dimecres, 17 de desembre del 2008

DE JORDI PUJOL A ALFONS LÓPEZ TENA


Avui hi ha hagut un enorme sopar amb n’Alfons López Tena al Via Fora de Sants. Dic enorme perquè la personalitat abassagadora d’en López Tena converteix en enorme, en gran, en rellevant, qualsevol presència seva, inclòs aquest sopar tertúlia.

A la vista del títol del post podeu pensar, “i aquest imbècil perquè se’n va a buscar al Jordi Pujol per a parlar del López Tena?”.

Des d’un cert talibanisme independentista es tendeix a una perversa simplificació dels personatges i de la seva rellevància i paper històric. El cas d’en Pujol n’és un de paradigmàtic. Se l’acusa, i a més ell no es defensa, de no ser independentista.

Aquest, a la vista de l’extraordinària importància de la personalitat d’en Jordi Pujol, és un enfocament pèssim, per improductiu. En política no hi ha res pitjor que els debats estèrils, improductius.

Per a mi cal analitzar la realitat d’en Pujol des de les seves paraules que expliquen la seva motivació política. I de fa molt temps en Pujol fa un discurs, una reflexió que em sembla cabdal: cada generació té uns reptes, uns objectius; i ell assumeix els reptes i els objectius de la seva generació, del seu moment generacional. Una generació que ja no ha viscut la guerra, que es desenvolupa políticament des de mitjans del franquisme, i que té com a principals objectius recuperar nacionalment el país, fer possible el pas a la democràcia i la recuperació de l’autogovern.

Ens ve a dir Pujol, quan defuig entrar en aquest debat sobre si és independentista, que en tot cas, si això és el que els catalans volem, si aquest és el nostre objectiu generacional, aquesta feina a ell ja no li toca. Ell ha fet el que li corresponia per als objectius que tenia la seva generació, ell ens ha dut fins aquí, i a partir d’ara calen nous lideratges per assolir el que volem, aquests nous objectius. Ens ve a dir si això és el que voleu, us toca a vosaltres liderar-ho, no em mireu a mi, jo ja he fet el que em tocava. És evident que simplifico molt. Però per a mi és igualment evident que té tota la raó del món en aquesta lectura política generacional, perquè això és així.

El que estem vivint ara, aquest postpujolisme polític és per tant un moment de transició. Un moment polític a cavall d'una transició generacional i d’uns nous objectius generacionals. Això forma part de la confusió general. Incrementada, evidentment, per la letal, catastròfica, actuació del tripartit.

Però l’important és que estem al davant d’un moment de canvi generacional, i d’establiment definitiu d’uns nous objectius generacionals. I no cal interpretar com a sinònim d’edat, el tema generacional, sinó d’una manera més oberta, a la llum de la història i l’esdevenir dels pobles. Ara estem en aquest punt que l’aposta sobiranista (i per tant, el dret de decidir i la creació d’un estat propi) esdevé inequívocament un objectiu generacional.

I aquest objectiu necessita de nous lideratges. I aquí és on entra n’Alfons López Tena. La personalitat extraordinària, enciclopèdica, abrumadora, d’en Jordi Pujol va fer que ell liderés o el seu lideratge capitalitzés l’assoliment dels objectius de la seva generació (pel damunt, i per a gran disgust, de la munió “d’assassins de Franco” que proliferaven per aquest país).

El nou lideratge per a la generació sobiranista difícilment serà un lideratge tan personal. Més aviat serà un lideratge coral, amb tot de personalitats complementàries que únicament si actuen concertadament podran fer alguna per l’assoliment d’aquests objectius sobiranistes.

I n’Alfons López Tena és, amb majúscules i amb negreta, una de les personalitats clau d’aquest nou lideratge coral que necessitem.

Avui, un cop més, ens ho ha demostrat. El seu enfoc jurídico-polític de l’exercici del dret de decidir és la bíblia que hem de seguir si volem fer alguna cosa raonable, si volem ensortir-nos-en.

