diumenge, 8 de febrer del 2009

Quina democràcia?


El Tribuna Suprem, que forma part d'aquesta aberrant trama político-institucional espanyola, ha tornat a impedir a ciutadans bascos presentar-se a unes eleccions.

Els arguments són absolutament delirants. Tot el que té a veure amb la llei de partits i la seva aplicació és delirant, democràticament delirant. De quina democràcia ens parlen? De quin estat de dret?

Cap delicte. Cap. Només aquesta persecució implacable de tot el que pugui ser expressió política de l’esquerra abertzale. Una arquitectura jurídica que ens situa directament en l’exclusió política a desenes de milers de persones que no han comès cap mena de delicte.

Excepte que, p.ex. considerem que el fet que una persona, en alguna ocasió, hagués estat interventor d’un partit legal en unes eleccions, és motiu més que suficient per il·legalitzar tot un altre partit.

Aquest cop són dos: Askatasuna i D3M. No acabo d’entendre com no se’ls cau la cara de vergonya.

Tot el que passa forma part d’una gens subtil estratègia d’aniquilació. En aquesta estratègia, PP i PSOE no han presentat fisures, més enllà de discrepàncies puntuals pel que fa a la velocitat d’aplicació de certs instruments.

S’omplen la boca de democràcia i estat de dret, però el que han configurat és un aparell autoritari que converteix la seva democràcia en un simple joc de toleràncies. Perquè en l’altre extrem tenim la denegació, al govern basc, de la cel·lebració d’una consulta (com faran aquí, si mai ho decidim fer). És aquest extrem que vam patir nosaltres també, directament, quan s’intentava aprovar el nou estatut.

Un sistema, l’espanyol, ja definitivament condicionat per aquesta estratègia, que té en els fenòmens totalitaris de Unión Progreso y Democracia o Ciutadans la seva expressió sense màscara, a pit descobert.

Aquesta estratègia es va urdir en la segona legisltura Aznar. Una legislatura devastadora des del punt de vista democràtic. Però allà s’inicia, de manera radical, el canvi total de paradigma polític de l’estat espanyol. Fins ara aquest canvi ha tingut en PP i PSOE les dues cares de la mateixa moneda (la radical i l’amable). Ara s’hi sumen aquestes supuracions predemocràtiques de la Rosa Díez i companyia.

Els eixos em semblen molt clar: rearmament del poder central de l’estat, limitació clara i definitiva del marc autonòmic, amb un buidatge fàctic de les competències de caràcter polític, i amb una radical exclusió dels drets polítics bàsics, que té en la llengua la seva màxima expressió, el seu ariet uniformitzador. La seva croada per a la imposicio del castellà és brutalment antidemocràtica. L’objectiu és imposar el castellà com a única llengua oficial, amb un status clarament superior a les altres, que són tolerades. El mateix raonament s’aplica a la resta de qüestions polítiques. Es tolera l’exercici de competències, però es limita a un exercici sempre subordinat a l’espanyol, al central.

Tot això forma part de l’evident bloqueig, col·lapse, del sistema autonòmic. Un col·lapse que no té marxa enrere, que no és reversible. Pel que fa a nosaltres, em sembla molt clar que no existeix cap altra sortida que tirar pel dret.

En aquest tirar pel dret nosaltres hem de ser particularment exigents amb nosaltres mateixos. No podem cometre errors. Ja ho deia Gandi, en una frase que m’agrada molt “hem de ser moralment superiors”. Sí, pot semblar injust, però hem de ser molt millors que els nostres enemics. Perquè ja sabem que no podem esperar-ne res, d’ells. I perquè ja sabem que ens negaran sistemàticament qualsevol dret. Sabent-ho, hem d’estar preparats per a assumir la situació crítica, que és inevitable. Però hi hem d’arribar fent les coses molt ben fetes. Hi estem obligats.

En canvi els espanyols no estan obligats a res. Ja ho estem veient cada dia. Avui, amb la anul·lació de les candidatures d’Askatasuna i de D3M.

20 comentaris:

  1. Només un aclariment, la llei de partits no fou impulsada pel PP sino pel PSOE.És obra del PSOE a la que el PP s'hi va afegir amb fruició, és clar.

    ResponElimina
  2. PS.

    I sobre la imposició del castellá, és convenient recordar que en Montilla enviaba a n Joan Ferran i Serafini a les reunions del "Foro Babel" a donar-lis suport en nom del seu partit, el PSOE-NE.

    ResponElimina
  3. Josep, tanto monta, monta tanot.

    però de fet, el PSOE el que impulsa és el conegut com a pacte antiterrorista (pacto por las libertades y contra el terrorismo). La llei de partits la impulsa el PP.

    I posats a matisar, ja que t'has aixecat matisador, CiU hi vota a favor, de la llei de partits...

    ResponElimina
  4. Molt d'acord amb la llei de partits i moltes ganes de que ilegalitzin qualsevol partit que no condemni de forma expressa un atemptat terrorista., de fet és del tot contradictori que els mateixos que tant criminilitzeu als bojos de Hamas i doneu cobertura al tal Shulz (se us hauria de caure la cara de vergonya) no ho feu quan els bojos estan a Espanya...de fet González hauria d'estar a la presó per ordenar els crims del Gal i aquí ningú diu res i la Rahola exiliada per demanar una rebaixa de pena al fiscal en els judicis contra terra liure i després Rahola queixar-se de que l'amenacen., no facis comèdia Pilarin..

