dilluns, 26 de gener del 2009

IPAR TXOKO SOUND


Avui s’ha confirmat que n’Oriol Junqueras serà el candidat d’Esquerra a les eleccions europees. Un excel·lent candidat. Un candidat d’un prestigi i un potencial enormes, que en cap cas no es mereixia tenir l’actual direcció d’Esquerra. Però al cap i a la fi podem dir, que tant pel que fa a CiU, amb en Ramon Tremosa, com pel que fa a Esquerra, amb l’Oriol Junqueras, els dos candidats són extraordinaris. Un autèntic luxe per al nostre país.

Crec que puc presumir de l’amistat de tots dos. Això em provoca un orgull molt poc saludable, massa vanitós. I alhora un evident mal de cap. La situació és curiosa, perquè jo crec que la sintonia entre tots dos candidats és gran. I m’atreveixo a dir que la visió que tenen de les coses, molt familiar. No endebades, també, tant l’Oriol com en Ramon són dos "productes" FNEC (Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya). Això referma clarament la importància que va tenir aquella FNEC dels anys 80, i la gent tan extraordinària que va aconseguir aplegar i fer treballar per un mateix projecte.

Després les coses van anar com van anar. Amb en Ramon vam mantenir l’amistat d’una manera constant, veient-nos regularment. I també la visió de les coses. Una visió molt i molt propera, molt còmplice. Les nits electorals que van desembocar en els dos fatídics tripartits les vaig passar a ca seu, amb altres amics, i tots vam brindar, totes dues nits, perquè la suma dels partits nacionalistes permetia formar govern. I totes dues vegades vam ser víctimes del més absolut desengany i frustració.

Amb l’Oriol Junqueras, després de l’etapa universitària, ens havíem perdut bastant la pista. Fa un parell d’anys un bon amic comú, eminent jurista, ens va convocar a l’Oriol i a mi a un sopar a ca seu. Vam estar parlant llàrgament. I vam reprendre el tracte, la confiança i l’amistat.

De casa d’aquest amic, i amb el seu mestratge d’amfitrió, vam passar les nostres trobades, els nostres sopars, a l’Ipar Txoko, un magnífic restaurant basc, casolà (que no barato) de la Vila de Gràcia. Mercès a aquestes trobades, al voltant d’uns txuletons espectaculars, i amanides amb sidra, bon vi i patxaran, he tingut ocasió de parlar llàrgament amb l’Oriol sobre la situació del país. Perquè, evidentment, del que parlem gairebé sempre és del país.

Alguna vegada també s’hi va sumar en Tremosa, a aquestes vetllades. I, no voldria deixar-me endur per falses il·lusions, però crec que la visió que tots plegats teníem de la situació no diferia gaire. I havia matisos i enfocs diferents, però no diferia gaire.

Això que ara explicaré no em resulta fàcil, i potser tampoc no és fàcil d’entendre. Però jo no hauria pogut estar compartint taula, menjar, beure i tertúlia amb algú que defensés el tripartit. Prou mala sang em provoca el dia a dia sota el règim tripartit, com perquè a sobre, en el meu lleure, m’hagi d’encendre amb algun sicari del tripartit per parlar de política.

I amb l’Oriol, espero no fer-li mal amb aquesta afirmació, mai ens hem discutit en relació al tripartit. No l’he sentit aplaudir-lo mai ni justificar-lo, tot i la seva infinita i/o desmesurada comprensió. És més, a l’Oriol, tant el tripartit com alguns membres de la direcció d’Esquerra que amb més vehemència el defensen... diguem-ne que no s'han portat massa bé. Però, dit això, és evident que no compartíem la sol·lució, el que calia fer per superar aquesta fase. D’entrada políticament. Però també a nivell personal, vull dir fruït de les nostres personalitats i maneres de ser prou diferents. L’Oriol és una increïble bona persona. I jo em temo que no ho sóc. L’Oriol té, a més, una enorme prudència en la seva manera de fer i relacionar-se. I hi afegiria que una quasi malaltissa, realment sorprenent i admirable, confiança en la naturalesa humana, en la gent. I jo, ni que això no interessi a ningú, sóc més d’acció i més radical en les formes i la manera de veure les coses (sobretot les que em resulten inadmissibles), com prou sabeu els qui llegiu aquest bloc.