El seu relat de l’estratègia jurídica sobre la que s’ha de bastir l’estratègia política és impecable, elaboradíssim, sòlid. El més sòlid que existeix en aquests moments. I, segurament, l’únic possible. És, per tant, l’estratègia sobre la que hem de treballar políticament. No ens diu que sigui fàcil. No ens diu que ens asseguri l’èxit. Ens explica perquè és l’única que pot tenir èxit, perquè és l’única que, en aquesta cojuntura nacional, estatal i internacional, té prous elements com perquè tingui èxit.

És un relat que necessita d’un enorme treball polític, d’un treball polític descomunal. Però ens ofereix una guia, uns objectius, uns mitjans i uns passos a seguir.

I té raó. Vull dir que jo crec que és la persona clau que la providència ens ha posat en aquest moment a fer el que ningú no ha fet fins ara.

En López Tena és, per tant, i per a mi, una de les personalitats cabdals en aquest nou lideratge coral que s’està construïnt, i que està assumint plantejar amb claredat uns nous objectius generacionals nacionals (la sobirania) i una manera, un camí, per a assolir-los.

També entenc i hem d’entendre que la majoria dels lideratges actuals del nostre panorama polític no formen part, en cap cas, d’aquest nou lideratge coral del que parlo. No ho són, entre d’altres coses, perquè són el pitjor que mai ha parit l’escenari polític català. Són, en general, una suma de fracassats i d’incapaços, sense valors, sense mèrits personals o polítics, i que l’únic que han fet és consagrar el triomf de les burocràcies dels partits. Un triomf que, si no hi posem remei, amenaça amb consumir totes les energies i expectatives del nostre país. Perquè en tant que burocràcia de partit, totes les seves energies estan adreçades a perpetuar-se en les seves minúscules –o no tan minúscules- esferes de poder. En tot cas, minúscules si ho comparem amb els objectius generacionals de què parlava abans, la sobirania, el dret de dedicir, la creació d’un nou estat.

Per a mi està clar que en aquest nou lideratge coral hi hauran els partits que hi ha ara, però no els seus actuals líders. El procés de renovació ha de ser radical. Especialment en el cas d’Esquerra, on no n’hi ha ni un que se’n salvi de l’actual direcció. A Esquerra només algú com en Joan Carretero està a l’alçada d’aquest nou lideratge coral que reclamo i que necessitem.

A CDC tinc els meus dubtes en relació a l’Artur Mas. Crec que la decisió que prengui en relació a les eleccions europees marcarà bastant quin pot ser el seu paper. Si opta per en López Tena serà evident el procés de transformació sobiranista que lenta però imparablement ha iniciat i lidera a CDC. Després d’assumir el dret de decidir com a eix del projecte de la Casa Gran del Catalanisme i del congrés de CDC, situar en López Tena com a cap de llista a les eleccions europees seria refrendar de manera inequívoca aquest camí. Esvaïria dubtes. Com ja he dit mil vegades, CDC és indispensable en el nostre procés sobiranista. I cal que faci bé els deures, i que el seu gir inequívocament sobiranista no sigui traumàtic, però sí sigui irreversible i valent, assumint plenament les conseqüències del que significa. Assumint, en definitiva, que no hi ha un altre camí.

Tornant a Esquerra, també es necessita de molta gent d’Esquerra, no se’n pot prescindir. Però sí que s’ha de prescindir radicalment de la seva actual direcció i de totes les persones que actuen de manera sectària. Esquerra ja no és motor de res. Ho ha deixat de ser. Aquest és el drama del partit i de la nostra nació, que el partit que estava cridat a fer possible aquest trencament generacional, hagi caigut en mans d’una direcció que a hores d’ara és un dels principals obstacles per al sobiranisme. Ni ells podien aspirar a més, ni Esquerra i els seus votants a menys.

