dilluns, 14 de desembre del 2009

Consultes 13-D i col·lapses del 14-D. La meva visió, 10 punts per a l’anàlisi.


Ahir es van cel·lebrar a un munt de pobles i comarques de Catalunya les consultes sobre la independència de Catalunya.

Des de fa moltes setmanes que hi ha milers de voluntaris treballant per aquestes consultes. Amb una suma d’il·lusió, esforç, desig de fer-ho bé i patriotisme que ha suposat una enorme mobilització popular i una injecció d'autoestima per a tot el país. Ahir, també, alguns voluntaris més ens hi vam afegir, perquè eren tasques concretes les que se’ns van demanar, des de l'entorn de la Coordinadora Nacional, vinculades al suport a la seguretat de les consultes. I amb aquest encàrrec vaig reclutar un grup de camarades i vam estar donant suport a la zona que se’ns va assignar (no a Osona).

Avui, en comptes d’analitzar els resultats d’una manera raonable (el que funcionat molt bé, el que ha funcionat bé i el que no ha funcionat –perquè evidentment hi ha coses que no han funcionat-) la gent normal, els votants, els voluntaris… estem assistint a un ball de bastons i a un joc de declaracions que ens han sumit en una certa estupefacció, desconcert, per no dir directament tristesa.

Aquí va, en 10 llargs punts, la meva visió sobre el que ha passat i està passant, a veure si aporto una mica de llum a la gent normal, als que només ens hi hem apuntat per a treballar:

1) Em cago en tot. No és un cagar-se àcrata i antisistema. És un cagar-se en tots els que tinguin alguna cosa a veure en què s'estigui jugant amb la il·lusió i la feina de tantes i tantes esperances. Estem farts que es jugui amb la nostra esperança. Estem farts que siguem peons de lluites personalistes, d’interessos no-confessats, d’interessos perfectament personals, etc. etc.

No ens ho mereixem. Aixeco aquest lament molt cabrejat, perquè no ens ho mereixem, tot això. Ni s’ho mereix el país, ni ens ho mereixem nosaltres, tots els patriotes que un cop més assistim estupefactes a un espectacle denigrant

El problema amb aquesta manera de cagar-se en tot, és que realment crec que NO HI HA UN PAM DE NET. I si surt algú reivindicant la seva inocència el deixaré a caldo. Molt més del que penso fer en aquest post. Queda clar?

2) Aquest procés neix amb un “pecat original”, i és que per més que hi hagi dos processos que conflueixen en un mateix fet, la consulta, un mateix dia, el 13-D, de fet són dos processos paral·lels, no conectats entre ells.

Malgrat aquesta confluència de fet i data, aquí hi ha hagut des del primer moment dues coordinadores diferents, que han tingut organitzacions pròpies, que han tingut mitjans propis, que no han cooperat, que no han col·laborat, que tenien plantejaments molt diferents i idees igualment diferents en relació a com encarar tot el procés i el paper a jugar.

Per una banda tenim Osona Decideix, i per una altra banda, l’autoanomenada Coordinadora Nacional de les Consultes.

Deixeu-me fer un petit parèntesi: a la majoria, per no dir a la totalitat de voluntaris (excepte les cúpules) tot això, i fins ahir a la nit, o ho ignoràvem, o ens era igual. I hem mirat de col·laborar als nostres pobles i allà on se’ns ha demanat, amb la mateixa il·lusió a tot arreu, i mirant de fer-ho tan bé com sabíem amb independència del poble o comarca. Tanco parèntesi.

Després de la consulta d’Arenys, on més o menys tothom hi havia col·laborat, hi va haver una batussa monumental entre dos models diferents. És el període aquell de les famoses declaracions i assemblees tempestuoses que van estar a punt a punt d’enviar-ho tot a la merda.

Per una banda teníem el model que defensava n’Alfons López Tena, que implicava un model molt formal de plataforma promotora de les consultes, amb una implicació clara de tothom, començant per tots els alcaldes i regidors que s’apleguen en la plataforma Decidim.

Per una altra banda vam tenir diferents plataformes cíviques que aquesta implicació d’electes s’ho miràvem com un intent dels partits polítics de ficar-se al capdavant del procés, per a control·lar-lo i poder-lo rendibilitzar.

He simplificat molt, però crec que si es retenen aquestes idees es podran entendre, més endavant, més coses, perquè aquest post serà llarg, molt llarg.

El primer model és el d’Osona Decideix. La gent d’Osona que vol fer la consulta fa un encàrrec a l’Alfons López Tena perquè dirigeixi tot el procés a Osona. I tot Osona hi està d’acord. I n’Alfons López Tena (en endavant ALT) comença a treballar exclusivament a Osona. Es fa una planificació acurada de tot el procés, que comença perquè la consulta només es pugui cel·lebrar en aquells llocs que reuneixen les condicions adequades perquè s’hi pugui cel·lebrar. Per això no hi ha hagut un 100% de municipis a Osona que hagin votat, perquè als llocs on no es reunien aquestes condicions, la consulta no es va “autoritzar”.

El model d’Osona Decideix té una altra característica singular: tota l’organització s’adreça a actuar com a “administració electoral”. És a dir, Osona Decideix no és una plataforma pel sí que organitza una consulta, és una organització que supleix l’administració electoral, que fa d’administració electoral. La campanya a favor del sí s’ha deixat en mans dels agents polítics.

Osona Decideix, amb l’ALT al capdavant, tenia com a missió garantir que les consultes se cel·lebrarien on hi hagués les condicions per fer-ho, amb rigor i transparència democràtiques, i que ells, com a organització, mantindrien neutralitat en relació al procés.