El patriotisme d’en Junqueras és, també, i com el d’en Tremosa, insubornable. I és també un savi enciclopèdic. La seva passió per la història és formidable, i crec que aquest coneixement de la història, aquest viure tan amarat de la història li ha atorgat un cert relativisme en la manera d’enfocar les coses. Els seus articles, com a mínim d’un temps ençà, s’han esforçat per traslladar-nos aquesta visió optimista, que malgrat els problemes que poguem tenir, malgrat l’espantosa situació que ens sembli poder estar vivint, el temps –la història- és llarga i acaba posant a cadascú en el seu lloc.

Des d’aquest punt de vista, i malgrat compartir bona part de l’anàlisi en relació a la situació en què estem com a país, no coincidim en la manera de fer-hi front. Jo crec que a l’Oriol li fa una certa por el buït històric, i prefereix actuar d’una manera prudent, mirant de canviar les coses de manera suau, sense urgències. Aquesta visió també li ho permet el fet de ser una persona sempre disponible, sempre a punt de donar un cop de mà, sempre amb voluntat de sumar. No conec cap cas de cap col·lectiu, associació, el que sigui, que li hagi demanat alguna cosa, alguna xerrada, algun sopar… i no hagi mirat d’atendre’ls.

Té, per tant, l’Oriol, una presència molt gran entre l’independentisme. I respectada. Perquè sentir parlar l’Oriol és viure la història, és encendre’s, és vibrar amb el país (avui, que és 26 de gener, dia del Soldat Català, es commemora la gran gesta catalana de la Batalla de Montjuïc; sentir explicar aquesta batalla a l'Oriol és una de les coses més emocionants i vibrants que us pogueu imaginar! A la foto que acompanya el post, ho està fent, en el marc d'un acte de l'associació Catalunya 1640, commemorant el Corpus de Sang).

És curiós, perquè també des d’aquesta presència al país, en Ramon i n’Oriol són similars. En Ramon, de la mà dels seus llibres, s’ha patejat el país, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, parlant de les seves coses, que són les coses del país, des d’un punt de vista d’economia, d’infraestructures, de finançament. L’Oriol ho ha fet parlant d’història i ensenyant-nos com som. Tots dos preparadíssims, tots dos apassionats per aquest nostre i dissortat país.

Però tornem a la política actual. Com ja vaig dir, la presència d’en Ramon de cap de llista de Convergència és una presència que referma l’estratègia de gir sobiranista de CDC a través de la Casa Gran. El Ramon, i ell ho sap, se suma aquesta estratègia (sense la qual no hagués fet el pas), i ho fa, a més, convençut que només sumant al projecte de la Casa Gran és possible desfer-nos d’aquest drama nacional que és el tripartit. S’implica per ajudar a trobar una sortida a l’hecatombe nacional que estem vivint.

En canvi l’Oriol assumeix un repte de primera magnitud, i ho fa conscient que presta el seu crèdit personal a un partit i una direcció que l’ha perdut del tot, el seu crèdit. I el que és més greu encara, a un partit i una direcció que no han modificat ni un mil·límetre la seva estratègia, ans al contrari. Malgrat ser-ne conscient, i per patriotisme, ha acceptat el repte, i jo crec que en el fons amb un inconfessat desig que aquest gest contribueixi d’alguna manera a que les coses en el futur puguin ser diferents.

Serà molt curiós assistir als debats entre els diferents candidats. No m’imagino a aquests dos vells coneguts i/o amics portant-se la contrària, discrepant. Potser s’hi veuen obligats, sobretot quan surtin temes relatius a la política catalana. I estic segur que no ho passaran bé, i que en el fons tots dos desitjarien estar en el mateix barco i deixant a caldo als sociates, als peperos… als espanyols.

