diumenge, 22 de març del 2009

L’enquesta del Periódico


És molt interessant l’enquesta que avui diumenge ha publicat El Periódico. Com sempre, només es tracta d’una enquesta. És l’únic valor que cal donar-li, el de l’expressió demoscòpica de les tendències a la nostra societat.

I l’enquesta, en aquest sentit, marca unes tendències molt clares.

La primera, la més evident de totes, és la crisi del tripartit. I que aquesta crisi arriba, de manera clara, per on ja hem dit moltes vegades des d’aquest bloc, per Esquerra, la balda feble del tripartit. Per primera vegada una enquesta s’atreveix a parlar clar (a diferència de la del CEO). L’enquesta del Periódico sí assenyala aquesta imparable tendència a la pèrdua de suports electorals d’Esquerra.

Això ja fa molt de temps que molts ho veiem com a inevitable. I només cal tenir les antenes ben conectades, parlar amb la gent, copsar l’estat d’ànim del país, per veure-ho. Els únics que no ho volen veure són els mateixos dirigents d’Esquerra, perquè és clar, reconèixer-ho vol dir reconèixer el fracàs de la seva estratègia. I quan algú que ha impulsat i defensat una estratègia amb la contundència que ho ha fet la direcció d’Esquerra, només quedaria una sortida possible: plegar.

I plegar, dimitir, és un verb que no és conjuga a Cal·làbria.

Probablement el clan dels cal·labresos especuli ara quina “sortida” dialèctica pot oferir davant la situació. La primera sempre serà la de “negar l’evidència”. Això és el primer que faran. Fixeu-vos que a les espanyoles, quan tots veiem l’hòstia que es fotrien, ells només especulaven en el seu món a banda, sectaritzat, hermètic, dels 6 diputats que treurien, en el pitjor dels casos. Doncs ja sabeu tots què va passar.

És possible que l’enquesta del Periódico encara sigui més favorable a Esquerra del que ho pot ser la situació real. Demoscòpicament s’és una mica conservador, i es tendeix a relativitzar grans moviments de fons, a ser molt prudent en la seva anàlisi. Fixeu-vos, p.ex. que cap enquesta donava, a les darreres eleccions catalanes, que entressin els Ciudadanos. Igual que cap enquesta no donava l’hòstia monumental d’Esquerra a les espanyoles. S’acostuma, i no és criticable, a ser prudent.

Què més pot dir la direcció d’Esquerra? Doncs potser ens diuen que és una enquesta tendenciosa, cuinada pels sociates per apretar-los davant el finançament, etc. Qualsevol excusa pot ser bona per fugir de la realitat.

Però la realitat és molt clara. Per a una enorme part de l’electorat d’Esquerra, ja no hi ha marxa enrere en aquest procés de divorci. Com ja hem dit moltes vegades, Esquerra és l’únic partit amb més exvotants que votants. I si els exvotants ens presentéssim, superaríem els “oficials”. Són coses que només poden passar Esquerra. I només poden passar a Esquerra perquè és l’únic partit amb una direcció tan soca i tan sectària, tan autista. I aquest tancament porta inevitablement al divorci.

Una altra dada interessant de l’enquesta és aquest espectacular més del 6% de vot en blanc decidit. Aquesta és una dada tremenda. No és possible trobar un indicador més brutal, més radical, del que és la “desafecció”. I no he tingut temps de buscar dades comprades, però m’atreveixo a dir que és un fenomen insòlit a l’Europa Occidental. Terrible. Una dada terrible i alhora molt coherent, que expressa molt clarament el compromís democràtic i alhora l’orfandat de projectes. Aquesta dada és molt i molt interessant, ja es va posar de manifest a l’enquesta del CEO, però ara agafa unes proporcions polítiques espectaculars. Un indicador a seguir molt i molt d’aprop.

La tercera dada interessant que volia comentar són els molt bons resultats de Convergència, a tots els nivells. La projecció de resultats que ofereix l’enquesta ofereix un panorama excel·lent per a convergència, perquè només ells poden governar, i a més a més ho poden fer com vulguin: en solitari, amb Esquerra, amb el PP o amb els sociates. Amb qui vulguin.

Amb independència de la projecció de resultats, l’enquesta evidencia clarament el paper central que té Convergència entre l’electorat català. Hi ha un altre factor interessantíssim, i és el que ja hem posat de relleu en aquest bloc analitzant l’enquesta CEO: la fidelitat de vot del seu electorat. La més gran.

I encara un altre factor, Convergència, des d’aquest paper central en la política catalana esdevé frontissa amb moltes sensibilitats diferents, i la prova la tenim en que “rasquin” vots des d’Esquerra fins al PP. Aquest fet és il·lustratiu del per què de la penosa campanya dels sociates d’acusar a Convergència de “radicals”. La maquinària sociata s’esforça en intentar traslladar a la societat una imatge de Convergència que la societat no té, la de radicals, la d’extremistes. Això forma part de la buidor conceptual que caracteritza els sociates, i la seva penositat de maquinària electoral especialitzada en la manipulació.

