dimecres, 2 de desembre del 2009

Engrunes i captaires vs un país moral


Setmana desconcertant. L’afer de l’arxiu Centelles m’ha deixat molt descol·locat. És una total indignitat el que ha passat, el que han fet els hereus del mític fotògraf. És possible que des de la Generalitat no s’hagin fet prou bé les coses. No ho sé. El que sí sé és que la reacció d’enviar els arxius a Salamanca és una punyalada trapera a la reraguarda moral del país, una punyalada immerescuda, ruïn.

Aquest país nostre, aquesta herència moral que tots hem rebut i que d’una manera o una altra lluitem per preservar, s’ha desviscut, ha lluitat fins a l’extrem per acabar amb la ignomínia de l’espoli dels papers, documents i records del nostre país presoners a Salamanca. I la lluita encara dura i dissortadament perdura.

L’actitud dels hereus Centelles és una vergonya. Convertir-se en mesquins espoliadors morals d’un país és d’una indignitat moral que em supera. No crec que s'hagin mirat amb tot el seu significat el dolor que transmeten les imatges captades pel seu pare, com per ara enviar-les a l'arxiu que van generar els botxins, contra la lluita i el dolor de tot un poble. No ho entenc. Us poso aquest video estrany d'un tal Antoni, amb Corrandes de l'Exili... hi ha massa dolor en tots nosaltres com perquè ara ens passi això.

Però sembla que estem abocats a conviure amb aquest tipus de gent. Ahir mateix aquest conglomerat patètic de les Cases Regionals, va emetre un comunicat lamentable, indigne, contra les consultes populars del proper diumenge dia 13 de desembre. No és gens perspicaç veure-hi la mà i els discurs dels sociates. La seva amenaça permanent.

Una amenaça, tanmateix, que va servir a ERC per a justificar els seus tripartits. Una amenaça patètica, indigna. Perquè la realitat del país és un altra. Perquè aquests fòssils subvencionats no tenen el més mínim compromís moral amb el país com per sortir ara amb aquests discursets plens de demagògia, falsedats i oportunisme espanyolista.

Les consultes del dia 13 D són una gran oportunitat per a visualitzar aquest país que es mou, aquest país nostre fastiguejat de tot el que està passant, exhaust de mentides i covardia. Que els sociates treguin el tòtem de l’enfrontament situa ben clarament l’èxit de la convocatòria i el mal que pot fer. I la seva falta d’idees, d’arguments, de discurs que pugui vehicular, de cap altra manera, el que està passant al país.

Ja no ens alimenten molles, cantava l’inoblidable Ovidi. Ara sembla que finalment estem decidits a anar pel pa sencer.

És exemplar la mobilització popular que han generat les consultes del 13-D. Probablement no hi hagi el mateix nivell de sofisticació a tot arreu. Em consta, ho he pogut parlar amb l’Alfons López Tena, l’elevat nivell organitzatiu que tindran les consultes a Osona. És un plantejament certament diferent de la resta de consultes, i sens dubte serà a Osona on hi haurà l’epicentre mediàtic de les consultes.

Però és arreu del país on s’ha generat un moviment simbiòtic, ple d’il·lusió, que no es pot malbaratar, que forma ja del patrimoni de lluita d’aquest país. Amb tots els matisos que calgui.

Avui, també, hem tingut la feliç notícia d’un acte conjunt entre dos bons amics meus, en Quico Homs i n’Oriol Junqueras (tot i que darrerament no hem parlat gaire, gràcies a tots dos per ser com sou i pel vostre coratge patriòtic). Serà a Taradell. I potser és un símbol, també, de que alguna cosa està canviant en aquest país. Tant de bo.

Davant tanta mesquinesa i indignitat que ens envolta, visible i –de vegades- invisible, ens calen gestos així i ens calen mobilitzacions d’aquesta intensitat patriòtica.

