dijous, 26 de febrer del 2009

CEO: manipular desinformant


Avui s’ha fet públic el nou baròmetre d’Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO, Generalitat, govern de Catalunya) , corresponent al mes de febrer. Els lectors habituals del bloc tindreu sensació, amb aquest post, de dejà vu. Jo també pel que fa al CEO. Avui vaig més enllà en l'anàlisi, tot i que mantinc l'interès en fer accessible a tothom aquesta anàlisi demoscòpica del frau que perpetra el CEO, a través de la desinformació.

La meva recomanació seria la creació d’una comissió d’investigació o bé directament deixar-lo de fer. És indigne, i és indignant, que ens estiguem gastant els diners en un subproducte escombreria com aquest.

Els resultats que fan públics, i les informacions que generen són un exercici d’irresponsabilitat i manipulació conscient, perquè ofereixen uns resultats totalment enganyosos, i els seus responsables no fan res per corregir la situació, que es repeteix edició a edició.

Una enquesta que estableix l’opinió político-social a partir d’una mostra tan esbiaxada com la del baròmetre, i que a sobre desestima fer cap mena d’ús de les eines demoscòpiques habituals, per ajustar els resultats, per a ponderar-los… és directament una enquesta que aboca a resultats enganyosos.

Per tal que en una enquesta la mostra sigui representativa es procura sempre una adequada segmentació i distribució. El CEO no ho fa. La mostra amb la que treballa el CEO està absolutament esbiaxada, persistentment esbiaxada.

Fixeu-vos en el punt de partida de la mostra, i el seu biax, que podem analitzar a partir d’una dada tan senzilla com el record de vot: segons aquest record de vot de la mostra, els resultats de les darreres eleccions catalanes hauria estat el següent:

Victòria amplíssima del PSC-PSOE, amb un 23.6% dels sufragis (van tenir-ne el 26.8%).

Convergència i Unió hauria estat claríssimament derrotada, i només hauria aconseguit el 18.9% dels vots, és a dir, hauria quedat quasi 5 punts per sota dels sociates. Quan en realitat van obtenir el 31.5% dels vots, i van quedar 5 punts per sobre dels sociates. La mostra infravalora en…13 punts!!!! els votants convergents, aquesta part del mapa electoral que formen els votants convergents. Des d’aquest punt de vista està absolutament allunyada de la realitat, és una mostra gens representativa de la societat, del mapa electoral. I per tant, si no es fa ús de les tècniques demoscòpiques que permeten efectuar correccions, els resultats i la realitat no tenen res a veure.

Curiosament a la mostra els tres partits del règim només estan infrarepresentats en relació als resultats de les darreres eleccions en uns 3 punts cadascun (sociates de 26.8 a 23.6, esquerra de 14.0 a 11.5 i ecocomunistes de 9.5 a 6.0). Però en canvi, CiU té un biax a la baixa de 13 punts!!! I el PP de 7 punts!!! Ben curiós, oi? Per no dir una altra cosa. Per no dir que només això ja demostra l’autèntic petardo malintencionat que tenim al davant. I com la manipulació es genera a través de la mostra esbiaixada.

Anem ara a un dels altres paràmetres bàsics per veure l’evolució de les intencions de vot i el potencial electoral de les diferents opcions: la fidelització de vot, és a dir, l’encreuament entre el record de vot i la intenció de vot.

En aquest paràmetre Convergència i Unió surt claríssimament reforçada: un 80% del seu electorat declara que continuarà votant CiU, que es converteix així en el partit amb una major fidelitat electoral. És, per més que diguin els quinquis del Baix Llobregat, el partit els electors del qual es mostren més satisfets amb la tasca que fa el partit i declaren que el continuaran votant. I ho fan 11 punts per sobre dels sociates i d’ICV-EUA, que se seiuten en el llindar del 68% de fidelització (12 punts per sota). A la cua hi trobem el PP i ERC, amb tan sols un 60 i un 61% de fidelització de vot.

És a dir, Esquerra continua essent, per més que el sr. Ridao es proclami satisfet per l’enquesta, un partit a la deriva, ja que 4 de cada 10 antics votants a les últimes catalanes ara NO els votaria. És una dada esfereïdora en termes demoscòpics i polítics.