Del segon model, diguem-ne del model plataformes, sorgeix la Coordinadora Nacional per a les consultes. Aquesta Coordinadora Nacional monta la seva pròpia estructura i comença la seva feina per a impulsar i coordinar les diferents iniciatives als diferents municipis perquè s’hi puguin cel·lebrar consultes.

És del tot important retenir, en aquest punt, que Osona Decideix NO S’INTEGRA MAI a la Coordinadora Nacional. Són, per tant, dos processos paral·lels, que pràcticament no tenen cap altra conexió que la seva simultaneïtat, el fet final de la consulta en un mateix dia.

En l’àmbit de la Coordinadora Nacional (en endavant CN), la confusió entre “administració electoral” i plataformes independentistes ha estat més acusada. Inevitablement, perquè d’alguna manera són les mateixes plataformes que volen promoure el Sí, les que promouen el procés.

És possible que en l’àmbit de la CN s’hagin “autoritzat” consultes en indrets on potser no hi havia les condicions objectives per a garantir que el procés sortiria bé. Tanmateix, això no vol dir en cap cas que no s’hagi fet una bona feina. Potser no amb l’estricte rigor que exigia la direcció de n’ALT, però és evident que tota la gent que hi ha participat ho ha intentat, i jo crec que ho han aconseguit –parlo de la gent dels pobles i ciutats- fer-ho bé, fer les coses amb rigor. No en tinc un coneixement exhaustiu, però pel que conec, pel que he pogut saber i pel que he vist, als diferents pobles hi ha hagut una organització seriosa, s’han volgut fer les coses molt bé, i s’han impulsat totes les mesures que permetessin oferir confiança democràtica en el procés. Això no es pot posar en dubte.

Potser, el que va faltar, va ser una mica més de criteri a l’hora “d’autoritzar” certes consultes. Perquè dies abans de la consulta, dies abans d’ahir diumenge, era un secret a veus els llocs on la cosa funcionaria bé i on la cosa tindria problemes. I les quinieles han estat força precises.

Com a contrast, em consta l’esforç d’Osona Decideix en la supervisió de tot el procés, fins l’últim detall, i, en canvi, com en l’àmbit de la CN tothom s’ha hagut d’espavilar, hem patit una major feblesa organitzativa.

3) A la vista d’aquesta situació, i de les tensions que des del primer dia hi ha hagut entre l’ALT i la CN, derivades dels diferents models i objectius que tenien… la pregunta és per què la CN s’ha entestat permanentment en incloure dintre el seu àmbit a Osona Decideix…

A aquesta pregunta només poden donar-hi resposta els responsables de la CN. Perquè el cert és que ningú els va “autoritzar” a incorporar-hi Osona com a àmbit propi. Les tensions, per tant, estaven servides.

Jo us diré perquè des de la CN s’ha mantingut aquesta actitud invasiva i deslleial en relació a Osona Decideix. Tothom era conscient que, de la manera com s’estaven fent les coses a Osona, la cosa funcionaria bé. Una comarca propícia, una estructura forta amb una direcció eficient, uns equips de treball brutals, i una enorme implicació cívica i política (dels partits als diferents municipis, regidors, etc.) i un llarg etcètera de condicions objectives perquè les coses surtissin bé.

I això, evidentment, tindria una traducció en els percentatges de vot, en la participació.

Fixeu-vos en perquè l’autoanomenada CN havia d’incloure a Osona en el seu àmbit, tant si volien com si no volien:

- A Osona la participació ha estat del 41.7%
- Les dades de tot Catalunya proporcionades per la Coordinadora Nacional han establert un polític “prop del 30%”, al que s’hi arribava, evidentment, incloent-hi Osona, de manera que el percentatge total, insisteixo que Osona inclosa, arribés al 27.1%
- Si la CN no hagués inclòs les dades d’Osona, que no podia fer-ho perquè a Osona no havien fet absolutament res, era una estructura i organització al marge de la CN, la participació que haurien hagut de dir hagués estat del 20%, (20.85%).

És per això que la CN, de manera ilegítima, recull les dades d’Osona i les incorpora al seu àmbit. Això no ho podia fer la CN. I no ho podia fer perquè de manera deliberada, per motiu de la discrepància en la manera de fer-ho tot plegat, Osona Decideix havia funcionat al marge, i la CN havia fet les coses d’una manera no compartida per Osona Decideix.

4) Té, per tant, bona part de raó n’ALT (que ha fet una feina extraordinària) quan aquest matí ha criticat l’actitud de la CN. Té raó quan va dir que la CN no podia incorporar les dades d’Osona. Té raó quan carrega contra la CN perquè d’alguna manera han fet joc brut. Per tant, les coses com siguin, en aquest punt concret n’ALT té raó, les seves crítiques són justificades, i també la seva indignació.

5) Malgrat tot, calia? Era el moment? Tinc els meus dubtes. Em sembla que l’estracada de n’ALT d’avui ha estat inoportuna. Avui era un dia que hauríem d’haver intentat viure amb felicitat. Ahir es va viure un gran dia. Ahir es van fer grans coses. Ahir va ser un dia que va implicar una enorme mobilització popular, que va generar una il·lusió brutal, que veies a la cara de la gent, amb les trucades que ens feiem, amb l’expressió de tots i cadascun dels voluntaris. Per tant, crec que despertar-nos avui estripant, rajant, ha estat molt inoportú.

