dilluns, 11 de gener del 2010

Règim, mentides i desvergonyiment


Aquest cap de setmana hem conegut de la detenció de dues persones acusades d’haver provocat el foc d’Horta de Sant Joan. Un foc que va acabar amb la vida de 5 bombers dels cossos d’èlit dels bombers de Catalunya.

La detenció és fruit del treball d’investigació dels Mossos d’Esquadra, ordenada per la jutgessa de Gandesa.

Aquesta dada és d’una rellevància espectacular, atès que el govern català, ràpidament, per boca del seu conseller de Medi Ambient, havia establert “rotundament”, que el foc l’havia provocat un llamp. I va tallar qualsevol investigació.

Crec que això que ha passat és un exemple paradigmàtic de la conversió en règim del govern català, dels seus tics autoritaris.

Val la pena fer una mica de memòria. El pobre alcalde d’Horta de Sant Joan es va guanyar una reprovació pública per part dels càrrecs d’Interior i Medi Ambient quan va suggerir que les coses no s’havien fet prou bé i que les causes del foc no eren les que estaven dient.

Tot l’aparell de coacció del govern i tot l’aparell mediàtic van imposar la versió oficial, pràcticament sense fisures, sense que ningú s’atrevís a dir res.

Però la realitat era una altra de molt diferent.

Començant per les famílies dels bombers morts, que sempre han demanat una investigació que si no és per via judicial no s’hagués realitzat mai. Una vergonya. Pura vergonya, tractant-se d’uns homes que hi van deixar la vida defensant el nostre patrimoni, els nostres boscos, la nostra terra. El mínim que es mereixen, el respecte mínim que es mereixen és una investigació a fons del que va passar.

Crec que tindrem més sorpreses amb aquesta investigació. A la comarca és un secret a veus que hi va haver negligència per part de la direcció que combatia el foc. És evident que la gent del poble, en la mesura que no sigui indispensable, no ha d’intervenir directament en l’extinció dels focs, sobretot quan hi ha suficients professionals.

Però la pregunta que tothom es fa, perquè no va passar, és perquè no es consulta amb la gent del territori les dificultats i els possibles riscos propis de la zona. I això, a la Terra Alta, tothom diu que no es va fer. I es van ignorar crides d’alerta, quan el foc semblava entrar en fase de control, el matí del fatídic dia de la mort dels nostres bombers, sobre el canviant dels vents a la zona cap a la tarda.

I això, pel que sembla, va ser un element crític, la ignorància d’aquest fenomen, en el desastre i que el foc es revifés, amb aquestes tràgiques conseqüències.

Hi ha més factors. Les famílies han demanat insistentment el relat de les comunicacions entre els bombers morts i el comandament. Increïblement els mitjans aeris no van poder/saber intervenir eficaçment per salvar la vida dels bombers.

Mireu, jo no sé si les coses es van fer tan malament com diu la gent de la comarca, que no veieu el que rajen, i els conec una mica, i sé –perquè en sóc fill- que som gent dura, una mica cabuts, però honestos, no diem el que no és. Però no ho sé, seria temerari per part meva aventurar alguna de les hipòtesis o relats de com van anar les coses que m’han explicat.

Però sí sé una cosa: alguna cosa del dispostiu va fallar greument. Un foc que de bon matí es donava pràcticament en vies d’extinció, va acabar revifant greument. I uns homes, uns bombers, van morir perquè algú els havia destinat a un indret, i no van tenir ni comunicació ni suport suficient per ser evaquats o per poder-los ajudar.

I les explicacions donades pel govern han estat del tot insatisfactòries. I això no pot ser. Quan hi ha 5 homes morts, dels nostres millors homes, el que calia, ni que sigui per respecte a la seva memòria, és una investigació a fons de totes les circumstàncies, i una explicació convincent de com van anar les coses, dels possibles errors comesos i, en el seu cas, una depuració de responsabilitats.

I això no es va fer, ni s’ha fet. Hem assistit a un govern convertit en règim imposant la seva versió, amagant informació, ocultant, enganyant, mentint.

Gràcies a Déu hi ha hagut una persona, en aquest cas la jutgessa de Gandesa, que a la vista de totes les informacions que li arribaven i la gravetat dels fets, va mantenir oberta una investigació (que el govern havia tancat), i que aquests dies ha començat a donar els seus fruits. Bravo també pel cos de Mossos d’Esquadra i la seva professionalitat.

Un cop més, serveixi aquest post d’homenatge als nostres bombers, i al sacrifici dels seus millors homes defensant la nostra terra.

8 comentaris:

  1. I LA CIRARETA FINAL,MONTILLA "EN ESTADO PURO", AQUEST MATI EN EL "MATI"ON EL SERVIL I INSOPORTABLE CUNI,LI DONAVA EL PEU PER JUSTIFICAR,UNA MENTIDA.
    JUGANT AMB BCN.

    ResponElimina
  2. Això realment és per fer-ne una de grossa...

    Aquests tios a part de border-lines, son uns fills de sa mare...

    Aqui no tenen disculpa, cap ni una.

    En un País normal, demà serian al puto carrer, com a mínim...

    I no ser dir si ometre informació amb causa de mort, podria tenir repercusions penals...

    na nit

    ResponElimina
  3. Avui ha estat un dia vergonyós, vomitiu....jugant amb morts...DIMISSIONS JA!! Fins on arribarem amb aquesta gentussa?
    Visca la Terra, mori el mal govern!

    ResponElimina
  4. Tinc versions del que va passar que ens abocarien a linxament públic dels polítics... però és massa gros perquè ho expliqui.

    Només demano una explicació i una investigació a fons del que va passar.

    Cal que la facin. No hi ha una altra alternativa. I Convergència també pot explicar moltes coses, perquè en saben...

    Espero, per la memòria dels bombers morts, que tot s'aclareixi.

    Visca la terra, mori el mal govern!

    ResponElimina
  5. Aquí ho teniu, més clar, l'aigua:
    http://www.vilaweb.cat/noticia/3676310/indignacio-horta-sant-joan-arnes-explicacions-baltasar.html

    ResponElimina
  6. Fastigosos aquestos politics, mes interessats en amagar qualsevol culpa que en aclarir els fets. Espero que els jutgin si hi ha responsabilitats.

    ResponElimina
  7. Avui s'han publicat les transcripcions de les trucades de'n Josep Pallàs, el bomber que va sobreviure, i aquesta, l'ùltima és paradigmàtica:

    "Estic sol i cremat, fills de puta. Veniu a buscar-me"

    No acostumo a escriure insults d'aquest calibre, però estic tant indignat que li he de donar la raó, algú és un fill de puta que ha volgut tapar-ho tot.

    I no dimitirá ningú!.

    ResponElimina
  8. Compatriotes, conec bombers socialistes que treballen per l'esclariment d'aquest drama, imagineu-vos doncs si la incompetència hi va tenir un paper important!!
    Només els ha salvat l'omertà mediàtica, però ara surt, i no ho podran parar.

    ResponElimina