També hi ha una altra lectura, i és l’encert que està tenint la direcció de Convergència en moure’s en aquest espai central i intentar no perdre vots pels flancs, sinó guanyar-ne. Per això sempre he criticat aquestes soflames que de tant en tant llegim entre independentistes de què fins que Convergència no aposti de manera inequívoca per la independència, bla bla bla.

La quarta dada que m’ha sorprès és la fidelitat de vot que segons l’enquesta semblen conservar els enciams. Essent com són el partit que més mal ha fet al tripartit i al país en general, amb les seves necedats, imbecilitats… costa d’entendre, d’una manera racional, que la gent encara els hi doni suport. Això parla molt poc a favor del país que hi ha, però en fi, així són les coses.

Finalment, dues reflexions més de caràcter general. La primera és l’esgotament absolut del projecte tripartit. No se n’estan ensortint en el seu projecte de règim. I no ho fan per la part que evidentment no podia combregar amb aquesta barbaritat, l’electorat sobiranista. El menyspreu del sentiment nacional, l’enervació de l’eix social com a argument governamental, el desastre absolut que representen a nivell de govern, de gestió, els tics autoritaris que exhibeixen permanentment, com p.ex. en el tema dels informes, i una gestió plagada, plagada, de tonteries, d’impresentabilitats… ha portat a aquest previsible resultat.

Per tant, segons les enquestes, la tendència electoral comença a reflectir aquest absolut cansament. El ja n’hi ha prou és des d’aquest punt de vista el principal argument convergent, el més letal en relació al tripartit.

Però hi ha una altra cosa que malgrat tot m’agradaria no deixar de traslladar. Amb la previsible liquidació del tripartit, només es resolen “parcialment” els nostres problemes. Sens dubte es resol el principal drama que patim. I això ja és prou important.

Però continua obert un interrogant polític que a mi em preocupa tant o més que el primer: què és el que volem fer? Tot això per a fer què?

Per a mi el gran repte és que hi hagi una resposta coherent als temps que vivim en relació a aquesta pregunta. Esgotat el model autonomista, liquidat… què és el que volem fer? Quins són els missatges que estem rebent en aquest sentit? Qui té un pla? Qui té suficient credibilitat per a dur a terme aquest pla? De tot això, evidentment, caldrà que n’anem parlant molt i molt. O parlar menys i fer més, que em temo que estem una mica "perduts".

9 comentaris:

  1. Jo soc un dels que aboga per que CDC (sense Unió) es declari sobiranista, pero mira per on, despres de llegir el final del teu post, estic d'acord en que pot ser no cal que se'n declari, pero com a minim hauria de mostrar quin és el seu pla. Que volen fer. I en aquest sentit, voldria que mostresin més fermesa davant els espanyols del PSC. La sociovergencia no pot ser una opció. No pot ser que sortim un "tripartit" per anar a parar a un "bipartit" amb els mafiosos del PSC ni que sigui amb una mica de poder.

    Com tu dius, el model autonomista està liquidat.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Furiós: A mí no m'acaba de convéncer l'enquesta de su Periodico.

    La trobo, como totes, amanida, a gust dels amos.
    Em sembla evident que també el Psoe-psc pateix desgat...clar, claríssim..i a l'enquesta no surt. Es mantenen!!! Que mes voldrien!!!

    La crossa mes adicta, ICV també surt ben parada!! Quina casualitat!!

    La clatellada d'ERC no es gaire forta, crec, per al que serà, sigui quan sigui la data de votar. Les bofetades per anar en llocs a les llistes, a les 4 circumscripcions, serà la millor enquesta real prèvia. I no crec que superin la xifra de 13 escons. El temps farà empitjorar encara més a ERC.

    Fixa't que donen veu al Bolaño que diu que encara hi ha partit. Es l'amo.

    Em sembla evident que Montilla amenaça Puigcercós amb dissoldre i no s'ho creu ni ell. I espera que els "xupons" d'ERC es plantin davant Puigcercos. Mentre, les enquestes amanides tripartites sociates no poden amagar l'avenç convergent, pero deixen com a unics perdedors clars a ERC. Per a que no marxin...fins que Montilla doni la segona patada a seguir....també trucada...com va fer en Maragall.

    A mi, mentre no m'expliquin una mica de que coi va anar a pidolar Puigcercos una nit d'aquesta setmana a la Moncloa, amb un secret molt pitjor que les reunions anteriors sobre temes importants, no em crec res que provingui dels tripartits.

    Fixa't en el tema del finançament. Si, 1.200 M. i s'ha acabat. I no s'aixequen ni es queixen. I els d'ERC menys que ningu. La menjadora.

    Les enquestes, a tant temps de les eleccions, dels diaris són a gust de l'amo que paga. I mentre no vegi que el Psc-Psoe té desgast, no mes les crec, de cap manera.

    Quant a les urgències, semblen clares, amigues i amics.