Però tornem, per acabar d’una manera positiva, a en López Tena. Mireu… de vegades els pobles tenim la sort de comptar amb algú dels nostres que té una sèrie de virtuts que fa que el simple fet de reconèixer-los ens dongui esperança. Aquest és el cas de n’Alfons López Tena. Una persona preparadíssima, amb un cap estructurat jurídicament i amb visió política. Ell sol no pot fer res, no és tampoc aquest líder nat extraordinari que ell tot solet i amb tots nosaltres al darrere ens obrirà el camí. No, no ho és. Però és, sens dubte, una de les grans personalitats del catalanisme d’aquest començament de segle. Una de les persones que serà clau, això és segur, en el lideratge de la nostra nació en els propers anys.

Què voleu que us digui… hom torna amb molta força i amb molta esperança de sentir-lo i de saber que és un dels nostres, de reconèixer-hi un autèntic lider. Una peça clau del nou lideratge sobiranista. Ara sí, la nostra nació té clar quin és el seu repte i objectius generacionals. I els nous líders, el nou lideratge, que serà coral, està emergint i consolidant-se.


VISCA LA TERRA, MORI EL MAL GOVERN!

16 comentaris:

  1. Que puc dir Elies?. Estem totalment d'acord.
    Només afegiría el que vaig dir fa dues setmanes al BGS, si CiU no tria al L.Tena per cap de llista, a les hores hem de fer un pas més endavant i aquest potser està fora dels partits actuals. Haurem de crear un de nou amb en Carretero, L.Tena i altres liders corals que tenim entre els dos partits i a fora (PRC).
    Però primer esperem aconteixaments.

    Salut i Independència

    ResponElimina
  2. Compamy, aquest text em sembla sublim. I hi estic d'acord des de la primera a la darrera línia. Estic d'acordc que estem en un procés sobiranista sense marxa enrera, però que serà lent, feixuc, i només amb persones com en López tena o en Carretero, pot tenir expectatives. Tard o d'hora, aquest relleu serà una evidència.

    Gràcies per aquest text

    ResponElimina
  3. Manel, jo no ho plantejo en absolut com ho fas tu, de fet aquesta mena d'ultimàtums com el que planteges tu em sembla una manera poc adequada d'enfocar-ho. Estic més d'acord amb el que diu en Joan, no hi ha marxa enrer, però pot ser lent.

    De fet el que dius tu Manel, ni tan sols coincideix amb el diu en López Tena.

    ResponElimina
  4. Elies,
    Molt encertada la teva reflexió. M'ha agradat molt la forma d'explicar, de transcriure el que ara només flota en l'ambient i que provoca tanta confusió. Va molt bé fer aquesta mena d'exercici, d'explicitar determinades situacions. Fan molt bé, perquè són pedagògics.
    Espero que avui en parlem d'aquest sopar.

    ResponElimina
  5. Manel, 'eppur si muove'.
    Qualsevol cosa que faci CDC a molts ens semblarà poc, però malgrat tot no podem negar l'evidència hi anem anant.

    Tots volem consumar,... però el procés fins al clímax sempre va ser dolç.

    Jo ja he sentit a dos o tres convergents de gama alta pronunciar allò de 'en la independència cal pensar-hi molt i parlar-ne poc'. Quan va començar a sonar el nom d'en Tena per Europa vaig témer que no fos una manera d'enviar-lo lluny per aconseguir que s'en parli poc. En Tena ens ha tret de dubtes, ja ha dit que si va a Europa serà per treballar per la independència. Bravo per ell, va de cara i no té pels a la llengua.
    També corre per CiU(ara no he dit CDC) la paràbola del trabucaire, segons la qual emboscar-se a fer de Serrallonga és renunciar a qualsevol avanç polític real. (Quan diuen Serrallonga es refereixen a en Tena).
    Per mi la gràcia, i el repte, és que puguin conviure a la mateixa Casa Gran en Tena i en Recoder, en Colom i en Teixidor,... no podem renunciar a cap arma en aquesta guerra.

    ResponElimina
  6. Es clar que ni en L.Tena ni en Carretero estiguin per aquesta dijuntiva. És una idea que tinc jo i lógicament ara és contraproduent dir-ho molt alt. Però penso que no és descartable.
    En tot cas, tant CiU com Esquerra tenen mala tela al teler (Duran i Carod-Puigcercós) i costarà molt anys poder canviar-los.
    El temps dirà....

