dilluns, 27 d’abril del 2009

Patriotisme i dignitat (més que mai!)


Uf! Quina setmana més intensa… i el que ens espera!

Des de dissabte passat, arran la publicació del magnífic article del Dr. Carretero Patriotisme i Dignitat, els fets s’estan esdevenint a una velocitat espectacular.

Anem a parts. I arribem només fins a les últimes notícies dels digitals.

Comencem pels fets d’avui dilluns, dia 27 d’abril, Diada de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Avui la direcció d’Esquerra ha adoptat la letal decisió (per a Esquerra) de suspendre de militància en Joan Carretero i d’obrir-li expedient disciplinari.

La reacció del Dr. Carretero ha estat fulminant –donar-se de baixa- i coherent amb la seva permanent reivindicació de la dignitat com a valor polític, com a virtut. I Joan Carretero, de dignitat i de virtuts polítiques pot impartir un Màster a tota aquesta tropa del clan dels cal·labresos i dels de l’avellana.

La decisió de la direcció d’Esquerra és la pitjor de totes les que podien prendre. Aquest matí ho comentàvem amb alguns companys, i en cap cas ens pensàvem que la seva ceguesa política pogués anar tan lluny. Els arguments que han fet servir són realment lamentables, tristíssims. Ara resulta que algú que analitza acuradament la situació política del país i que proposa el que forma part de l’ADN d’ERC… va contra Esquerra.

Aquesta demencial interpretació reduccionista de l’article d’en Joan Carretero només pot venir d’una gent que fa molts i molts anys que estan absolutament allunyats de la realitat i capturats pel discurs del c/Nicaragua. Fins al punt de no saber-hi reconèixer, en l'article d'en Joan Carretero, un discurs polític de primer nivell i que entronca perfectament amb els objectius d’ERC i fins i tot amb el discurs que aquesta mateixa direcció de l’actual Esquerra feia abans del seu accés al poder tripartit.

Tot plegat, un despropòsit. Un despropòsit més en la llarga cadena de marrades que ha dut aquesta direcció involucionista a ensorrar l’espai electoral independentista. Avui, algunes persones de bona fe i moltes d’absoluta mala fe, després de la decisió d’en Joan Carretero, parlaven del mal que això podia fer a l’independentisme. Resulta altament sorprenent si considerem –que ja és molt- a l’actual Esquerra i la seva direcció un partit independentista, perquè ells, tots solets, ja han perdut més del 50% dels suports que havien rebut el 2003. Aquest és el mal de debò que s’ha fet a l’independentisme. Un mal absolut, un mal catastròfic. Un mal que sí que requeria d’un posicionament radical per intentar canviar aquest signe. Un mal que, des de la lucidesa, ha abordat sempre Reagrupament i que dissabte passat va abordar Joan Carretero en el seu article.

Aquest mal no ha fet només mal entre l’electorat (que sempre ha de ser el referent primer i últim de l’acció política). És un mal que s’ha propagat entre la militància i en general entre l’independentisme, el nacionalisme i les expectatives del país.

Si la reacció d’Esquerra i la seva direcció a la proposta d’en Joan Carretero és la de suspendre’l de militància i obrir-li un expedient, en Joan Carretero ha fet molt bé d’anunciar la seva baixa del partit. És una decisió coherent en algú que té un alt sentit de la política, del patriotisme i de la dignitat, en algú que està en política exclusivament per voluntat de servei, i no per a servir-se’n.

Això és el que dissabte ja ens dèia en Salvador Cardús a l’Avui, en el seu brillant article, i en el que establia un discurs de la política engabiada. La classe política catalana està tan donada d’ella mateixa, representa tant el triomf de les burocràcies dels partits, està tan tancada en el seu protectorat… que la seva llunyania de la gent, de les persones, de les idees, dels neguits que amaren la nostra societat, el nostre poble, les nostres aspiracions és abismal. La gàbia ha acabat per trencar els ponts amb la realitat. I quan algú com en Joan Carretero invoca la política des de fora de la gàbia, la política amb majúscules, torna a posar sobre la taula els nostres objectius i els nostres principis…. llavors la resposta és fer-lo fora, silenciar-lo.

Tota aquesta manera de fer ja va portar, aquest dissabte passat, a un patriota exemplar com en Jaume Renyer a fer pública la seva decisió de donar-se de baixa d’Esquerra i de donar suport a Joan Carretero. És molt significatiu el gest d’en Renyer. Jo crec i així ho he dit sempre que en Renyer es va equivocar quan va acceptar anar de candidat a president per Esquerra Independentista en el darrer congrés. Però malgrat això, sempre li he reconegut el seu patriotisme exemplar. I aquest dissabte ens n’ha donat una mostra més.