    ResponElimina
  5. Home Noctas, es titlla la gent de contaminada, sense més, sense imputar-los cap delicte concret. Amb l' excusa que són contaminats se'ls nega drets politics democràtics bàsics.
    No són pas gent amb delictes de sang, són gent foragitada del sistema per delicte d' opinió o de reunió.
    Aquí volen fer confondre la no condemna amb l' enaltiment. Com si el silenci fos equiparable a la xerrera desenfrenada.
    No es sosté per enlloc.
    La Rahola va defensar la mínima condemna per gent sense delictes de sang però integrats dins una organització armada que s' autodissolia.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  6. No No Cesc, l'omissió de fer quelcom també està penada per la llei i aquell que no condemna un tir a la nuca no ha d'estar legitimat per rebre subvencions de cap tipus., estem parlant de tios que quan varen matar a Miguel Angel Blanco no varen dir res, es varen quedar callats. Qui calla otorga., qui calla i no condemna otorga la raó a qui ha matat., i aquests desalmats són els mateixos., sempre són els mateixos...i Terra Lliure va matar dues persones i la seva neta amb els seus pares i que per cert és amiga meva se'n varen anar a un poblet perquè estaven cagats de por per les amenaces de Terra Lliure, però en aquell temps la Pilarin no va dir res, no es va queixar, no va fer cap crit contra els qui amenacen i és més va demanar rebaixa de la pena...no cola., em sap molt de greu però no cola..saludus

    ResponElimina
  7. Que per callar, per no dir res, et condemnin no s' aguanta per enlloc.
    Que et titllin de contaminat ja és bestial.
    Salut!
    Cesc

    ResponElimina
  8. Eppp que tot i estar d'acord amb la llei de partits insisteixo que els primers ilegalitzats haurien de ser els sociates., no anéssim a confondre ara les coses..saludus Cesc i aquest és un problema on costa construir un pont de diàleg., en tot cas respecto moltíssim el que dius però jo tinc una altre manera de pensar...
    Salut crack!!!

    ResponElimina
  9. Ben dit, Elies.

    No pots il·legalitzar algú perquè no condemna el que sigui. Per què no es demana el mateix en el cas del franquisme?

    ResponElimina
  10. Quan el silenci és complicitat sí que els pots il.legalitzar., collons aquesta gent està a favor del tir a la nuca., que no ho veieu...? aquesta gent extorsiona amenaça de forma sistemàtica., que hem de fer amb ells...? digueu que hem de fer amb ells..?

    ResponElimina
  11. Tir al clatell és delicte. Extorsió és delicte. Llençar míssils és delicte. Posar cotxes bomba és delicte. I els delictes s'han de persiguir, codi penal en mà.

    Cercar una sortida dialogada al conflicte, no és cap delicte.

    Elies

    ResponElimina
  12. COTXE BONBA A MADRID, AFORTUNADAMENT PER BILBAO,DONOSTI ETC.ETC. ESTEM A LA "DUCTOSA" ESPAÑA, QUE SI FOSIM EL ESTAT D' ISRAEL......QUINA ESCABATXINA¡.
    JUGANT.......

    ResponElimina
  13. els bascos reben i s'aixequen altra vegada, tornen a rebre i es tornen a aixecar. això sí que és admirable, no com l'actitud dels d'aquí.

    ResponElimina
  14. Com a catalana, no puc oblidar mai, amb vergonya, que CiU va votar a favor de la Llei de partits. Tinguem-ho clar i no és una cosa del passat. Avui mateix he vist en Pelegrí per TV defensant que ells hi havien votat a favor. Repugnant!

    ResponElimina
  15. Que aquesta gentota busca una solució dialogada al conflicte...? Àixò ja no s'aguanta per enlloc., per enlloc., una solució dialogada aquesta gent...? Però si no saben el que és el diàleg, però si lo seu és amenaçar, no dialogar....com cony dialogues amb uns tios que primer posen la pistola sobre la taula o que si no la posen tenen uns pistolers que s'encarreguen de posar-la per ells., per favor...

    ResponElimina
  16. Doncs qui posa les pistoles sobre la taula sempre és l'estat espanyol quan a la seva prostitució, perdó, constitució diu que la unitat de l'estat i la defensa de la constitució la garantitza i custodia l'exèrcit.
    I parlant de silencis... us recordaria l'Isanta o el molts apallisats i alguns morts del País Valencià a mans dels súbdits espanyols i afins al PP.
    Il·legalitzem el PSOe pel GAL i el PP pels seus silencis??

    ResponElimina
  17. Jesús... a mi em sembla que no és una qüestió de pistoles.

    De fet em sembla que tota aquesta paranoia de la lluita armada està superada amb escreix. Feliçment superada.

    Diré encara més: em sembla que la gent de l'esquerra abertzale s'ha equivocat -i s'està equivocant- moltíssim. I em sap greu.

    S'ha de saber llegir el signe dels temps.

    I em sembla que no cal fer aquest totum revolutum, que tens raó en el que dius, evidentment que tens raó. Quan apunyalen o apallissen un dels nostres sempre és -com a molt- fet de bandes, de delinqüència. En canvi si un cop de vent despentina un ciudadano o la rosa díez, ja tenim un complot dels sanguinaris nacionalistes, que som, està clar, la viva encarnació del diable.

    En fi. No perdem la calma. Sapiguem estar al lloc. I sapiguem distingir les coses. A mi em sembla absolutament injustificable el recurs a la lluita armada. I igualment injustificable la il·legalització de persones i projectes polítics que no han comès cap delicte.

    Avui mateix el relator de l'ONU per als drets humans, en referència a Euskal Herria, ha assenyalat la gravetat de la vulneració dels drets polítics que s'hi està produïnt per l'aplicació de la llei de partits.

    elies

    ResponElimina
  18. Elies, m'agradaria saber escriure com tu. Has escrit el que penso millor que jo i tot :D

    ResponElimina