    ResponElimina
  7. Al final, totes les nostres "cabories", només es poden materialitzar el dia d'anar a votar.

    I votar és possar prioritats, perque les opcions son les que son, i, o et votes a tu mateix o tries una opció de les que hi ha.

    I ara, la disiuntiva és: tripartit PSOEcialmontillista o CiU. I és igual que uns posin un sofá de cap de llista o que els altres hi posin en López Tena o qui sigui.

    Que uns caps de cartell ens agraden més que altres?...si, i qué?.

    Però al final, s'ha de triar amb lo que hi ha...mentres les llistes siguin tancades i bloquejades.

    I a mí, después de lo vist en els ùltims temps, tinc clarissim que cal votar a la candidatura de CiU en front del que presenti el tripartit PSOEcialmontillista, junts o per separat. Cal derrotar-los en tots els fronts, i, malgrat que les europées ens semblin una cosa llunyana, son una oportunitat més per enviar-lis un missatge diafan i entenedor: que no els volem!.

    Aquest és el meu modest pensament.

    Cordialment.

    ResponElimina
  8. Felicitats, per l'article. Eppur si muove, el problema és què els socis de les formacions catalanistes majoritaries són un llast a aquest moviment.

    ResponElimina
  9. Si, Elies, si.
    A veure si tothom pensa una mica en els temps i les situacions històriques. La feinada d'en Pujol, i no nomès seva, sinò de la seva generació d'homenots de la reconstrucció nacional ha estat superimpressionant. I, recordem, mai van ni han enganyat a ningú. Per patriotisme. Com a màxim, si tot va molt bé, fins les muralles de Jericó.

    I també plenament d'acord amb el cor de lideratges nacionalistes.
    I en LT s'està "guanyant" formar-ne part.

    Només faltaria que no ens agafin mai mes les "putes" manies i obsessions, per jugar als noms, com si fossin cromos i nosaltres nens petits. Aquest amb aquest, l'altre no el vull, i tararí que ja no te ví..

    Els lideratges polítics, realment, només es fan i es confirmen post eleccions. Mai al laboratori de les paraules i les frases. De cara a l'electorat i passant examens.

    Aixi són les regles d'una democràcia representantiva. Eleccions donen o truen lideratges i graus de lideratge.

    Per això, i per altres coses, però sobretot per això, ni en Raventós, ni en Obiols, ni en Nadal ni en Montilla, ni el Pasqual, ni el Saura, ni el Puigcercos, ni....han estat mai líders reals per al conjunt del poble de Catalunya, amb el seu pluralisme. Els perdedors mai són líders...........fins que guanyen i se saben mantenir.

    Aquesta mania d'anar treient noms, i confrontant-los, com a líders gairebé imprescindibles, in-pectore, es contraproduent..i irrealista. Em recorda tots aquells "psseudolíders" de l'etapa de la pretransició i de la transició (desenes i desenes, carlins, maoistes, troskistes, samaranchistes, la sopa de sigles prèvia....), que se'n vana anar a fer punyetes en 3 anys en un 98%. (Del juny 77 al març 80). Quan van passar pels exàmens d'eleccions, espanyoles, municipals, catalanes.
    Ja es va clarificar el ventall.
    I encara més en 3 anys mes.

    Els lideratges són, en metàfora, com les marques comercials potents: no es fan en un dia ni en un any, i es confronten al mercat, no als anuncis pagats o als hooligans. (CocaCola, Nestlé, Adidas, Nike, El Tall Britànic, etc., etc., però no gaire etc, no es van fer ni es poden fer en un dia ni en un any ni en 3.).

    O com els grans jugadors de futbol. No són 15 partits ni una temporada les que donen naixement i consoliden a un star. I intentar guanyar temps es totalment contraproduent. Surten bombolles de sabó, normalment. O liderats efímers.