Més enllà de la inoportunitat, n’ALT no hauria d’haver generalitzat en relació a l’organització de les consultes on no era Osona. Podia carregar, si volia, contra la CN, però no generalitzar en relació a com havia anat el procés. Ni que pensés que arreu no s’havia fet bé, el respecte a la gent que hi ha estat treballant, amb tota la il·lusió i entrega, i un compromís espectacular per fer-ho bé, no calia dir les coses que s’han dit. Perquè és que a més a més a molts llocs, no sé si a la majoria, però si a un munt de llocs, les coses s’han fet bé o molt bé. La gent ha estat eficaç, la gent tenia un compromís evident en que tot el procés fós rigorós, que es garantís la més absoluta transparència democràtica. I aquesta gent es mereixen el major dels reconeixements, aplaudiments i abraçades patriòtiques. Tothom s’ha de sentir molt orgullós de la feina feta.

6) Analitzem bé el que ha passat, per favor. Jo crec que és evident que el model Osona Decideix és el model a seguir. Jo crec que les consultes són un procés fantàstic, en el que cal que tots ens hi impliquem. Però no podem amagar el cap sota l’ala. Avui hi ha hagut molts articulistes que n’han fet una lectura molt precisa, de totes les virtuts que ha tingut el procés –que pot tenir-. Per citar-ne només alguns, en Jordi Muñoz, a l’Avui, o, sobretot, en Vicent Sanchis a El Singular Digital.

Una cosa és la propaganda que en fem, la valoració que de tot plegat en fem. I una altra cosa molt diferent és donar tot el que s’ha fet per bo i ni tan sols fer una mica d’autocrítica, amb l’objectiu de millorar. A Osona hi ha hagut una participació del 40% i l’àmbit CN, del 20%. Són 20 punts de diferència que són massa punts de diferència. A Osona haurien d’analitzar perquè no s’ha pogut arribar al 50%, que era un objectiu plausible. I la CN hauria d’analitzar perquè ha quedat 20 punts per sota del resultat de participació que s’esperaven i havien proclamat, del 40%. Això no es pot deixar de banda. Tots sabem contra què jugàvem, els mitjans que no tindríem, etc. però si decidim fer una cosa, és perquè pensem que d’alguna manera tenim mitjans suficients per a fer-la.

Tots, tots, hauríem de reflexionar sobre el que pot implicar malbaratar oportunitats (no dic que s’hagi malbaratat res). En aquest sentit em sembla molt oportú el post del company blocaire Jordi Carbonell… que ens planteja tres preguntes interessants…

7) Què està passant? Al costat d’aquest cop brutal amb la realitat, avui han passat i estan passant més coses. I no sé si tots, molts o pocs, dels voluntaris, crec que tenim dret a una explicació.

Encara calents els resultats a l’urna, des de la CN s’anunciava que es presentaria no sé quina collonada d’ILP al Parlament perquè es convogui un referèndum institucional per al 25 d’abril. La pregunta és: ens hem tornat bojos? A què estem jugant? Això és pura improvisació, treball fraccional o anada d’olla? O el que és pitjor, s’han fet servir les consultes per a alguna cosa que no se’ns havia explicat?

Continuem amb els interrogants que ens han obert avui els membres de la CN amb les seves declaracions. Què és tot això d’aquesta nova plataforma electoral que avui hem pogut llegir a Vilaweb? Caramb, si que anem ràpid a treure’ns les màscares… O sigui que darrere de les consultes promogudes o coordinades per la CN… hi ha alguna cosa més que no ens han explicat? A veure si el sr. Alcalde d’Arenys de Munt, amb aquest aire capellanesc, resulta que al final l’home és el més espavilat i ja s’ha situat al capdavant d’una nova plataforma. Què hi ha de cert en tot això??? Amb quins companys de viatge compta???

No puc defugir una certa sensació d’utilització. De que algú està mangonejant amb la il·lusió i la voluntat de la gent. I això m’emprenya.

Quan fas política la pitjor sensació és la de que sents quan t’apunyalen. Però la segona és sentir-se instrumentalitzat.

Si abans criticava les declaracions de n’ALT per inoportunes, tot l’espectacle que han ofert els diferents portantves de la CN no és que sigui inoportú, és que se situa perillosament en la presa de pèl.

Cal que s’aclareixin ràpidament, que deixin de donar aquest espectacle d’improvisació contínua, de fugides endavant i d’instrumentalització en relació a tot el procés per objectius personals, o de plataformes concretes.

8) El tema de les consultes té un potencial brutal, extraordinari. Crec que tots l’hem vist aquests dies. Tots hem sentit la il·lusió que despertaven. Tots hem vist el seu potencial democràtic i transformador. Tots ens hem sentit protagonistes.

Però perquè hi havia un “Tots”. Diumenge, pujant cap al nostre sector, comentava als camarades que el millor de tot plegat era el precedent que aquesta experiència podia haver instal·lat al nostre poble, al nostre país. Que per una puta vegada, i malgrat les diferències, haguéssim apostat per treballar tots en comú. I els recordava l’acte de Taradell, amb en Quico Homs i n’Oriol Junqueras, o el de dijous 10, també a Vic, amb CiU, ERC i les CUP.

Ens ho carreguem? Ens ho volem carregar? Perquè sembla que és això.

Però encara més, i aquesta pregunta la faig a tothom: algú es pensa que es pot gestionar un procés de consultes d’aquesta mena, perquè surti bé, sense comptar amb TOTS? Algú pot ser tan il·lús o tan cabró com per pensar que només des de plataformes cíviques, deixant de banda els partits, es pot gestionar exitosament aquest procés? Estem bojos?

Tenen encara els partits la temptació de manipular aquest tema per interessos electorals? Realment es pensa algú que no és una oportunitat única per als partits, treballar al costat de la societat civil, plataformes de tota mena, entitats de tota mena, etc. per fer que les consultes siguin un èxit espectacular?

