dimecres, 2 de setembre del 2009

Aquest setembre, un nou Guinness mariachi! Participa-hi tu també!


Un bon amic, apassionat com jo de l’observació deleïtosa del moviment mariachi, m’ha fet arribar un molt oportú recordatori. Aquest proper diumenge, dia 6 de setembre, a Cocula, hi ha convocada la més gran concentració mariachi de la història.

Tota la premsa local en va plena, se succeixen les declaracions, les preses de consciència i finalment, tot i el tradicional esperit revoltós dels mariachis, la mateixa envergadura del projecte ha fet que quan se'n parla es faci en termes rigurosos, amb un alt sentit de la responsabilitat. En el mític digital "la Jornada de Jalisco", els organitzadors parlen, amb una legítima passió històrica, que Cocula recibirá el nombramiento oficial de Cuna del Mariachi con un magno evento que reunirá a 1.500 músicos de mariachis que tocarán al mismo tiempo. Este acontecimiento, que intentará registrarse como un récord Guinness y al que se esperan 50 mil asistentes, está programado para el 6 de septiembre en Cocula, en el contexto del Encuentro Internacional del Mariachi y la Charrería”

Des del mateix ajuntament de Cocula ens expliquen les seves motivacions: “El objetivo es darle difusión al mariachi y darle un nuevo giro al Encuentro Internacional y hacer del evento principal en Cocula. Consistiría en traer a todos los mariachis que estén en el Encuentro más los de la región de Cocula y hacer una concentración nunca antes vista de mariachis y difícilmente de repetirse. Para poder registrarlo como un récord guinness de mayor concentración de mariachis tocando al mismo tiempo. Además habrá misas, conciertos, desfiles, hacer un día del mariachi. Además que se le de a Cocula el reconocimiento como la Cuna del Mariachi”, contó el presidente municipal de Cocula, Arturo Facundo Ramírez.”

Des d’aquest humil bloc no puc fer cap altra cosa que sumar-me a la mariachada. He enviat un mail a l’alcalde de Cocula, lamentant, per motius de distància física, no poder ser entre ells en un tan transcendental esdeveniment per a la història, no de Cocula ni de la seva regió, sinó per a tot Mèxic i m’atreviria a dir que per a tot el món.

Cal aplaudir el consistori, que ha fet possible aquest fet històric, que pot convertir Cocula en la capital mundial del mariachisme, o, encara més, en que universalment Cocula sigui reconeguda com el bressol del mariachisme.

S’hi aplegaran mariachis de tot arreu (1.500!!!). Mariachis que aparcaran les seves atàviques diferències d’estils, registres i competència –sempre sana competència- per veure qui és el més mariachi de tots, qui entona amb més convicció i fervor patriòtic (d’això es tracta, en el fons) el “Cucurrucucú, Paloma”. No serà fàcil, però l'esdeveniment i la seva trascendència mereixen tots els malsdecaps associats. No hi ha espai per a la transigència estratègica.

Tot i no poder-hi ser físicament, el meu esperit estarà, el 6 de setembre, al costat dels més de 50.000 assistents a la mariachada. Tenen tot el meu ple suport, i de fet després de fer aquest post correré a sumar-me a la iniciativa a través del facebook.

No hi haurà diferències, aquell dia. Tots estarem units, vibrants, emocionats, plorosos, contemplant aquesta èpica concentració de més de 1.500 mariachis cantant “Cucurrucucú, Paloma”. Com un sol poble. Amb una sola veu. Abraçant-nos. Compartint el tequila. Compartint les taules, els nostres mals d’amors, els nostres delits sense fi...

I així, junts, molt juntets, compartirem la tensa espera, aquest neguit sense atenuants, fins que oficialment se’ns anunciï que s’ha batut el rècord mundial de mariachis, que allà, entre nosaltres, hi ha hagut, som, 1.500 mariachis cantant junts “Cucurrucucú, Paloma”.

Hi haurà un abans i un després per a Cocula. Un abans i un després d’aquest 6 de setembre, i d’aquesta prodigiosa gesta mariachi. Cocula, el bressol del mariachi. I a partir d'ara, el 6 de setembre, el dia del mariachi.

PS: dedicat a Epístoles i Pistoles, per la seva complicitat sempre de tan bon rotllo!

6 comentaris:

  1. Bonissim !!! Es notaven a faltar els teus post.


    Akor

    ResponElimina
  2. Cucurrucucú,Paloma? t´has superat.

    ResponElimina
  3. M'han dit que els grans favorits pel concurs de Mariachis d'enguany són un grup anomenat "Los Calabritos boys", compost pels gloriosos Puchito, Carodote y Huguetico. Els seus èxits més recents són Hay que reformar la Constitución (lletra d'Huguetico), Hazme un hueco en la lista, compadre (Carodote) y Con Montilla hacia la independencia (Puchito). Uns fenomens!

    ResponElimina
  4. Així d'entrada -i basant-me només en el títol- em pensava que el post es referia a la manifestació que vol organitzar Òmnium Cultural (amb les superstars d'en Maragall i en Pujol) en defensa de l'Estatut mutilat per les Cortes españolas. És greu aquesta confusió?

    ResponElimina