Torno al que deia al començament. És un luxe per al país tenir dos candidats de la talla d’en Ramon Tremosa i de n’Oriol Junqueras. Dos candidats molt per sobre del que realment és el país polític i, sobretot, la nostra classe política.

La pena, l’enorme pena, és que tots dos no puguin estar treballant plegats per totes les coses que comparteixen. I és una pena per a tots nosaltres, també, que una persona com l’Oriol quedi tan lastrada per l’actual Esquerra i la seva direcció, que són, sens dubte, un dels càncers més agressius a que mai hàgim hagut de fer front.

Jo, potser perquè no sóc tan bona persona ni he llegit tant com l’Oriol, no sóc tan benevolent ni pacient. I per a mi, en aquests moments, l’objectiu nacional prioritari és sortir d’aquesta hecatombe nacional que patim, i crec que per fer-ho cal liquidar, el més ràpidament possible, l’actual direcció d’Esquerra i la seva estratègia.

Però des d’aquí, avui, el meu reconeixement per tots dos. Tots dos són el país que somiem i volem. Sincerament, m’agradaria veure’ls a tots dos a Brusel·les. Però també m’agradaria que si l’Oriol surt escollit eurodiputat, això no enforteixi ni un mil·límetre ni a l’actual direcció d’Esquerra ni a la seva estratègia.

I, arribat el moment, brindar al so del drinkejar dels patxarans amb gel de l’Ipar Txoko, perquè entre tots plegats, i amb les diferents estratègies per fer-ho possible, hàgim aconseguit acabar amb aquest malson del règim tripartit i junts caminem cap al nostre futur somiat.

Visca la terra, mori el mal govern!

16 comentaris:

  1. Bona nit Fúria,

    Comparteixo plenament el teu punt de vista.

    Afegiria una valoració positiva, aquests dos nomenaments visualitzen un canvi d' estratègia dels partits, ells mateixos accepten que estan esgotats a nivell de credibilitat i han de sortir fora de casa a buscar gent vàlida.

    Crec que en aquest cas tots dos han encertat. Ara bé, com molt be dius l' Oriol ha de ser molt bona persona per fer aquest favor al capità d' aquest vaixell que s' enfonsa...

    Evidentment votaré Tremosa (fixa´t que molta gent ja diu votaré Tremosa, no CiU, iaxò també és positiu)

    Bona nit

    El Nano

    ResponElimina
  2. Jo també espero veure'ls a tots dos a Brussel·les treballant pel país!!
    M'encanta en Junqueres. Els dos m'encanten. Llàstima que haguem de triar entre un o altre, és una llàstima, perquè ideològicament semblen molt semblants... ara és quan tocava una candidatura unitària... Espero que els d'ERC no cremin al Junqueres i que l'hagin posat a ell vulgui dir que canviaran algunes coses en el futur.

    ResponElimina
  3. Jo el que em pregunto és que fa una persona solvent com l'Oriol Junqueras a l'actual Esquerra, si més no donant la cara d'aquesta manera.
    De tota manera molta sort, a Europa ens hi juguem més del que sembla i no sé si ens estem perdent en la melodia i ens hem oblidat dels ritmes.

    ResponElimina
  4. És quasi impossible que hi siguin els dos, i aquesta divisió només beneficia als partits espanyolistes, en aquest cas, al PSOE.

    Com que no son votacions a dues voltes, cal concentrar el vot a la primera, per tant, amb tot el respecte per l'Oriol Junqueras, cal votar Ramón Tremosa.

    ResponElimina
  5. Allò que em preocupa és que l'abstenció sigui igual o més gran que la que cada cop va guanyant terreny.

    I no ho sé, què vol la direcció d'Esquerra, en aquest cas.

    Salutacions.