9) A què juga l’Uriel Bertran? Mireu, si de tot plegat hi ha una figura que em resulta especialment antipàtica és aquest noi. Li reconec, sempre li he reconegut, l’habilitat per captar els flashos de les càmeres, per situar-se en primera línia, fins i tot quan no hi és convidat.

Però avui ja m’ha onflat les boles. Llegeixo a l’Avui “Uriel Bertran aposta per unificar les consultes al marge de les opcions polítiques”. A veure, Uriel, tu no continues essent diputat? Has renunciat a la teva acta de diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya per a dedicar-te a les consultes? Si ho has fet no me n’he assabentat.

És que no surto del meu “asombro”. O sigui que un diputat d’un partit s’autositua al capdavant i proclama contra l’exclusió de les opcions polítiques (suposo que volies dir partits, no, Uriel? O ja t’has passat al model ALT?). Com diu allò de l’APM, “esto es pá verl·lo!!!”. Per cert, l’acudit que no estàs buscant una sortida personal perquè ets professor associat d’Economia a la UB és molt bo, boníssim!!!!

10) I ara, què? Bé, l’ara em sembla que l’hauré de fer en un altre post, que aquest ja és infame de llarguíssim. Només un apunt: cal seguir, és una iniciativa extraordinària, però només podem seguir si hi ha les condicions adequades. Primer, garantir la rigurositat i seriositat d’un procés que volem exitós. Segon, joc net, per a persones, personatges, plataformes i partits polítics. Tercer, no fer fugides endavant ni el gilipolles amb iniciatives estrambòtiques com això de la ILP. Quart, Fem-ho, però fem-ho bé i fem-ho entre tots.

Visca la terra, mori el mal govern!
PS1: gràcies a tots, gràcies als meus camarades, gràcies a tots els voluntaris, gràcies a tothom que s’hi ha implicat, gràcies a tots els votants, gràcies a tots les persones que he conegut aquest diumenge, gràcies, també, a tots els que han estat dirigint el procés, tant a Osona Decideix com a la Coordinadora Nacional. Gràcies. És molta il·lusió i l’esperança que he viscut i vist.
PS2: amb aquest mail no m’hauré guanyat gaires nous amics. Però ja n’hi ha prou. JA-N’HI-HA-PROU! No ho malbarateu. Prou! I som-hi!

36 comentaris:

  1. Bastant encertat. Hi ha coses que dius que són molt certes.

    ResponElimina
  2. I tant que m'ha agradat l'article.

    Voldria reconèixer l'esforç de tots els que ho van fer possible, fins i tot d'aquells que van apuntar malament i no els va sortir prou be. Ho van fer amb la millor de les intencions del mon, i ni tu, ni jo, ni cap coordinadora tenia el dret d'impedir-los-ho.

    Felicitar el senyor A. López Tena pels bons resultats d'Osona decideix, això millora clarament la seva posició a les llistes pel Parlament, i el més important, alimenta el seu ego, una mica tocat des`rés de no sortir d'euro-candidat.

    Sobre l'èxit de participació d'Osona, es fantàstic, però això no s'ho pot apuntar qui fa d'administració electoral: 97,40% SÍ / 1,88% NO, com a la resta de territori.

    La conclusió que en puc treure es que la gent d'Osona és força independentista, i que els partits s'han volcat a fer campanya pel SÍ, i això es FONAMENTAL per arribar al resultat obtingut.

    Hi ha pobles del secà lleidatà (Torrebesses 45.59%, Sunyer 43.84%, Llardecans 37,13%) on s'arriba a aquests nivells de participació similars, per que es va saber mobilitzar una mica més a tota la població, també els NOs i els BLANCs (fins un 14% del vot emès)

    Explicat tot això, ara passo a rajar de veritat: n'ALT (d'ara endavant Demolition-Man) ja em va emprenyar els voltants del 6-Oct, amb aquelles declaracions on primer va disparar el canó contra Reagrupament,i després va fer veure que ell no havia dit res disparant més munició sobre les "plataformes tòxiques".

    M'emprenyo quan no es cansa de repetir lo bo, fantàstic, intel·ligent, ossat, astut, megacrack i supermegafragilístic que ell és, i a mes ho fa fotent a parir a qualsevol que li pugui fer ombra.

    M'emprenyo quan insulta i menysté, ja no als que veu com adversaris, també als voluntaris anònims que aquests dos mesos han participat en altres projectes fora d'Osona.

    I m'emprenyo molt més, quan a tots aquests anònims ens tracta de SECTARIS.

    Qui cony s'ha comportat com un sectari durant aquests dos mesos?

    Podia la gent del Pla d'Urgell o de les Garrigues participar del model d'Osona? Compartir res amb el megacrack? NO. Qui actua com un sectari?

    Recordes a l'article de les plataformes tòxiques qui es desmarca i diu que a ell no el vagi a buscar ningú, només farà Osona?

    Aquest matí m'he arribat a preguntar per qui treballa en Demolition Man ... sempre un pas endavant i dos enrere.

    Amb el demés, estic força d'acord amb l'article. Aquí no hi ha cap sant, i fan Grans Coalicions instrumentalitzant el que calgui per tal de poder obtindre un lloc a la línia de sortida sense haver de passar per unes primàries.

    Petons.

    ResponElimina
  3. Molt bones reflexions.
    N'ALT té segurament molta raó, però no calia. Ha estat totalment desafortunat i les pica-baralles d'avui fan malbé part de la bona feina feta ahir.
    A veure que és això d'una nova plataforma... Diuen que és una plataforma on hi haurien de coincidir en Laporta, algunes plataformes i Reagrupament... (i tots els partits que vulguin , és clar) M'agradaria molt que fos així.