Ara imaginem que l’enquesta del CEO no estigués manipulada en la seva base, i que per tant la mostra recollís un 28% de votants de Convergència (és a dir, els 3 puntets per sota que tenen els partits del règim, i no aquests 11 punts per sota). Si a això hi afegim la fidelitat de vot, que està 11 punts per sobre del votant sociata i eco-comunista-islamista i gairebé 20 punts per sobre del d’esquerra…

Bé, el resultat de la intenció de vot no tindria absolutament res a veure amb el que ofereix el CEO i que estan recollint els mitjans. Res a veure. Podria oferir, tranquilament, que CiU pot estar fregant en aquests moments entre els 8 i els 10 punts d’avantatge sobre els sociates (en no poder treballar per circumscripcions això dificulta l'anàlisi). És a dir, podria doblar el percentatge diferencial que va treure als sociates les últimes eleccions.

Però no s’acabarien aquí les males notícies per al règim. Perquè com dic, Esquerra continua essent la balda feble del tripartit, perquè és el partit amb una menor fidelitat de vot. I això ja sabem què vol dir. Vol dir que en aquests moments Esquerra està perdent vots a punta pala, a cabassos.

Esquerra va perdre, de les catalanes del 2003 a les del 2006, uns 130.000 vots, fins quedar-se en els 416.000. Si Esquerra perd aquest 40% de vot que no fidelitza, implicaria una pèrdua d’uns 166.000 vots, el que situaria el partit col·laboracionista en l’entorn dels 250.000 vots. Això també és excessiu, perquè possiblement, al final, no perdi una part d’aquest 40% i perquè també pot estar infrarepresentada a la mostra (els famosos 3 punts)… Bé, en aquest cas tindríem que realment Esquerra s’està movent en el llindar dels 300.000 vots, que és el que li va marcar les últimes generals (291.000 vots). Unes dades força coherents.

Tot això, amics i amigues, són càlculs ràpids a partir d’una informació esbiaixada, però intentant reconduir en termes de sensatesa demoscòpica el que ens explica l’enquesta.

El que és més evident de tot és, per tant, que CiU continua creixent en expectativa de vot, i que Esquerra continua en caiguda lliure. I que els sociates o es queden com estan (en el seu pitjor resultat de la història) o encara reculen més...

Ara que cadascú es conformi amb el que vulgui, i que facin els titulars i les declaracions que creguin convenients, però no ens poden enganyar. Ja ho intenten, ja… però no ens deixem.

I dos últims apunts: curiosament (ja sé que es tracta d’un baròmetre, però malgrat tot és indicatiu de la mala fe)… el partit que està sistemàticament infrarepresentat a l’enquesta és Convergència. Al baròmetre de l’octubre estava en el 19.4 i ara està en el 18.9 (cada cop més lluny del 31.5% dels vots que van obtenir). Ben curiós, sí senyor, ben curiós. Manipulació i/o incompetència?

I encara més important per a l’anàlisi política que ens interessa: els vots que perd Esquerra només en una petita part, un 10%, van a CiU (fora bo que a CiU prenguessin nota d'aquesta dada). El 30% encara no sap què farà. Només un altre 10% té clar que votarà en blanc. En definitiva, el que sempre diem: el partit dels exvotants d’Esquerra serà, serem, el 2010, clarament superior en nombre a Esquerra. Així són les coses. Que els cal·labresos continuïn, que continuïn...

Finalment, senyors del CEO: a qui voleu enganyar? Fins quan aquesta manipulació a través de la desinformació… i amb els diners de tots?

Visca la terra, mori el mal govern!

10 comentaris:

  1. Està clarissim, pallisa al tripartit. Catalunya haurà après i asumit que l'hem cagat. Que aquest govern és una merda i que no fan res. Per això i per molt més està claríssim. PALLISA DE CIU

    ResponElimina
  2. Adrià, el post no és un panagíric pro-convergent, sinó en contra de la manipulació a través de la desinformació. AIXÒ ÉS EL MÉS IMPORTANT A COMENTAR AVUI.

    Jo no treuria conclusions precipitades ni res d'això en relació a l'enquesta. CiU està fent la seva feina, i l'està fent bé.

    Políticament enquadrat en un subratllat urgent el meu objectiu és evitar la segura reedició del tripartit si els partits del règim sumen.