Hi ha un cert tipus de militant d’Esquerra, normalment d’última generació, adequadament tunejats a les JERC, que militen en el patriotisme de partit, i no de país. I que frivolitzen de manera lamentable, tristíssima, sobre totes aquestes coses. Una decisió com la que ha pres en Jaume, o com la que avui ha pres en Joan Carretero són decisions doloreses, molt i molt complicades, perquè en el que és Esquerra hi han abocat una munió dels seus millors anys amb un objectiu patriòtic de país. Aquests personatges de la direcció d’Esquerra i aquesta genteta que avui cel·lebra les baixes d’en Renyer o d’en Carretero com una victòria per a Esquerra són uns autèntics miserables.

Però és el que els han inculcat. I no han sapigut anar més enllà. Avui, el mamporrero Ridao sortia dient que això era molt bo perquè permetria restablir l’ordre a Esquerra, tal i com correspon a un partit seriós. Mireu, deixeu que m’eixugui les restes de vomitar a la vostra camisa. Sou una puta desgràcia per a aquest país. Heu acabat amb Esquerra, i no us n’adoneu. Però igualment, en la vostra ceguesa sectària, esteu disposats a acabar amb el país. A ningú que tingui dos dits de seny se li acudiria fer un discurs d’aquesta mena si és el responsable d’haver perdut més del 50% dels vots que després de molts anys de lluita havia aconseguit l’independentisme.

Només uns sectaris atrapats en les xarxes clientelars de repartiment de poder de la mà dels sociates podien arribar fins aquí. Bé, ja hi heu arribat.

La direcció d’Esquerra s’ha carregat el partit, el seu electorat i va camí de carregar-se el país.

Només gent amb el compromís, la independència i la lucidesa política d’en Joan Carretero ens ofereixen, en aquests moments, llum. Gent com en Carretero o gent com en Cardús, com en Víctor Alexandre, com en Jaume Renyer… i com tants i tants militants independentistes farts de l’actual situació i que reclamem a crits un motiu per a l’esperança, un ferro roent al que agafar-se i continuar lluitant pel nostre país, per la nostra llibertat.

Però hi ha més gent que s’equivoca, com n’Artur Mas. S’equivoca, per les declaracions que llegeixo, molt. Sembla no haver entès res, i mira que ja li toca entendre alguna cosa. Diu en Mas que té obertes les portes de la Casa Gran. No ho dubto. El problema està on sempre: obertes… per a què?

No, amics de la Casa Gran, no van per aquí les coses. Fins i tot valorant com valoro el gir sobiranista que implica el projecte de la Casa Gran, des de l’independentisme l’únic projecte polític viable, vàlid, defensable, és la independència. El país està madur. El país està, més que madur, podrit, a les portes del col·lapse. I la sortida només pot ser una: la independència. Ja no serveix res més. Per a res.

Per això Joan Carretero parlava al seu article de Patriotisme i el vinculava a una opció personal i política que aposti de manera desacomplexada i com a referent central, per la independència, per la proclamació unilateral de la independència. És que ja no serveix cap altra cosa! Ni col·laborar amb cap altra cosa!!!!

Però hi ha més. Parlava en Joan Carretero de dignitat, i l’associava a la capacitat de regenaració democràtica que tant necessita aquest país. Aquest és un discurs urgent i cabdal. Un discurs que Joan Carretero té molt ben trabat i que és l’únic que defensa amb autoritat moral i política, i per tant amb credibilitat. Cal una regeneració política i democràtica radical del nostre país, del nostre sistema polític, del nostre mapa de partits, de la manera com es fa la política. Cal acabar amb aquest establishment, amb aquesta gàbia, que només està preocupada d’assegurar-se la seva supervivència i d’alimentar els seus tinglados. A tot això també cal que diguem prou de manera urgent i radical.

Patriotisme i dignitat. Dues paraules que m’emocionen i que sento i visc com a referents vitals i polítics. Independència i regeneració democràtica.

Dr. Carretero, un cop més, gràcies pel vostre testimoni, i endavant. Aquí continuem a les ordres. I amb mi crec que milers i milers de patriotes. La reacció de la gent a tot el que està passant aquests dies és espectacular. I ens convida a ser agoserats, a tenir fe en el nostre futur, manllevat per aquests anys de desgràcies tripartites. Feu el que feu, podeu comptar amb mi i amb la il·lusió i el compromís de molts patriotes.

Visca la terra, mori el mal govern!