    ResponElimina
  4. La cosa més aclaridora que he llegit en tot el dia. Realment avui m'he sentit molt malament tot el dia. L'espectacle que han donat ha estat lamentable i ha fet molt mal. Sentir al Zaragoza i a la Camacho utilitzant la picabarralla de xiquets entre ALT i els membres de la CN per desprestigiar el resultat de les consultes m'ha colpit. Realment no ens ho mereixem. De tota manera, jo encara crec que ALT s'ha equivocat greument en atiar aquesta polemica justament el dia següent. Si realment la CN no juga net (pel que sembla que dius és així i ho desconeixiem) és del tot legitim acusar-los. Però no avui ostia!!

    ResponElimina
  5. Potser avui no era el millor moment, pero ALT ha deesmostrat quin es el model correcte, qui es un destraler i com els resultats si no es fa be la feina son un desastre. Un 20% es un desastre. I un 30 % tambe ho es. Fer consultes de qualsevol manera i obtenir resultats pobres nomes servei per cremar voluntaris i gerenracions.

    ALT ha fet unes declaracions que reflexaven una realitat contra personalismes i interessos d’alguna gentola que prefereix el flash (el punt 9, clavat)

    ResponElimina
  6. Chapeau, Elies,
    Chapeau.
    Una gran anàlisi, i, com sempre fas, un respecte total per la veritat dels fets.

    Nomès discrepo en la referència a que l'ALT avui hagués tingut que callar. Coi. Es el de sempre. Uns "il.luminats" (o il.luinadors..) la caguen, , per amagar el fracàs s'inventen una de grossa impossible, amb trampes, sense les formes minimes de cap òrgan que ho hagi debatut, ...i que s'ha de fer, per part de l'ALT, callar?

    N, home, dir la veritat, mai es inoportú. Inoportuna a aquests emboscats a la coordinadora quasi naci0nal (perque no ho es) i que NO ES DEMOCRÀTICA EN EL SEU FUNCIONAMENT NI TÉ REPRESENTANTS ELECTES PEL POBLE (o molt pocs), que , com sempre, volen aprofitar la feina ben feta d'altri per a lluir els seus canells i presentar una tontada irresponsable, però que els farà sortir als mèdia.

    No, no es hora de callar, ni davant els sociates, nim davant els tripis ni davant els corruptes, ni davant els irresponsables, ni davant els il.luminats.

    I, en definitiva, l'ALT ha contestar a una animalada provocativa irresponsable, no acordada en cap òrgan de la coordi mig nacional.

    l'ALT ha demostrat que tenia raó, quan defensava un model determinat . I la Coordi migna ha fracassat oranitzativament.

    I això de les dialèctiques, recordem qui ha començat (el mossèn d'arenys de mun) i no li ha agradat la resposta: TAL FARÀS, TAL TROBARÀS.

    I estem, gràcies a Déu, en una fase dialèctica. Amb tothom. El pluralisme sempre es bó.
    Cordialment
    Andreu

    ResponElimina
  7. Totalment d'acord en tot, i gràcies per fer l'escrit, el necessitàvem. L'ALT ha fet una gran feina i té molta raó en la major part de les seves crítiques, però no en la forma com les ha fet. A més, estic totalment d'acord amb en Jordi Murgó que els pobres desgraciats que no érem osonencs no hem tingut en cap moment la possibilitat de gaudir del seu guiatge, però la oportunitat passava només un cop. Què havíem de fer?

    No m'ha agradat gens el rotllo aquest de la plantada d'una nova opció política, ni de la cosa aquesta de la ILP. Els partits ja van quedar retratats en el seu moment. El sr. Móra avui ha perdut molts punts.

    El Pla d'Urgell ha estat un bon exemple de les virtuts i defectes del procés dut a terme sota la direcció (nominal) de la Comissió Nacional. Hem aconseguit unes participacions notables, sobretot a Ivars-Vallverd (43,91%) i Palau d'Anglesola (38,18%). A Linyola la cosa ha anat més fluixa però homologable (33,56%), i on hem punxat ha estat a Golmés (24,42%), que també ha estat la consulta organitzada de forma més precipitada, i s'ha notat en el resultat. Potser hagués estat millor esperar al febrer o a l'abril.

    En tot cas, els membres de Mollerussa Decideix ens felicitem d'haver pres la decisió d'esperar a l'abril, per poder-ho encarar amb més experiència i amb coneixement de causa.

    ResponElimina
  8. Molt bon post, amic elies.
    Si ens ho mirem per la banda positiva podriem dir que les desavinences, aquesta vegada, no s' han fet públiques fins que la feina ha estat feta. Hagués estat lamentable que el ball de bastons s' hagués donat divendres. Que fos ahir millor que a mitjans de gener on es podria enterbolir la feina del febrer.
    De tot plegat el que més em preocupa és que n' ALT no s' hagi autoamortitzat.
    M' explicaré.
    Ell és el gran actiu del procés, qui tant a Arenys com a Osona ha trobat la formula per fer el gol jurídic, juntament amb en Bassols i suposo que d' altres, si ell mateix es va circumscriure a Osona això l' inhabilita per altres indrets on el procés s' hagi engegat. I això no seria bo.

    L' àvia sempre em deia "cosa dolenta fora del ventre".

    Pot ser bo que l' astracada, que en dius, sigui immediata, si tot seguit tots plegats són capaços d' anar plegats i per feina.

    Hi ha una altra cosa important, penso que n' ALT no té el perfil per ser la cara amable de l' independentisme, l' arrossegador o l' aglutinador, però sí que té les característiques per ser-ne el cervell a l' ombra. L' executor, el planificador. No només per la vessant legal o en la recerca dels buits legals, sinó en la freda planificació i orquestració de tot plegat.