    (exemple claríssim: Puigcercos)

    Cordialment,
    Andreu

    ResponElimina
  10. Apreciat, comparteixo el que dius en relació a la figura del Pujol i la seva generació i és obligat dir que han complert. Han fet la feina que els pertocava sobradament. Però és en aquesta transició on Catalunya, o els catalans hem fallat. Les noves generacions no han estat a l'alçada.

    Si Catalunya és un país que es dirigeix cap a la seva independència, calia una generació política després de la dictadura que fes una determinada feina i el pujolisme l'ha fet. En un segon estadi d'aquest camí, calia un govern de concentració, o d'altre manera, CIU+ERC. I en un tercer estadi, altres forces polítiques estarien disposades a treballar-hi o com a mínim , no emprenyar.

    Recordeu allò de CIU+ERC=Catalunya? Doncs era això el que tocava i no un Tripi1, que només va portar a un Tripi2. El que tenim ara és un absolut desaprofitament de la majoria nacional del parlament i un partit-sucursal dominant les nostres institucions.

    Això no és el que calia ni el que tocava si en realitat estaven camí a la sobirania. És justament el partit que més en parla, Esquerra, qui ha demostrat que no estem camí d'enlloc tret de ser unes províncies més d'españa. El poble català te el dubtós privilegi d'haver conegut la pitjor estratègia política de la història: entregar el poder.

    Cal esperar que no sigui irreparable i que el catalanisme recuperi el lideratge, per que a cada generació continuem jugant-nos el ser o no ser.

    ResponElimina
  11. Subscric l'article de dalt a baix, Elies.

    Em temo que el LT no serà el candidat, no sé per què. Jo preferiria que fos el candidat a Catalunya, no a Europa, però què hi farem. Té fusta de líder, a veure si no li fan la traveta.

    ResponElimina
  12. Jo també crec que el L.T. no serà el candidat. Però també sé que a CDC al carrer Còrsega hi ha molta gent que no està gaire per la feina de l'alliberament nacional, i, en canvi, puja molta militància que són desacomplexadament independentistes. Això durà molt de temps, però crec que serà inevitable aquesta transfromació de CDC en partit independentista, plenament.

    ResponElimina
  13. Fantàstic, car suma i transmet il·lusió. Cal una toca d'oli del poble nosa.

    Salutacions.

    Gerard

    ResponElimina
  14. Amics, crec que estem en uns moments que cal estar molt alerta. Poden passar moltes coses i passaran moltes coses. Finançament, TC... i tot el que representarà, la fi de l'autonomia política, la conversió de tot plegat en una puta descentralització administrativa.

    Què ens voldran vendre?

    Què comprarem? Perquè ja no es pot comprar res més. Cal anar per feina. I cal gent com en LT que vagi per feina. Potser sí faria més feina a CAT que a Europa, però és una molt bona manera per a CDC d'anar avançant inequívocament cap al sobiranisme desacomplexat.

    ResponElimina
  15. ES EVIDENT, LAS TEVES RAONS SON DE PES, PERO SI L.T. ES TAN BO, NO SERIA AMILLOR DEIXARLO A CATALUNYA?.
    COMPRENC QUE MASSAS "GALLS" SON UN PERILL, NOMES CAL MIRAR E.R.PERO... FERLO FONEDIS DINS D' EUROPA, NO HU VEIG CLAR. AQUESTA MENA DE GENT, SIGUIN DEL PARTIT QUE SIGUIN, LAS NECESITEM MOLT A MA, ESTEM MASSA FOTUTS.
    JUGANT AMB BCN.....

    ResponElimina
  16. Gran article,brillants reflexions.Lamentablement, em temo que no arribara a ser candidat de CiU i encara menys d'una coalicio catalana per Europa ( CiU+ERC ). Per CiU tindrem a en Felip Puig que sera 'desterrat' a Europa. Per ERC...qualsevol vulgaritat propera a l'actual direccio.
    Gent com en LT hauran de liderar el canvi, probablement, des de plataformes o ens al marge dels partits actuals. La cadira esta molt ben pagada, i el pais es ple de mediocres fent cua per ocupar el seu lloc a les institucions.

    Akor ( militant d'ERC )

    ResponElimina