina
  3. Sí, demanar que acabi recomanant el vot per algú és certament atrevit... a aquestes alçades.

    El que et puc garantir és que diré les coses com les vegi, sense maquillatge. Tirant amb bala dialèctica, que és el lema d'aquest bloc.

    elies

    ResponElimina
  4. Gràcies pel teu comentari, Enric, venint de tu és per envermellir.

    Com titulo al post, e pur si muove... i aquesta és la millor notícia. Amb independència del que cadascun de nosaltres acabem votant.

    ResponElimina
  5. Ben justificada, la valoració que et fa l'Enric.

    Certament, la incorporació activa, el pas endevant d'en Tremosa, al proiecte convergent de la Casa Gran és una confirmació més, que no feia falta, però per als escèptics mai n'hi haurà prou de confirmacions, de la política gran, basada en el dret a decidir, fins el límit, de CDC.

    I ha estat un gol a l'escaire, que ha deixat desencaixats la resta de partits. Si disposar d'en Ramon Tremosa com a primer candidat a Estrasburg es radicalisme, posar un maoista violent hauria de considerar-se propi de Hamas.

    Jo crec, i a algun lloc ho vaig escriure, que en Guardans s'equivocat i de molt. No solament per explicar una conversa privada, que es una altra prova per als crucificadors professionals i amateurs d'en Mas que corren per aquest mon, sinò per no aprofitar per a gestionar que li fos reservat un segon lloc que, si CiU va sola, guanya gairebé segur.

    Vanitate!

    I amb en Guardans de segon, suposo, tampoc hi hauria motiu per a la campanyeta de gent de La Vanguardia al respecte, que, crec, treballen per assegurar un segon lloc per a algu d'Unió, o que Unió digui que es dels seus. Ja ens entenem.

    Sobre el tracte a la Mònica Sabata, es un bis del que li van fer a l'Elisabet Palouzie, pel que tinc entés i tu comentes, i són els gens de direccio de la E.

    Si jo fos en Puigcercos, que no ho sóc, intentaria que la Rut Carandell fos la candidata (ja va presentar-se al Senat per Barcelona la primera meitat dels 90), tot i saber que hauria de pactar amb Reagrupament un gir ràpid, rapídissim, de la política d'E d'aliances i d'objectius i polítiques. Però no crec que ho vulgui fer ni ho faci.

    I la soga també li arribarà al coll.

    Però haurà tingut moltes oportunitats de girar el vaixell de direcció i no ha mogut el timó que van fixar, ja fa molts anys, els socialistes, ell i en Carod, ni un milímetre.

    Tal faràs tal trobaràs, Puigcercós.

    Cordialment,
    Andreu

    ResponElimina
  6. Magnific post, encertadissim en la devallada d'ERC, no tenen remei.
    Si CDC opta pel cami, encara que sigui llarg, de l'independencia, es una molt bona noticia per Catalunya, (catalana, naturalemnt).

    ResponElimina
  7. Benvolgut Elies, en el teu Blog fas sempre una anàlisi magistral de la vida política de nostre país, apart de fer-ho amb contundència hi aportes moltes dades que fan que sigui molt amè de llegir i seguir. Em tens "enganxat" al teu Blog.

    El teu comentari sobre en Ramon Tremosa el trobo d'allò més encertat, encara hi ha molta recança cap a allò que surt de CDC, però penso que si saben fer-ho bé, i malgrat les crítiques que mols cops jo també els hi faig penso que no van mal encaminats, a la fi convenceran a propis i estranys, doncs el mon independentista i sobiranista està demanant, encara diria més, es absolutament necessari, un projecte polític seriós que el lideri i sigui capaç de recollir les seves reivindicacions, i degut a que s'ha demostrat que en l'actualitat ERC no és aquest partit, CDC pot arribar a ser-ho, malgrat entenc els seus dubtes encara, doncs poden perdre una part de la gent no sobiranista que "els presta" els seus vots. Aquest és un repte que CDC té davant seu, i sembla que ha començat a fer el primer pas per resoldre'l, esperem que no s'aturi aquí.

    Cordialment.

    Joan P.

    ResponElimina
  8. Company cada any es fa aquest homenatge, quan vulguis seràs benvingut!

    Gràcies per escriure!

    ResponElimina
  9. Com ja vaig comentar en l'afer de les restes dels combatents de l'Ebre, em sembla que el problema no és només la incapacitat de l'actual classe política, sinó que a més, el més greu, que la societat civil hi va a remolc. En aquest sentit, dins aquesta societat civil, Ramon Tremosa era una de les veus més notables, eloqüents, brillants i escoltades. Per això no em sembla una bona notícia que se'n vagi a Brussel·les.

    Ramon Tremosa, malgrat les diferències ideològiques perfectament prescindibles en les circumstàncies presents, em mereix tota la confiança per liderar aquesta societat civil tan orfa de referents i de gent que l'empenyi a empényer els polítics, però a una candidatura de CiU no el votaré.