    A Osona potser s' ha implicat massa directament en tots els detalls de la batalla, a peu de canó, i això, indubtablement, li donarà un bagatge important, potser imprescindible de cara al futur. D' ara endavant seria bo que sabés aprofundir en la feina per delegació i es centrés més en els aspectes estratègics que en els purament tàctics.

    Amb els fets ha demostrat que la seva concepció era la que podia donar resultats sòlids. I dubto que ningú li ho negui.

    Per treballar per delegació cal equip, equip equip, i donar-los corda, fer-ne un seguiment i deixar-los equivocar, el prova i error és essencial per l' adquisició de la comfiança. N' ALT ha d' esdevenir un avaluador rigorós i alhora generós, que motivi a seguir endavant i que tregui la son de les orelles als encantats.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  9. Estic d'acord amb l'explicació que fa l'Elies. Hi afegeixo: uns dels primers correus que vaig rebre ahir al matí era perquè signés un manifest a favor del que podria ser un nou projecte polític. Moments més tard, l'alcalde d'Arenys de Munt reconeixia que hi havia moviments en aquest sentit. I el salt al buit es dóna immediatament quan es planteja això de l'ILP al Parlament per fer una consulta vinculant el 25-Abril.
    Tots aquests moviments carreguen de raó -més encara a Osona Decideix- i ens alerten que les coses no només es poden fer millor sinó que s'han de fer millor.

    ResponElimina
  10. Molt encertat. Malauradament arran de les consultes comencen a sortir totes les misèries humanes que en nom de la Pàtria cerquen interessos inconfessables.

    ResponElimina
  11. Tens tota la raó, Elies. Jo també estic emprenyat amb els aprofitats i els que s'haurien d'haver mossegat la llengua (almenys uns quants dies). Però hem de mirar endavant i no desil·lusionar-nos. La guerra acaba de començar. Això sí, cal fotre canya als partidistes i egocèntrics.

    Salut!

    ResponElimina
  12. Benvolgut Elies,

    Crec que tot això que dius no és gaire important, són històries de velles impulsades d'altra banda pel normal funcionament de la democràcia, que exigeix debats en els que sempre hi ha personalismes i que s'han cel·lebrat el dia que s'havien de cel·lebrar: després de.
    L'important és que la gent va respondre, i que hi ha un cabal de coneixement nou sobre el tema que permetrà afrontar amb millors garanties els propers passos. És bò que hi hagi diversitat entre els organitzadors, i pitjor seria de cara al futur tirar d'aquestes unanimitats falses que tant cares hem pagades els darrers trenta anys.
    Per últim, un 10 per ALT. Si les consultes de Febrer i Abril han de sortir com cal, lo fonamental era començar a treballar-les des d'ahir al matí, com la d'Osona es va començar a treballar a partir del matí següent a la d'Arenys. Per tant, com abans s'aclareixin les coses, millor.

    Salut,

    ResponElimina
  13. Estic molt d'acord amb tots els vostres comentaris. Crec que expressen punts de vista no incompatibles entre ells.

    Sí que crec que amb la voluntat de fer una consulta no n'hi ha prou. Si es vol fer, cal un protocol que permeti valorar si s'està en condicions de fer-ho. I, a més a més, no estaria malament poder-ho planificar, saber cap a on anem, amb tot aquest tema. Múltiples dies i consultes? tongades? data final amb BCN??

    I, Popota, no són històries de velles. És el que explica la polèmica generada. I no només no són històries de velles, xafarderies, són coses a tenir en compte si no ens ho volem carregar. A mi, saber si la CN té al cap aprofitar les consultes per a fer un nou partit polític és una cosa que m'interessa de saber, i crec que a la resta de voluntaris i votants, també.

    el pitjor fora que acabéssim tenint la sensació que ens han instrumentalitzat.

    L'important és que tots estem d'acord en que s'ha fet una molt bona feina, que el que s'ha fet és important. I a més a més, que en endavant, el model Osona Decideix sembla que és el majoritàriament compartit.

    ResponElimina
  14. El López Tena ha fallat, un cop més, en les formes. Abans d'airejar les diferències d'aquesta manera, desanimant a tothom, ho haurien d'haver intentar canalitzar entre ells. Això no vol dir que el seu anàlisi sigui totalment erroni, potser una part de raó té.En aquestes consultes hi ha hagut molts encerts, tb alguns errors. És qüestió de, si és possible, analitzar-ho PLEGATS i aconseguir que les properes siguin un èxit de participació.

    ResponElimina
  15. Doncs ves per on, a mi se m'ha fet curt aquest post. Necessitava que algú de confiança m'expliqués unes quantes coses.
    Em va doldre la sortida to de n'ALT, però és molt comorensible. Encara que la borratxera d'il.lusió no ho deixi veure a alguns, és molt més important el resultat del referèndum que fer-lo.
    Imagineu per un moment que només s'hagués convocat la consulta d'Osona Decideix (o que la CN hagués aplicat la mateixa professionalitat amb resultats similars). El resultat de la consulta no admetria minimitzacions, només amb un 80% de particiació els espanyols podrien tombar aquest resultat. La premsa internacional hagués fet números i hauria conclòs: Els catalans volen la independència.
    Jo vull un referèndum viculant, però sobretot vull guanyar-lo.
    Si us plau, tenim bones cartes, però cal jugar-les amb precisió. Pot ser la darrera oportunitat.

    ResponElimina
  16. M'ha agradat molt aquest post. L'he trobat, basicament honest.