8 comentaris:

  1. Avui vaig a dormir més satisfet, i és molt tard, més de les tres, tant i tant, que ni em posaré coixins sota els peus. Més aviat ja els penjaré a la finestra pel que pugui venir. Ja tinc ungles de senyora...i això cal corregir-ho.
    Que bé que visc.
    Amic elies, demana a l' epístoles i pistoles que et digui com ho has de fer perquè els documents del youtube es vegin sencers dins el bloc. La Moritz la pago jo i m' ho expliques a mi, pel mateix preu.
    Digues-li també que ara entenc allò de l' "embuded" o alguna cosa semlant que un dia va dir-me. Ara ho he entès, però encara no sé fer-ho.
    Per la resta, res, esperant ordres i sense pressa, amb la llança enamorada i deleitosos d' entarar a la batalla de Venus. Com Tirant.
    Un missatge, un de sol, i ens despleguem com un ventall.
    Una mica més i tots serem com a Osona. On s' ha fet bona feina i cal aprendre'n. A Sant Just també, i té molt a ser dit, com al Papiol o a Sant Cugat o Granollers...i a tants d' altres. Però Osona i l' ALT són cap de colla. Es molt bo a més, que a manca de pinya, l' obtinguin. La gent no pot deixar sols els valents, ni els que amb gosadia fan la feina.
    Dels Centelles què dir? Treballar per ell i el seu honor i que el comportament dels seus fills ens quedi com exemple de lesa humanitat al sistema educatiu. És un exemple que dona per molt...i més quan es parla d' herències com si ningú fes més que els tripats.
    Només cobrar i passar per caixa, i un llegat que val la pena...cap ecspanya. Lladres. Tots.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  2. El comentari escombrat és meu, ja em passa això, surto repetit. Bé més preguntes per l' Epistoles.
    Salut...i independència. Tot.
    Cesc.

    ResponElimina
  3. Havent-hi pel mitg el calsasses de'n Tresseras, alguna cosa ha hagut de passar perqué els Centelles hagin actuat d'aquesta manera.

    Com per exemple, que mentres negociaban la venda, en Tresseras maniobrés d'amagat la declaració de la col.lecció fotogràfica com obra d'interés històric per bloquejar-la i tenir la paella pel mànec en la negociació i que els germans Centelles, se n'assebentessin casualment.

    D'aquesta gentola d'ERC, per principi, soc capaç de creure'm qualsevol maldat.

    ResponElimina
  4. veig qu el guerrer es comença a posar l'armadura oi? bé bé.
    Les consultes seran un exit, segur!! per les terres de Cal Bordoll la farem bastant grossa, avui mateix hi ha reunió de voluntaris i n'esperem 150.Nantros però anirem a l'abril. Per cert, que haurem d'estar acostumats al bombardeig de tota mena que ens farà ecspanya fins el tretze, serà sonat.

    Josep empordà, no seré jo qui defensi algun membre del tripi, però aquí el que hi ha son els germans dalton tarïnt dues vagades (a la memoria del seu pare i al país). CiUT no va fer mai res en aquest tema, i l'ineptitud (un exemple més)d'aquest malson anomenat tripartit.

    ResponElimina
  5. :)
    Quan vulgueu fem Moritz (o el que sigui) i sessió d'embed de vídeos del youtube!

    ResponElimina
  6. El pobre Centelles es deu recargolar dins de la tomba... quins hereus tant indignes!

    ResponElimina
  7. Carnús de Cal Bordoll:

    Creus que potser, algun dia, quelcom de desastros deixará de ser culpa de CiU?.

    Si no vaig errat, el tripartit "governa" Catalunya des de desembre del 2003. En el suposit de que CiU hagués fet quelcom malament, no creus que SIS! anys son temps més que suficient per arreglar-ho?.

    Ei!...dic jo!.

    ResponElimina
  8. LA CULPA ES MOLT NEGRA.....ELS GERMANS CENTELLES,VOLIEN UN RECONEIXEMENT POLITIC,PER AQUELLA "PURRIA" QUE EL SEU PARE VA CONVERTIR EN PROTAGONISTA, MES QUE DINERS.PERO MALGRAT ELS ANYS ENCARE AQUELLS HOMES FAN POR.
    AIXO SI A CATALUNYA MANEN LES ESQUERRES,,,,,ES PETARSE. I LA CULPA CiU.
    JUGANT AMB BCN.

    ResponElimina