dilluns, 8 de juny del 2009

Les europees i els mariachis


Ja han passat, amb més pena que glòria, les eleccions europees. Unes eleccions que preocupen ben poc, que no es visualitzen com un element clau, i això no passa, ni aquí ni arreu d’Europa, perquè sí.

Però en el nostre petit país aquestes eleccions també les hem viscut com un episodi més d’aquesta voràgine caòtica en la que estem sumits. I és clar, la lectura dels resultats aquí té una dimensió especial, pel remogut panorama polític, associat al trascendent debat nacional.

El risc de fer una valoració quan ja fa 24 hores que coneixem els resultats és que ja estigui tot dit.

Però potser no. I dic potser no perquè no comparteixo aquesta mena d’alegria palanganera i moralitzadora que alguns habituals comentaristes, insignes blocaires i facebookeros, fan. Ja estem habituats a la seva escassa capacitat d’interpretar la realitat, no ens hauria de sorprendre. No han recriminat ni una puta paraula a l’estratègia d’Esquerra durant aquest temps i no ho faran ara. Ells van a la seva bola, al seu món prefabricat. Ara a més a més posar-se sota el balcó del C/Còrsega a cantar que CiU en prengui bona nota, dels bons resultats que treu quan fica un sobiranista de cap de llista. I és que en el fons és ben patètic aquest paper tan folclòric de mariachis que han acabat assumint.

Doncs no, xatos, tampoc ara l’encerteu. CiU no ha tret un bon resultat, i CiU faria bé de no fer massa cas a aquests mariachis. CiU ha millorat el seu resultat de les anteriors eleccions, que va ser el pitjor resultat de la seva història, amb aquell execrable cap de llista que fou en Guardans. I CiU, amb aquesta millora dels resultats ha estat l’única força política que pot exhibir un saldo positiu al final de la jornada. Tota la resta han perdut vots, en nombre absolut. Només CiU n’ha guanyat.

Però no ha tret un bon resultat. Si amb un bon cap de cartell com és en Ramon Tremosa, si amb tot el que està caient al país, amb tot el que està passant, crèixer 70.000 vots és el gran resultat… Si amb tot això, i presentant els sociates un dels seus famosos sofàs, aquesta mena de yorkshire que tot el que sabia era sortir davant la premsa a bordar la consigna del dia… CiU encara es queda a 262.000 vots… és perquè s’ho facin mirar si això és un bon resultat.

Jo diria que des del punt de vista de país és important que CiU aposti per candidats sobiranistes, però suposo que per a CiU també és important, a més a més, treure un bon resultat. I per a mi, el que ha tret CiU no es pot considerar un bon resultat. Com dèia, han millorat l’anterior resultat, però és que aquell va ser el pitjor de la seva història. Alerta, doncs, els mariachis, amb les seves lliçons i cançons empalagoses.

Ja hem vist que els sociates, tot i la descomunal baixada de vots (un 22% dels vots), continuen guanyant. Ho fan amb una candidata tipus sofà, de la factoria Nicaragua. Ho fan a més, essent responsables directes de l’ensorrament del país, del monumental desastre econòmic que estem patint, de la paràl·lisi absoluta del país. De manera que el problema el continuem tenint com a país.

Esquerra ha continuat el seu habitual descal·labro electoral que pateix elecció rere elecció. Allò que vam definir com el fracàs de l’estratègia dels nyus. Un cop més la massacre ha estat descomunal, amb la pèrdua de 70.000 vots respecte les darreres europees, el que significa gairebé un 28% dels seus antics votants. I, alerta, amb un candidat bo, independent i de perfil alt, molt alt, mediàtic, com n'Oriol Junqueras. Un candidat que l'únic error que ha comès és acceptar ser-ho.

Aquests resultats s’inscriuen plenament en la caiguda lliure de la confiança electoral que protagonitza Esquerra, en la brutal i constant pèrdua de vots que del 2003 ençà està protagonitzant. De fet, i de la mà de la seva nefasta direcció i la seva estratègia ha tornat Esquerra als nivells dels anys 90.