14 comentaris:

  1. Coincideixo plenament en l'apreciació del greu error de la direcció, o bé absolutament cega en la seva actuació o bé (i això em temo) estupidament obsecada en la purga interna per eliminar la disidència i a la pràctica (d'aquí la estupidesa) a acabar de segar la base electoral.
    Mantinc, però, l'opinió que trencar i crear un nou partit encara serà pitjor per a tots (la història bé ens ha d'ensenyar alguna cosa) felicito per això la resposta que de moment defensa EI, l'única batalla que es perd és la que s'abandona.

    ResponElimina
  2. L'acusen de dividir l'independentisme i mentrestant: Carod diu que "el temps dirà si el pacte PSE-PP és "un error".
    Que passi el que passi amb el finançament no sortirà del Govern..mentre que
    Puigcercós diu que si no hi ha un bon finançament es sortirà del Govern.
    Però qui divideix l'independentisme és en Carretero...ells no el divideixen, ells l'enssorren

    ResponElimina
  3. Magnífic article. El temps i les circumstàncies actuals són úniques i cada cop hi ha més gent que ho veu. Hem de ser valents i defensar amb veu alta i sense complexes les dues grans idees que necessita el país i que tan lúcidament ha explicat el Dr. Carretero : patriotisme (no hi ha cap altre sortida que la independència) i dignitat (ètica i regeneració democràtica dels partits polítics). Oblidem-nos, al menys temporalment, de l’esquerres i les dretes. Aquests dos temes són molt més importants. Donat que això significa un trencament del “status quo” actual (la metafòrica gàbia d’en Salvador Cardús) no crec que sorgeixi espontàniament dels actors actuals si no hi ha quelcom que els hi obligui des de fóra. Espero que el Dr. Carretero sigui capaç d’aglutinar en únic projecte a tots els que compartim aquests ideals.

    ResponElimina
  4. BÉ. Coincideixo amb moltes de les teves opinions. Certament el desgavell d'ERC, amb l'actual i anterior direcció ha esclatat ara.
    Però ja fa anys que s'estava produint i gestant.

    I, sense voler burxar, caldrà reconèixer el bon criteri d'alguns que no veien/veiem clar el tarannà polític de l'ERC carodiana/puigcerconiana. El temps ha donat la raó, als qui desconfiaven de l'honestedat politica d'aquesta direccio de la E.

    I mira que van tenir corifeus de manera generalitzada. Es van equivocar. Van atribuir els seus desitjos a gent menys que mediocre, nacionalment parlant.

    I, per acabar, CDC ofereix la porta de bat a bat de la Casa Gran.
    QUe a tu no t'agrada? Licit. Però es una obertura a segments i sectors que hi vulguin participar.
    I, cal recordar-ho, un no s'ha de ficar a casa d'altri. Prou greu es la crisi d'ERC com per a que una altra força politica, si es reponsable, com ho es CDC i la Casa Grann, s'hi fiqui, i s'hi manifesti. No ho faran. I faran bé. En public no diran res. Es el que toca. En privat, les porte sobertes estan obertes per a qui vulgui parlar-ne i explorar possibilitats. ALguns ja ho han fet. Més no pot ser.

    Salutacions cordials,
    Andreu

    ResponElimina
  5. Cada dia se superen. Ahir el Carod va dir que no trencarien el Govern si hi ha un mal finançament (que haurien d'aprovar ells!!!) i ara surt el Putxi a amenaçar de trencar-lo.

    Aquesta és la cohesió de E.

    El Carretero pot col·laborar amb la Casa Gran, però el seu projecte és un altre.

    L'olla bull. Ja era hora.

    ResponElimina
  6. Vaig conèixer Joan Carretero quan era alcalde de Puigcerdà. Ens vam conèixer un dia que vaig parlar en nom de les Comunitats Jueves en un acte de presentació d'un llibre i homenatge a un capellà que va organitzar xarxes de fugida de jueus per Puigcerdà durant la Guerra d'Europa. Sempre m'ha semblat una persona honesta i una persona que estimava el se poble i nació de manera noble i aquests dies ho ha confirmat. Mazal Tov Honorable Sr. Joan Carretero, èxits!

    ResponElimina
  7. Hi ha patriotes que saben com ningú retratar el desastre mitjançant la paraula. N'Elies és un d'ells.

    Endavant compatriota!

    ResponElimina
  8. Benvolgut Elies115,

    Per grossa que sigui la tírria que li teniu tant a l'actual direcció com a l'altre sector crític republicà, la decisió de Carretero és no ja un error, sinó un conjunt d'errors.