    Però el meu objectiu polític final és que hi hagi un partit, una força, que satisfagui plenament i amb coherència, les meves idees independentistes. Que és el que ha deixat de fer Esquerra. Jo, com a independentista, necessito d'un nou referent polític independentista. Desacomplexadament independentista. I políticament rellevant, digne, engrescador i fiable.

    I, Adrià, gràcies per haver-te convertit en un fidel lector del bloc! I en un BAT BLOCAIRE!

    Elies

    ResponElimina
  3. Jo tampoc treuria conclusions precipitades. Una cosa és el que intentes demostrar objectivament, Elies, que aquest CEO és una màquina de prendre el pèl -i que per bastant menys en Madi, per exemple, va haver de plegar- i una altra de diferent és que d'aquí pugui inferir-se un triomf de CiU.
    Jo no hi sé veure tal relació. Tot i que a mi particularment m'encantaria que CiU arrasés.
    Això del CEO és un vergonya. Nacional, però vergonya a tots els efectes.

    ResponElimina
  4. Bona nit Elies,
    No hi ha dret, cal dir prou!!
    Cal acabar amb la secta del tripartit. És una vergonya.
    Cal que la gent s' avergonyeixi de votar a qualsevol dels tres partits, per dignitat i per un tema de valors personals i de País.

    We need BAT uregntly!!!

    Bona nit!!

    El nano

    ResponElimina
  5. Jo només em crec una mica les enquestes que es fan poc abans de les eleccions. A més, si tenim en compte que la meitat de la població no sap quins partits formen el Tripastís i que en una enquesta molta gent menteix, com sempre, poques consclusions es poden treure.

    D'aquí a les eleccions poden passar moltes coses. El partit que defensi millor els interessos de Catalunya guanyarà.

    ResponElimina
  6. Aquí:www.feedback.cat i trobareu la projecció de la enquesta del CEO.

    I segons aquesta empresa d'estudis d'opinió, al dia d'avui, EL TRIPATRIR NO SUMA...i baixant!!

    ResponElimina
  7. Mentre la cuina del CEO s' entesti a donar possibilitats aritmètiques al montillisme més vots perderem a ERC i menys convergents s' abstindran. La descarada manipulació que fan els és totalment contraproduent. Ells sabran.
    Segons els de feedback al sociatisme li tacarà el rebre de valent...ja aniria sent hora que aquests miserables comencin a ser foragitats de cap resort pressupostari.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  8. Estic d’acord amb el teu escrit Elies, i el teu anàlisi. Això demostra que amb aquesta manipulació el tripartit arribarà fins a final de legislatura i no avançaran les eleccions, per veure si amb el temps que queda, poden girar la truita.
    I crec francament que CIU està fent bé la feina, i ha renovat i redreçat el seu missatge, per tant ara la feina de CIU es de motivar als seus exvotants, que al 2003 van votar ERC i que potser al 2006 ho van tornar a fer o es van abstenir, si CIU aconsegueix recuperar aquests votants, que estant completament decebuts amb ERC, i no van a parar a l’abstenció, CIU guanyarà bé, i el tripi no sumarà.
    Penso que les eleccions europees amb Tremosa de cap de llista ha estat un pas endavant i al mateix temps una prova, que haurà de ser refermada amb un bon resultat, que demostrarà que el gir clarament sobiranista de CIU ja no té marxa enrera.
    I una cosa està clara a Catalunya només hi ha dos opcions o CIU o tripartit, i l’única força política que pot garantir l’assoliment de la sobirania nacional de Catalunya es sense dubtes CIU.
    i com li agrada dir al meu bon amic cesc
    Salut i independència
    Quim

    ResponElimina
  9. AIXO DEL CEO, ES LO QUE DIRIGUEIX AN GABI COLOMER?.
    ES ESTRANY TOT PLEGAT. PERO QUI SAP ELS CATALANS SOM UN XIC "PANOLIS",
    JUGANT AMB BCN......

    ResponElimina
  10. El documental el pots trobar aqui, a mi també em va deixar parat.
    http://www.tv3.cat/videos/1046719

    Et deixo un altre blog que et podria interessar: http://alertaislamista.blogspot.com/

    ResponElimina