I si ens cenyim a la interpretació del mamporrero Ridao, que ha dit que hi ha clars indicis de recuperació perquè Esquerra ha incrementat el seu percentatge a les europees respecte el percentatge de les generals… doncs bé, d’acord a aquesta doctrina, en relació a l’inici d’aquest cicle, amb les eleccions europees del 2003, i el primer tripartit… Esquerra, la seva direcció… ha perdut el 68% dels vots que havia obtingut. Evidentment no compto el sostre electoral de les generals 2004, per les especials circumstàncies del tot plegat.

Però els números són un autèntic escàndol, una apoteosis del despropòsit. Han perdut el 28% dels vots en relació a les anteriors europees, i un 68% dels vots amb què va iniciar aquest actual cicle polític del tripartit. Si mirem només europees, tots els partits perden vots en relació a altres convocatòries, això és evident. Però Esquerra és l’únic que porta perdent vots, de manera sistemàtica, elecció rere elecció.

I els mariachis? Doncs ni una paraula en relació a tot això. Simplement a cantar les excel·lències de l’amic Junqueras, amb aquelles lletres patètiques i cursis. La resta, res.

Bé, però més enllà de tot això, dels mariachis i del resultat de les europees, l’únic evident és que Esquerra ja forma part del passat, ha entrat, definitivament, en la irrellevància. I ho ha fet per mèrits propis, pel desastre que ha implicat al llarg d’aquests últims sis anys, mentre els mariachis els hi cantaven les excel·lències, no els criticaven res, s’apuntaven als seus números, etc. Apa, doncs a cantar “que lindo es Jalisco…” al carrer Cal·làbria…

10 comentaris:

  1. Salut company! Cada cop és més clar que cal una proposta com Reagrupament. CiU no engresca perquè la gent no hi creu (malgrat Tremosa) i E segueix baixant pel tobogan acumulant pèrdues i desercions. Tenim uns 350.00 vots a l´abstenció que haurem de mobilitzar.

    P.S. Per cert, primers èxits com a agent comercial.....

    ResponElimina
  2. Per a mi el més important de tot, però, són els alts índex d'abstenció, això només reflecteix que hi ha o una manca d'informació total entre l'electorat sobre el que es fa a Europa o una gran part de la població no es sent representada en les candidatures actuals.

    ResponElimina
  3. Eleccions a Europa: Sumis com sumis, Catalunya perd.

    En clau Catalana:

    Si sumem els partits espanyols PSOE-PSC +PPC +ICEUa Catalunya perd. Si sumem els partits catalans CiU+ERC Catalunya perd -Catalunya no és nacionalista?, Si sumem els partits d’esquerres i totalitaris PSOE-PSC+ERC+ICEUa Catalunya perd. Sumem com sumem Catalunya perd de totes les maners possibles.
    És veritat que els altres han baixat molt, és veritat que CiU de Mas ha pujat; però no arriba a res, no il·lusiona. I és que pocs ens encreiem de veritat que CiU pot tornar a guanyar les eleccions nacionals -sí en minoria-; Mas va abocar CiU a la impossibilitat de governaran si no té majoria absoluta. I tot això per haver incapacitat els pactes de CiU per governar. Madí, aquest cúmul d'ineficàcia, ha portat Mas a triomfar pírricament per dues vegades, triomfs que se sustenten en majories que no permeten governar i frustren el país. Després de aquestes eleccions Catalunya necessita anar més enllà. Cal un nou liderat, foc nou per a Catalunya. Un bon dia CiU va llevar-se “catalanista” i va deixar de dir-se nacionalista, semblava que li feia vergonya definir-se , i definitivament va perdre; perquè quan deixes de dir-te el que ets perds. Què vol dir ser catalanista? Que li/ens agraden els catalans? ës tan ambigu com idiota el terme. Jo sé el que vol dir ser nacionalista; qualsevol altra cosa es , amb perdó, fer el passarell per amagar-se i que no porten enlloc més que la derrota.
    La clau no és el poder a Catalunya, la clau és la mateixa supervivència de Catalunya; i per això calen noves estratègies i eines.

    En clau espanyola:

    Sumeu i solament hi ha dos diputats per defensar Catalunya? Voleu més gran derrota?