    Primer, perquè en Mas té raó, i convé que Carretero acabi a CiU, ja que sintonitza més amb el seu electorat que amb el republicà i, més important, no tindria cap sentit tallar-li el camí per aquesta banda els convergents ara que, mal que bé, van pujant tremoses i lópez-tralles. Vaja, que el moviment -em refereixo als efectes, no comparo persones- és una analogia del que ha fet la Rosa de España tractant de cardar el PSOE i obrint una via d'aigua al PP.

    Segon, perquè va sortir reforçat de les eleccions internes, postulant-se com a la principal alternativa si els actuals dirigents republicans se la pegaven, i per molt partit que faci no tindrà una posició de partida com la que li donaria ERC.

    Tercer, perquè quan lideres un moviment polític no toques el dos així, i menys quan tens al darrera gent amb la cultura democràtica que duu implícita la militància republicana.

    Quart, perquè si estigués en contra de la direcció no li hauria posat en safata la justificació del previsible mal resultat de les europees.

    Cinquè, perquè l'únic efecte apreciable del seu rampell ha estat tapar la vergonyant decisió d'obrir-li un expedient, per més que l'article en qüestió fos més que discutible.

    I sisè, perquè que a hores d'ara els militants reagrupats encara no sàpiguen què coi està passant és per fer-s'ho mirar.

    ResponElimina
  9. La dirèccio de Esquerra ha pres la seva millor decisió. A partir d'ara tots els mals resultats que obtinguin seran culpa de Carretero. I a més la deriva a la contra servirà per justificar tants tripartits com puguin sumar.
    No ha estat una decisió presa amb l'estòmac, ha sigut molt premeditada i calculada. Al temps per sentir que el carretero és el culpable de tots els mals... ja ho veurem.

    ResponElimina
  10. El mes trist es que el pais esta malalt. Cal que tots el que volen la INDEPENDENCIA d'aquest pais, treballin de manera rigurosa i ferma en aquesta direccio. Les altres palles de l'E, avui estan totalment supeditades a la nostra salvacio com a poble. Sino som res, com volen protegir als nostres ?

    En fi, sembla que cadascu esta posant-se al seu lloc i clarificant les seves prioritats politiques.


    Akor

    Nota:Ben aviat, podras canviar el nom del teu bloc. Ves rumiant.

    ResponElimina
  11. Un estil impecable., el fons m'importa un bledo, perquè la política me la suda dos pepinos., però quin estil, quin article polític més bo !!! segueix així crack, els diaris avorreixen molt!!!

    ResponElimina
  12. Tot plegat sembla que va agafant prou embranzida.
    Ahir van expulsar, també, un blocaire del web d' Esquerra; en Xavier Castells de Montmeló.
    http://xavier-castells.blogspot.com/
    O sia que ja tenim purgues i censura...sort que l' article dos dels estauts d' ERC diuen que és un partit d' esquerres no dogmàtiques...imagina't si ho arriba a ser.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  13. Popota, l'error ha estat el de la direcció d'Esquerra, de perdre més del 50% dels vots que entre tots havíem aconseguit... i continuar a la deriva, a través d'aquest autocop d'estat que han protagonitzat.

    Els partits són eines, no finalitats en si mateixes. I menys quan esdevenen un cau de corrupteles i un simple joc d'interessos personals.

    S'ha acabat. Esquerra no és ja res, és un obstacle més en el camí cap a la independència. El tsunami de la llibertat, del coratge, del desacomplexament, els passarà per sobre. S'ha acabat l'hegemonia sociat i espanyola.

    Aquests dies el camí de la llibertat, que serà llarg i feixuc, ha començat amb pas ferm. I no hi ha marxa enrere. Només hi ha futur. I el futur som nosaltres.

    Noctas, moltes gràcies, de debò. Els teus comentaris sempre m'animen a fer-ho bé...

    ResponElimina
  14. Akor, com diu en Cesc, la cosa està agafant l'embranzida que cal. És així.

    Sí que és trist haver acabat així. Però encara és més trist haver començat així, vull dir que algú (la direcció d'Esquerra) comencés un dia aquesta deriva absurda, aquesta vergonyosa xarxa d'interessos clientelars que s'han menjat els objectius del partit.

    No es podia continuar així. Si no es rectificava, no podíem continuar caminant cap a l'abisme com si res.

    Ara hi caminaran sols, cap a l'abisme. Qui tingui una mica de llums encara està a temps de no fotre-se-la, de no suïcidar-se amb aquesta direcció absolutament supeditada als seus interessos personals i mesquins.

    Elies

    ResponElimina