dijous, 10 de desembre del 2009

13-D, de Desembre i de Decidim


Aquest diumenge hi ha una convocatòria que ha esdevingut molt important per al nostre país. A uns 170 municipis hi ha convocades consultes sobre la independència de Catalunya. Centenars de milers de catalans tindran l’oportunitat de pronunciar-se, en un context democràtic i popular, sobre el futur que volen per al seu país.

Avui llegia al Sebastià Alzamora sobre els dos errors de l’estat espanyol en relació a aquest procés de consultes. El primer, per magnificar la consulta d’Arenys. El segon, per ignorar el moviment que a partir d’Arenys s’ha generat.

Jurídicament el que fem el 13-D no servirà de res. Però políticament és molt i molt significatiu. Aquests dies he sentit els diferents polítics parlant sobre el tema. Tothom hi diu la seva i tothom s’ho mira des del seu microscopi. Però el cert, el que és inevitablement cert i grandiós, és que aquestes consultes pertanyen a la gent, són un moviment de la gent, són una aposta de la gent. És, i mai millor dit, un moviment de base estrictament popular.

No han servit de res les martingales pròpies de qui volen aprofitar-se’n. No han parat res tampoc les disputes de protagonisme que s’han donat. El moviment desencadenat ha estat tan potent, tan fort, que ha superat, feliçment, les nostres habituals i petites mesquineses.

Milers de voluntaris ompliran centenars de municipis i donaran a centenars de milers de persones l’oportunitat de fer un gest democràtic, amb llibertat, pel futur del seu país. Serà un gest simbòlic, però serà un gest important. No serà un gest que ens canviarà de la nit al dia, però serà un gest que obrirà moltes portes per a que aquest canvi sigui possible. Com a mínim cap al canvi d’entendre la democràcia com un procés on la gent, el poble, les persones, tenen la paraula, una paraula que no se’ns pot substreure, robar, silenciar.

És important que la participació sigui alta. És important, també, que les votacions transcorrin en un clima d’ordre, civilitzat, i alhora festiu. Perquè aquesta tonteria que diuen els polítics cada cop que hi ha unes eleccions de “la festa de la democràcia”, aquest dia sí que serà veritat. I sí que serà veritat que a tots aquests nostres pobles, el simple fet de poder votar, serà una festa. Una festa cívica, popular, engrescadora.

Insisteixo. Cal, alhora, que la participació sigui alta. És més important això que el mateix resultat que hi hagi. És important perquè voldrà dir que com a gent, com a persones, som capaços d’actuar individualment amb llibertat, de reivindicar, també, la nostra llibertat. Homes i dones lliures per a un país lliure.

És important també que sapiguem interpretar bé les coses, que les sapiguem interpretar i gestionar bé. Avui, a dos dies de viure una jornada històrica, hem de fer tot el possible perquè el 13-D sigui una jornada inoblidable, històrica, apassionant.

Per la meva part, hi participaré com a voluntari. Anònimament. Amb un grapat de bons amics. Farem el que se’ns ha demanat que fem. Sempre és un orgull servir el país i estar a les ordres de bons patriotes. Sobretot quan ho fas així, anònimament, i així t’estalvies que ningú et vulgui apunyalar per l’esquena. Estic content i nerviós com un adolescent perquè sigui diumenge, llevar-me, i viure amb intensitat aquesta jornada.

Visca la terra, mori el mal govern!

3 comentaris:

  1. Quines ganes que aribés el dia! Ara bé, el que serà genial serà el 25A uqna es pugui votar a Barcelona. Tocarà treballar perquè surti molt bé!

    ResponElimina
  2. Espanya, gràcies a Déu, s'ha equivocat amb el tema de les consultes; i si no mireu la cagalera que els hi ha agafat els sociates amb el tema en qüestió: demanant a TV3 que no en parli, la Carme Figueres, el Zaragoza, el Balcells...
    S'han equivocat per què continuen pensant que és un tema "polític", dominat per partits "a ´l'ús", i no s'han adonat que és un moviment civil, de fons, com un sunami, potent, sense soroll, que avança i és inparable. I, dissortadament, el moviment independentista l'han engreixat ells, amb les seves mentides, mitges veritats, mal tracte, mal finançament, mal de tot.
    El moviment és imparable per què és de la gent, de la gent de carrer, normal, i no de la nomenklatura dels partits que s'ho acaben jugant tot, entre ells, en bons restaurants i pactes discrets.

    ResponElimina
  3. Benvolguts compatriotes,

    l'olla ja bull ...

    http://dbalears.cat/actualitat/Balears/cent-tres-regidors-de-les-illes-avancen-cap-al-dret-a-decidir.html

    ResponElimina