    En Clau Europea:

    Encara creieu en l’Europa de les "Regions" que potenciarà el contrapoder als Estats que permeterà que el català es reconegui, que Catalunya s’alliberi i que... mentre guanyen tots els partits més centralistes? Sí? Esteu de broma, no ?

    Catalans comenceu a pensar en vosaltres mateixos, altra cosa és assumir la derrota, això sí, DERROTA amb bones paraules, però amb tota l'ànima.

    ResponElimina
  4. Moré, totalment d'acord.

    Gos Ganguil, jo també ho veig així, per a mi és el que en Moré diu d'un nou projecte que sigui capaç d'il·lusionar I MOBILITZAR...

    Miquel, sí, però arreu. Ja ho he dit al primer paràgraf. Però això no cou la cosa....

    ResponElimina
  5. Avui, encara, el principal problema que té Catalunya és el seu (des)govern...avui, encara, els PSOEmontillistes campen a les seues amples per TOTS el centres de decisió politica de Catalunya...i malgrat tot, el diumenge, la suma de tripartit supera al 50% del vot.

    Preneu-ne bona nota...que el perill del tripartit 3.0 encara és present...i molt. No es pot vendre la pell de l'os avants de caçar-lo.

    ResponElimina
  6. Diumenge a la nit, tornant en cotxe cap a casa poso la ràdio i sento un discurs triomfalista d'en Junqueras dient que és un pas important cap a la independència, etc... Penso "calla, que potser li han anat bé. Després veig que han perdut 70.000 vots... si per això poden estar contents... Si amb un candidat com en Junqueras han tret aquests resultats, quan es presenti en Puigcercós disposat a un tripartit 3.0, el recompte de vots potser el faran amb els dits de la mà.
    El resultat de CiU és dolent. Han millorat i poden tenir motius per l'esperança. Però en Tremosa és un candidat boníssim que pensava que podia mobilitzar molta gent sobiranista i no ha estat així. (a mi em va entusiasmar només saber que es presentava, tot i que CiU no m'entusiasma precisament).
    Com dieu, ens hem de plantejar potser si el problema no és d'ells, sinó del país. El problema no és si en Tremosa o en Junqueras són bons candidats, que penso que sí que ho són; o si CiU i ERC són uns venuts, que també. Quan en un país un partit com el PSC-PSOE pot guanyar eleccions amb un marge tant descomunal sobre el segon després de pixar-se'ns a sobre sempre que han volgut, després de no plantejar ni una proposta constructiva, el problema va més enllà dels partits i els candidats.

    ResponElimina
  7. Comparteixo aquesta anàlisi. Molt d'acord amb el que dius del resultat de CiU: tenir saldo positiu i per més que siguis l'únic que en pugui "fardar", el resultat si parlem seriosament no és bo.
    Pel que fa als demés, no m'estranya gens la seva valoració. Però tampoc m'interessa massa. Ja s'ho faran ells amb el seu autisme.

    ResponElimina
  8. Amb tot plegat queda clar que ens cal un revulsiu. Hi ha però un punt del post que em neguiteja, i és el fet d' endevinar, llegint-lo, que els catalans amb ganes de ser-ho, som del morro fi; que ni un Tremosa ni un Junqueras ens mobilitzin massivament, ni que sigui com a mal menor, em preocupa.
    Potser cal esperançar-nos amb allò que la calma és la mare del temporal...
    L' ecspanyolisme jacobí ha sabut enfrontar-nos, potser només és això, i cal una veu clara que ens faci de far i brúixula, que ens il.lumini cap una entesa que els foragiti per sempre més. Potser és tant senzill com això, un mínim de sacsejada de l' aritmètica amb precissió d' oftalmòleg que n' ajusti la desviació visual i que tot plegat es vegi més clar.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  9. Molt bon símil, Cesc. Jo només hi afegiria que els projectes pesen més que els candidats. La resposta a la saturació política només pot venir d'una altra proposta

    ResponElimina
  10. Home del sac, el problema no és del país. el país sap molt bé el que vol, i quan vota ho diu ben clar.
    El problema és dels que teniu un país al cap que després no quadra amb la realitat.
    Pero vaja, seguiu lluitant que hi teniu tot el dret.

    ResponElimina