    El post és llarg...havia de ser-ho. Jo que ja tinc una certa edat i n'he vistes de tots colors ho resumiré en que al mon del sobiranisme hi ha gent molt generosa...gent molt mesquina que només pensa en solucions personals... i gent que treballa per l'enemic. Mira si ho és de curt!.

    Cordialment.

    ResponElimina
  17. PS.

    Demano perdó, però amb les presses m'he deixat el final:

    Per lo que he dit avants, és imprescindible que els sobiranistes catalans, els que volem dotar-nos d'un estat propi siguem extremadament descomfiats.

    ResponElimina
  18. Benvolgut Elies,

    jo crec que hem de canviar el xip, i abandonar aquesta pell fina de temerosos de Déu que s'angoixen quan hi ha discrepàncies, ja siguin polítiques o personals. La política és el que té, la democràcia és el que té, i hi hem d'estar a favor, perquè a més tots aquests contrastos ens enforteixen. I quan parlo de canviar el xip, parlo d'una cosa ben senzilla, i amb un exemple clar: les eleccions als USA. El fet que els partidaris de la Hillary i els d'Obama s'hagin estat matant durant mesos i mesos -amb personalismes, aprofitats, un munt de milions de dòlars en joc, instrumentalitzacions a dojo, punyalades sense parar, etc.- no significa que després no hagin anat junts en el moment que tocava. Vaja, que no és cap motiu per desanimar-se, sinó una garantia de cara a que en el futur les coses es facin millor. Això és l'important.

    ResponElimina
  19. A les eleccions USA, no hi ha desestabilitzadors de "potències extrangeres"...a Catalunya us ben asseguro que n'hi ha, son un fotimer i a més, segur que si sabessim quí son, ens sorprendriam.

    ResponElimina
  20. Totalment d´acord......desconecto xip fins el 15 o el 35 de gener. Sempre ens quedará RCat , de la resta de partits , plataformes i entitats implicades en les direccions mùtues de les dues convocatóries...paso.

    Salut companys , bones festes i sang freda. Tenim pais , tenim gent , tenim objectiu ..... que tremoli l´enemic.

    ResponElimina
  21. És això, Elies:

    "Si es vol fer, cal un protocol que permeti valorar si s'està en condicions de fer-ho. I, a més a més, no estaria malament poder-ho planificar, saber cap a on anem, amb tot aquest tema. Múltiples dies i consultes? tongades? data final amb BCN??"

    Endavant!

    ResponElimina
  22. Bon analisi, Elies. Jo estic amb n'ALT. Si s'hagues aconseguit un 40% a tot el territori avui el govern estaria contra les cordes. Les meves critiques van contra la CN, mes preocupats pels flashos que per aconseguir resultats. Els cooperants crec q a tot arreu ho hauran fet el millor que han sabut, enhorabona a tots.

    ResponElimina
  23. S'està començant a veure que alguns de la coordinadora nacional no se sap ben bé a que juguen... sembla que busquin notorietat i fan coses a corre-cuita i de qualsevol manera sense cap consens... Almenys on es facin referèndums s'han de preparar amb temps i s'han de fer si hi ha prou gent i mitjans. Potser tenien moltes ganes de fer-ne tantes com poguessin el 13D, però en molts llocs valdria la pena haver esperat uns mesos més.
    I també té raó n'ALT quan diu que el que han de fer els organitzadors és mirar d'incentivar la participació i no fer només actes independentistes perquè llavors es veu clarament que només ho organitzen uns quants per satisfacció dels seus.

    ResponElimina
  24. Salut amic! La conclusió és que som la HÒSTIA!! Tothom està desconcertat, he flipat amb el Móra, amb l´agror de l´ALT....en fi, caldrà destriar el gra de la palla.........acabo de penjar el meu post ...què difícil és mantenir el ritme de l´actualitat!!
    Com diu la cançó dels Brams cada cop que ens aixequem és per fotren´s de nassos, però malgrat tot GUANYAREM!!

    ResponElimina
  25. Vaig ser testimoni d'excepció de com van actuar el Sr Mora i els seus col.laboradors a Sant Jaume de Frontanyà. No em van agradar certes coses. No els vaig donar massa importància. Avui ho comprenc tot. Estaven enganyant a la gente. Si les properes consultes les realitza la Coordinadora Nacional, fracasarem. Així de simple. El greu és cremar a gent fantàstica. Les consultes són alguna cosa més que reunions assembleàries. Necessiten rigor i els seus organitzadors han d'entendre que sense el suport dels partits polítics no avançarem. És cert que gràcies a ells hem fet un gran pas. També el van donar en el seu moment anarquistes i comunistes, però finalment acabar com el rosari de l'aurora. Espero que Reagrupament sàpiga jugar les seves cartes sense precipitarse. Un bon amic internauta que no conec diu: Hi ha molts porcs que volen pasturar al prat de l'independentisme.

    ResponElimina
  26. A les eleccions USA, i més concretament a les primàries intrapartidistes, les acusacions de treballar pels republicans són una constant.

    Però l'important segueix essent com es monta el 28-F. En aquest sentit, està molt bé que tothom tingui tal o qual opinió sobre López Tena, Móra o Txigrinski, però és d'allò més irrellevant. L'ambició política, les ganes de prosperar i sortir a les fotos són elements consubstancials de la democràcia. Per tant, seria d'allò més encertat que cadascú es guardi per si mateix els insults i desqualificacions personals cap a gent amb qui s'està en desacord. Jo estic, he estat i seguiré estant en contra de moltes declaracions polítiques o accions de varis dels promotors de les consultes, i em sembla una cosa d'una irrellevància insuperable. L'onanisme personalista, el el fulanitu ha fet tal cosa, etc. estan fora de lloc.