    Primer: desespanyolitzar i dessucursalitzar la Generalitat.
    Segon: Tenir governants que siguin competents, gens populistes, i que tinguin experiència en prendre decisions.
    Tercer: la crisi. La pèrdua de llocs de treball. La gent desvalguda. Per perdua del lloc de treball i per pobresa clara.
    Quart: Enfortiment de la Catalunya endins. Acabar amb les maniqueistes divisions fetes pels tripartits. Treure a la llum corrupcions. Peti qui peti. Estem en una situació greu de crisi econòmica i social i l'austeritat i l'honestedat son valors a recuperar urgentment i modelitzar.
    Cinquè: Recuperar la força del treball de la gent del pais, i una certa il.lusió en que ens en sortirem. Lideratge. Lideratge.
    Sisé: Regeneració democràtica i catalanista en molts àmbits interiors de Catalunya.
    Setè: Restabliment d'un cert prestigi internacional de Catalunya, a partir de relacions serioses, trencant amb les pallassades de l'etapa tripartita.
    Vuité: Finançament i sentència del Constitucional. Veurem com acaba. Seran dos punts claus per al nou govern català, catalanista, nacionalista de Catalunya.

    ResponElimina
  3. Molt bona anàlisi, Elies.

    I el que ens preocupa als patriotes, les preguntes que has fet al final: Tenim pla? No, de moment ens hem de conformar a fotre fora el Tripi, però CiU no s'atreveix a plantejar com podem sortir d'aquesta atzucac autonomista.

    Els partits, tots, continuen pensant en ells abans que en el país.

    El Putxi diu al seu bloc: "segueixo confiant que, per una vegada, CiU posarà els interessos del país per davant dels del partit."

    En canvi, ERC no és així. Haha.

    ResponElimina
  4. Jo també tinc la sensació que l' han ensucrat força. Si el 2006 en montilla ja va fer pitjors resultats que en Maragall el 2003, fins i tot a Cornellà del Llobregat (on el coneixen bé per les loteries i altres coses perpretades), dubto molt que sent coneguda com és ara, la seva incapacitat gestora més que manifesta, mantingui resultats.

    Què dir dels fisòcrates que han aconseguit l' unanimitat de la gent d' ordre, dels antisistema, dels estudiants, dels periodistes, dels ecologistes, dels policies etc... per dir que són una desgràcia, un castig diví, un malson. Que aquests mantinguin resultats havent-hi com hi ha tantes marques electorals de l' enciam, senzillament és d' il.luminats.
    Malgrat tot l' endolciment, es veu un deteriorament dels resultats tripartits els darrers trimestres. Això no ho poden ocultar si no volen perdre definitivament la credibilitat i la versemblança.
    Tot em fa pensar que votarem amb les europees.
    Tanmateix no sé fins a quin punt al psoe no li convé una majoria absoluta de CiU, si el tripi no suma, per evitar que un acord futur amb ERC els escombri d' arreu; municipis, consells comarcals i diputacions, que és l' únic que ERC podria oferir en exclusiva als convergents a partir del 2011.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  5. Per mi, el finançament serà el tema clau, i el darrer amb que ERC es pot salvar.
    Si es vol vendre un mal acord, a ERC li hauria de tocar plantar-se i sortir del govern, acceptant a la pràctica que l'estrategia per la qual va optar no ha donat resultats.
    ERC va posar a l'agenda política i va normalitzar l'opció independentista, un gran pas endavant que després ha anat lapidant, però espero que no torni a fallar i pasi a ser un altre ex-votant.

    ResponElimina
  6. No, és que no n'hi ha prou amb escombrar el PSOE-NE de la Generalitat, i tant que no!!, cal, i és tant o més imprescindible, escombrar-los de diputacions, ajuntaments, consells comarcals...de tot arreu!

    És una questió econòmica, cal que deixin d'administrar....administrar he dit?...PARASITAR!!! els presupostos pùblics de Catalunya, que tants de rèdits politics els hi donen, i la Generalitat no és el tros més gros dels presupostos.

    ResponElimina
  7. Entre les urgències que proposa l´An-
    dreu n´hi ha una que necessitem com
    el pa que mengem i és l´extirpació
    de les crostes ecspanyolistes en-
    quistades al nostres mitjans de comunició nacional per tornar-los
    la categoria i dignitat que havien tingut abans que aquesta patuleia i fotessin les grapes al damunt.

    ResponElimina
  8. Aquesta enquesta està feta d'abans dels "fets" dels mossos i el Saura... o sigui, crec que això que IC-V es manté crec que canviarà.

    Ningú defensa la fórmula del tripartit i crec que hi haurà molta abstenció en el seu electorat, si és que no es produeix canvi de vot...

    En definitiva, crec que la Crisis farà que la gent no vulgui més el govern de la Frivolitat.

    ResponElimina
  9. Gran post! Tot dit. Em sorprèn el 6% del bot blanc, molt fort. Sobre els enciams, la seva gentola es creu tot discurset inconsistent si te prou dosi de papanatisme. La seva (in)acció l'únic que fa es confirmar els que mai-mai votaran enciam.

    Sobre Esquerra, no coments, cal comentar l'estratègia més penosa i errònia de l'historia de l'independentisme?

    Amb tot el que ha passat, ha quedat provat ja que si Catalunya te un altre Tripartit, deixarà de ser Catalunya.

    ResponElimina