dilluns, 27 d’octubre del 2008

Ha mort Francesc Espriu


M’acaben de trucar per donar-me la trista notícia de la mort d’en Francesc Espriu. Fou un dels fundadors del Front Nacional de Catalunya. Patriota exemplar fins el darrer alè de la seva fecunda vida, com demostra l’haver participat en la presentació dels actes del centenari de l’estelada.

L’any 2007 l’associació patriòtica Catalunya 1640 va impulsar la recuperació de la commemoració del Corpus de Sang, i vam instituir la medalla “Pau Claris”. Aquell primer any es va voler homenatjar el Front Nacional de Catalunya, i en Francesc Espriu va recollir la medalla en nom del Front i de tots els seus heroïcs militants.

Crec que les paraules amb què s’il·lustra al web de Catalunya 1640 el moment de la recollida de la medalla és el millor homenatge i record que podem tenir en aquests moments:

“Per part del Front Nacional de Catalunya ha recollit la medalla "Pau Claris" el sr. Francesc Espriu, que va ser fundador del FNC i en va ser també el darrer secretari general. La seva participació en la fundació de FNC, l'any 1939, quan el partit, fundat per diferents nuclis de patriotes a l'exili, encara no tenia ni nom, i el fet de ser-ne l'últim secretari general, l’any 1990, denoten una vida sacrificada per Catalunya, plena de coratge i de valor... una vida, en definitiva, que és un autèntic exemple per a tots nosaltres. El valor i el compromís patriòtic d’Espriu en un context terrible per a Catalunya ens ha d’esperonar a tots a lluitar per un futur millor, que miri més enllà de la podrida situació política que ens toca viure en el dia a dia.”

Descansi en pau. A nosaltres ens toca ser dignes de l’herència que hem rebut d’ell i de tants altres patriotes que han consagrat la seva vida a la lluita per una Catalunya Lliure.

6 comentaris:

  1. La millor manera que tenim d'honorar-lo i complir el teu desig d'oferir-li un descans en pau és precisament no descansar ni un moment.
    Fúria.

    ResponElimina
  2. Estic recuperant la història familiar i no fa pas tant de temps que m'he assebentat que el meu pare E.P.D. també fou, durant la seua estada a l'exili un dels fundadors del F.N.C.

    Mai me'n va parlar, però si que em va parlar de les seues aventures passant jueus fugitius per la frontera francesa cap a Catalunya coberts per l'Intelinece Service britànic al qual molts s'agregaren.

    ResponElimina
  3. Ha mort un patriota. Com ha dit en Joliu, el millor homenatge que li podem oferir és seguir lluitant i tibant la corda cada vegada més.......que aquesta és la nostra feina.
    D.E.P i al cel sia

    ResponElimina
  4. Hi ha un lligam entre el Seinn Fein (nosaltres sols) irlandès i el grup català de Sant Just Desvern del mateix nom, que el va crear i gestar posteriorment a Irlanda, marxant de primo de ribera. Allà es gestà el FNC. Un dia Elies hauriem de sopar amb un avi, i fer-ne un post plegats. Si ho puc fer sol, ara estic sepultat d' equacions i m' és dificil, te' l regalo pel 115. Però no m' hi puc pas comprometre.
    Descansi en pau en Francesc Espriu, i mirarem de deixar un post postum a la seva memòria, un post que sigui recordat. In memoriam.
    Salut i independència,
    Cesc.

    ResponElimina
  5. El millor homenatge, seguir el seu exemple.

    ResponElimina
  6. Un poema d'homenatge al Front

    IN MEMORIAM
    Sic transit gloria Frontis

    ATURA'T PASSANT!LLOANÇA ALS DÉUS MANES!
    AQUÍ S'INSCRIU SENSE PARAULES VANES
    UN PLA LLEGAT. SOM LES CENDRES JACENTS DEL
    FRONT NACIONAL DE CATALUNYA.

    UN ESCAMOT ANTIC DE COMBATENTS
    QUE EL TEMPS DISSOL I QUE L'OBLIT ALLUNYA.
    VAM CAMINAR PEL FIL DE LA INSURGÈNCIA
    CONTRA OCUPANTS I BOTIFLERS INICS

    PER CATALUNYA I PER LA INDEPENDÈNCIA,
    FOLLS IDEALS I DE DESIGNIS RICS.
    DES DEL SOJORN ETERN, SENS PAU NI GUERRA,

    ET CONFIEM LA FALÇ I LA BANDERA.
    PER NOSALTRES DIRÀS: SIC VOBIS TERRA LEVIS,
    QUE LA TERRA US SIGUI LLEUGERA.

    Àlvar Valls i Oliva

    ResponElimina