    L'important aquí és extreure correctament les lliçons de cara al futur, de les coses que s'han fet bé i les coses que s'han fet pitjor. Tant a Osona com a la resta del territori, on també s'han fet moltes coses bé, començant pels debats.

    Particularment, em sembla important de cara al futur treballar en eixamplar la base de participants. En primer lloc, els del no, que ajudarien i força a mobilitzar vot indecís sobiranista. Tenint en compte la llarga llista de cadàvers polítics que han anat deixant el PP i Ciutadans en els darrers anys, seria intel·ligent atansar-se a alguns d'aquests. Cal "seduïr" aquesta gent. En segon lloc, els federalistes. Em refereixo als federalistes de veritat, no als autonomistes. De fet, les seves aspiracions polítiques són exactament igual d'inconstitucionals que les dels sobiranistes amb l'afegit que, com sap qualsevulla persona capaç de comptar fins a deu, és més probable que Catalunya entri a la UE com a estat sobirà que que Catalunya entri al Reino de España com a estat federal, quelcom que passarà després de que l'Español guanyi la Champions League.

    En tot cas, la meva felicitació a tots els milers de promotors que han fet possible aquest segon assalt de les consultes, i a tots els que hi han participat.

    Salut,

    ResponElimina
  27. Felicitar a qui calgui, cada pis un món i cada casa un teatre. Avui a Barcelona he fregat el surrealisme amb incitació a l' esparpent. Cal mà, cal ordre, cal rigor. Jo a Barcelona hi tinc pis i tot si cal, mai por, però mai col.laboraré amb gent que cofon el gest amb la victòria. A Barcelona o un Laporta s' hi implica o un Hereu qualsevol ens matxaca.
    Ni Sant Cugat ni hòsties.
    Cal més que canya, i cal veure el sociatisme desfalcat.
    Ho tindrem.
    Salut i indpedència,
    Cesc.

    ResponElimina
  28. Doncs pel que sembla, avui s'han reunit n'Alfons López Tena i en Carles Mora. I pel que sembla, en Carles Mora li ha reconegut bastantes coses a l'ALT. Pel que sembla, també, es tira enrere pel que fa al tema ILP i nova plataforma electoral.

    De manera que serà interessant de veure què passa aquest dijous i qui es presenta, perquè això ja és un autèntic xou...

    I espero també que hi hagi una mica de seny en el tema Barcelona i no ens llencem a la piscina si no hi ha garanties (i jo crec que no n'hi ha) perquè es pugui fer a l'abril...

    ResponElimina
  29. Veus? Tot arreglat, ho sento pels ionkis del safareig. Ara a seguir amb el procés de debat sobre els outputs del 13-D, i els que són de disparar abans de preguntar a esperar una nova oportunitat.

    ResponElimina
  30. I jo pregunto, tot això no es podia haver fer abans? (vull dir "parlar civilitzadament") Si el Lopez Tena en lloc de muntar el ciri hagués pactat amb la CN el “repartiment de protagonisme” de la nit del 13D?. Perquè no van pactar que en ALT fes primer la roda de premsa anunciant els magnífics resultats a Osona i desprès hagués sortit el Carles Mora anunciant el 30% de participació global i destacant el més de 40% d’Osona com a factor clau de l’èxit?
    Jo segueixo insistint en que malgrat que ALT tenia i te tota la raó per emprenyar-se per l’apropiament per part de la CN dels resultats d’Osona, això d’anar “corre que me cago” a les televisions i radios a denunciar-ho amb la vehemència que ens te acostumats ha estat d’una irresponsabilitat enorme.
    Aquest fet ha estat lamentable per part de tothom i res justifica l’actuació infantil que s’ha fet, ni tant sols ho justifica tenir la raó.

    ResponElimina
  31. En Carles Mora s'ha retratat perfectament i espero que Reagrupament hagi pres bona nota, fins ara es deia que s'hi apuntava, però un friqui aprofitat com aquest com més lluny millor...

    ResponElimina
  32. Bona nit Elies i cia,
    La veritat no estava massa la corrent de tot aquest show (ALT - CN)
    M has aclarit el tema de cop, i pel que dius l' ALT sap com s han de fer aquestes coses i ho ha demostrat.

    El capellà, semblava bona persona i és un bon orador, espero que no perdi els papers.

    Espero que siguin tots plegats míniment inteligents i és "coordinin" de veritat.

    Ah! Felicitats pel post, molt interesant i pedagogic.

    Bona nit!!

    El nano

    ResponElimina
  33. Espero que en Carretero vigili amb qui entra a Reagrupament, ens cal gent rigorosa i pencaire com n'ALT no frikis com l'Uriel i companyia. Ahh! Si es fa un referendum ha de ser amb temps per preparar-lo i amb implicacio de tothom (partits tambe), si nomes farem el ridicul.

    ResponElimina
  34. Interessant reflexió:

    http://www.viscagava.com/2009/12/el-arte-de-la-guerra-de-suntzu-la.html

    ResponElimina
  35. http://www.vilaweb.tv/?video=5944


    Na Carme Forcadell de la PDD deixa ben clar que la declaració de fer un referèndum el 25 d'abril va ser una iniciativa personal d'en Carles Móra, no de la CN. Em sembla que està molt bé que ho diguin perquè, amb tots els respectes, la desbarrada de l'alcalde Carles Mora convocant un referèndum general pel 25 d'abril va ser important. EN ALT carregant a sac i l'endemà esmorzant junts amb en Móra ben riallers com si res hagués passat.

    Doncs sí, senyors, sí que ha passat que amb la gent no es juga, que la roba bruta es neteja a casa i que us falta serietat i us sobra vedettisme, vet-ho aquí.

    ResponElimina