    ResponElimina
  6. Jaume de Grácia (bis)27 de gener del 2009, a les 6:08

    Tremosa , el mateix que en Cambò i la Lliga. La història es repeteix......cony de pais !!!

    http://www.abc.es/20090126/catalunya-catalunya/pacto-majestic-mejor-hecho-20090126.html

    ResponElimina
  7. Cert, com reconegué el M.H, Heribert Barrera a una entrevista que li feren a l'Avui, també reconegué que el Pacte del Majestic fou el millor pacte mai fet per la Generalitat.

    I la veritat és que aconseguir més que doblar els presupostos de la Generalitat, és un bon pacte...o no, perqué qui s'ha beneficiat del pacte del Majestic, no han sigut els governs de CiU, sempre en la indigència econòmica propiciada principalment pel PSOE, sino el tripartit, cosa que ja te coll..ns!.

    De qué ha servit més que doblar els pressupostos de la Generalitat?. Pels ciutadans de Catalunya de res, ara!, pels 70.000 nous funcionaris, majoritàriament endollats, amics i coneguts del tripartit, deunidó.

    Deunidó si tenim en compte que la Generalitat porta mesos pagant les nòmines amb crèdits, perque al calaix, no hi te ni un ral (ara euro).

    Bé, és conegut i és profecia que el tripartit no s'ha fet per governar sino per saquejar els pressupostos pùblics.

    ResponElimina
  8. Benvolgut Furiós,
    Ha de ser un bon paquet la situació en la qual t'ha fotut la política!. Haver de triar un dels dos candidats als quals tens aquest nivell de relació personal ha de ser ben fotut!.
    Considero que va per endavant l'amistat. Jo, en el teu cas, -i per separat- els diria a tots dos que els he votat. Per un vot no cal perdre un amic. És un mal negoci dels grossos.
    D'altra banda, en Josep-Empordà, com sempre ben lúcid el seu comentari!.

    ResponElimina
  9. Jaume, des Gràcia, no siguis tan ruc.
    Com més ataquis a en Tremosa més ganes fa votar-lo.

    Faries millor d'escoltar-lo i intentar entendre'l, segurament té arguments sòlids per dir-ho. Com a mínim, quan es tractava d'economia, els d'ERC s'adreçaven a ell. O sigui que suposo que sap de què parla. Ja sé que et costarà capir-ho, però ho pots provar.

    Per cert, Gràcia porta accent obert i Cambó tancat.

    ResponElimina
  10. El més bo de tot plegat, tant per uns com pels altres, és que no hi ha cap justificació per abstenir-se.
    Que s' abstinguin ells, els pro-ecspanyols.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  11. Bona radiografia, Elies.Que tinguin sort tots dos.

    ResponElimina
  12. Bon vespre,

    no vull ser sempre l'ocell de mal averany que llença aigua al vi, però en aquest cas, la meva reflexió és la mateixa que vaig fer amb en Tremosa. Ho de dir, ni que sigui per coherència. Excel·lents candidats tots dos, però on ens fan més falta és aquí, sobretot ara.

    ResponElimina
  13. mmmmm una delícia.,cada dia entro al teu blog i trec un munt d'informació i s'agraeix., de ben segur que s'agraeix.,
    em sembla que hem de crear una jurisdicció per posar d'una vegada per totes als polítics del tripartit a la presó., primer Zapatero i després Montilla and company....pena de presó per mentiders i per considerar-nos idiotes, que definitivament és el que sóm...saludus crack

    ResponElimina
  14. sí, jo estic molt d'acord amb això d'enviar-los no sé si a la presó, però a treballs forçats sí, als mentiders compulsius, als estafadors.

    ResponElimina
  15. Ostres, com t'envejo les amistats.
    Les que li poses nom i les que insinues :D

    ResponElimina
  16. Aquest no és el lloc de comentar això però....

    Recordo haver llegit en el seu moment la teva -magnífica- crònica de l'homenatge a Xirinacs al Palau.

    En els comentaris s'hi mencionava sovint un enregistrament de l'acte.
    Només és per recordar que avui al 33, a les 23:30, s'emet un resum de 50minuts de "Xirinacs al Palau".
    Per si és d'interès.

    ResponElimina