    A hores d'ara, ficar el bo i mollor de les nostres elits intel·lecuals al servei dels partits (els que siguin) em sembla un malbaratament que no ens podem permetre i que pagarem amb el definitiu desarmament i neutralització de la nostra societat.

    Tremosa, Junqueras, López-Tena, Cardús, Partal ... són els que ens queda i és una desgràcia que els faocitin els partits polítics.

    ResponElimina
  10. Benvolgut Ròdia,

    El normal, en un País normal, seria que la societat civil participés dins la política, d' una manera desinteressada i temporal.

    Això fa molts anys que no passa.

    Tenir al Sr Tremosa representant-nos a Europa és un luxe.

    Que el dia de la seva presentació digui en públic que va votar no al estatut i que va estar en contra de la visita d' en Mas a la Zarzuela, em sembla un clar pas endavant en el trencament de les sectes-partits.

    Més gent independent i menys sectes per tirar el País endavant.
    Farà temps que no votaré amb tanta il•lusió com a les properes Europees.

    El nano

    ResponElimina
  11. Benvolgut Ròdia,

    El normal, en un País normal, seria que la societat civil participés dins la política, d' una manera desinteressada i temporal.

    Això fa molts anys que no passa.

    Tenir al Sr Tremosa representant-nos a Europa és un luxe.

    Que el dia de la seva presentació digui en públic que va votar no al estatut i que va estar en contra de la visita d' en Mas a la Zarzuela, em sembla un clar pas endavant en el trencament de les sectes-partits.

    Més gent independent i menys sectes per tirar el País endavant.
    Farà temps que no votaré amb tanta il•lusió com a les properes Europees.

    El nano

    ResponElimina
  12. Benvolgut nano,

    jo també estic a favor que la societat civil participi en política, però no a canvi de deixar-se atrapar pels interessos dels partits.

    I que a aquestes alçades fem de CiU l'avantguarda de la revolució democràtica i regeneradora dins la política, home ... bé, deixem-ho anar.

    En quasevol cas, que Déu, o qui sigui et conservi la il·lusió.

    ResponElimina
  13. Compatriota Ròdia,
    que un gran pedagog com en Tremosa s' estigui a Europa i ens mantingui informats del que s' hi cou... jo ho trobo perfecte.
    Al futur ens caldrà gent amb aquest bagatge i que s' hi sàpiga moure, i en Tremosa se' l veu pencaire.
    Particularment sóc totalment contrari a convertir Brusel.les en un cementiri d' elefants, en tot cas que ho sigui Madrid, que és passat, però mai Europa que és futur i d'on han de venir les complicitats.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  14. Elies,
    Comparteixo la teva visió del tema.
    No acabo d'entendre determinades reaccions amb la notícia de la candidatura d'en Tremosa. Ara, si fas perquè fas. Si no fas perquè no fas. Ara tenim en Tremosa sota sospita... mare meva!. En Tremosa forma part d'aquesta generació que li toca agafar les regnes del país. Forma part d'aquesta generació que ja condueix el destí de CDC perquè ja ha fet el relleu generacional, cosa que no poden dir gaires més partits. I forma part d'aquesta generació que va rebre el mestratge d'un Pujol obssessionat amb la reconstucció nacional de Catalunya. Cap a on es pensen aquests sòmines que pot dur això?. A una gran calçotada?.

    ResponElimina
  15. Benvolgut elies,

    Respecte la meva anàlisi, si em permets, penso que la teva interpretació és negativa, quan hauria de ser positiva. Que un tipus com jo es plantegi votar CiU, només que m'ho plantegi, i que gosi xifrar les possibilitats en un 10%, hauria d'alegrar més que entristir. I no tant perquè una servidora sigui molt important, que no és el cas, sinó perquè és indicatiu, modest, però indicatiu, que quelcom està canviant. Si tios com jo s'ho plantegen, imagineu-vos els que tradicionalment han optat per posicions més, diguem-ne acomodades...

    Com deien els Monty Phyton, "Always look on the bright side of life"!

    ResponElimina
  16. Benvolguts, gràcies pels vostres comentaris... i paciència amb un altre post excessivament llarg.

    Josep... tens raó. Amb el nou post he intentat explicar-ho millor i reconèixer on m'hauria pogut precipitar en l'anàlisi.

    ResponElimina
  17. Elíes,
    Si en Josep es fa aquesta mena de plantejaments és que la cosa és seriosa. T'ho dic perquè fa temps que el conec i no canvia tant facilment de trinxera. De totes formes jo crec que NO votarà Tremosa. Però ja és molt que tingui un 10% de dubtes.
    Per cert, el meu comentari anterior no feia referència al cas concret d'en Josep. Jo també m'he trobat molta gent crítica amb la candidatura d'en Tremosa, quan fa quatre dies deien tot el contrari.

    ResponElimina